Ordinul Asistenților Medicali Argeș acordă o atenție sporită instruirii asistenților medicali în materia acordării primului ajutor. Aceasta nu numai pentru că asistentului medical îi revine obligația de a acționa în situații de urgență, ci pentru că asistenții medicali știu cel mai bine că instituirea corectă și imediată a manevrelor de acordare a primului ajutor înseamnă viață pentru victimă.
”Rata de supraviețuire a pacienților care au făcut un stop cardio-respirator și șansele de salvare sunt decisiv influențate de începerea imediată a manevrelor de resuscitare. Pot face diferența dintre viață și moarte. Tocmai de aceea este obligatoriu ca un asistent medical să-și perfecționeze permanent cunoștințele profesionale.” a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.
Unul dintre formatorii acreditați la nivelul filialei este Neli Homeghiu, asistent medical principal la Spitalul de Pediatrie Pitești, având o carieră profesională de peste 40 de ani, care desfășoară în cadrul activității de educație medicală continuă curs de acordare a primului ajutor. Un astfel de curs s-a desfășurat miercuri, 25 iunie, cu participarea asistenților medicali din Câmpulung și localități limitrofe.
”A fi salvator de profesie nu e ușor, dar trăiești o mare satisfacție atunci când știi că un om a spraviețuit datorită ție.”, a adăugat Neli Homeghiu.
Cursul, care prezintă principiile generale de acordare a primului ajutor, are stabilite ca și obiective educaționale însușirea cunoștințelor teoretice și dobândirea abilităților practice privind un complex de măsuri de urgență care se aplică înaintea intervenției cadrelor medicale de specialitate.
În urma absolvirii cursului, asistenții medicali vor deține informații actualizate și sistematizate privind:
- recunoașterea stării de inconștiență sau alte situații de urgență;
- apelarea numărului de urgență 112;
- obținerea căii aeriene liberă prin hiperextensia capului sau a ridicării mandibulei;
- producerea ventilațiilor (respirațiilor) cu expansiuni ale toracelui utilizând tehnicile gură la gură;
- recunoașterea și înlăturarea unui corp străin din căile aeriene la o victimă conștientă;
- producerea compresiunilor toracelui suficient de puternice pentru a genera puls carotidian palpabil;
- oprirea hemoragiei, pansarea plăgii, imobilizarea provizorie a entorsei/luxației/fracturii;
- optimizarea capacității de reacție atunci când întâlnesc pacienți cu arsuri, electrocutați etc.
”De altfel, Ordinul Asistenților Medicali Argeș a derulat și va mai derula astfel de programe, cu adresabilitate nu doar pentru asistenții medicali, cât și pentru elevii din unitățile de învățământ argeșene, având protocoale de colaborare în acest sens”, a completat Estera Stămoiu.