După 1990, marile unităţi economice ale ţării fie au fost închise şi demolate pentru a face loc unor hipermarketuri sau ansambluri rezidenţiale, fie – dacă au avut noroc – au fost preluate de companii străine. Nici Argeşul nu a făcut excepţie, un adevărat „Cernobîl” economic declanşându-se după Revoluţia din decembrie 1989.
Dispariţii
Conform unor date oficiale, 1.256 de firme mari la nivel naţional au dispărut mai repede sau mai încet în România după 1990. Pe listă apar şi nume grele din Argeş, precum ARO şi Grulen, Miniera la Câmpulung Muscel, Rolast la Piteşti, iar mai nou putem adăuga şi platforma Arpechim aflată în moarte clinică. Graţie unor eforturi considerabile, Dacia de la Mioveni a supravieţuit şi, beneficiind de o privatizare de succes, a ajuns motorul economiei argeşene. Practic, aproape toată industria din judeţ este legată într-un fel sau altul de uzina de automobile care, însă, nu mai aparţine statului, ci este cu capital majoritar franţuzesc după preluarea de către Renault.
Niciuna românească în top 10
Conform Ziarului Financiar, cele mai mari zece companii din România – Automobile Dacia, OMV Petrom cu două companii, Rompetrol, cu două companii, Kaufland, Ford, BAT/British American Tobacco, Lukoil, Carrefour – au crescut în 2018 cu 20%, ajungând la afaceri de 131 miliarde lei, adică 28 miliarde euro. Marile companii din România sunt cele mai mari beneficiare ale creşterii economice, ale creşterii salariilor şi consumului, ale scăderii taxelor şi impozitelor, ale scăderii dobânzilor şi ale banilor ieftini. Toate aceste companii sunt controlate de grupuri internaţionale din Franţa, Austria, Kazahstan, Germania, SUA, Marea Britanie şi Rusia. Din top 10, statul român mai are 20% din Petrom şi 40% din Rompetrol Rafinare. Dedeman, cea mai mare companie românească, prezentă cu un magazin şi la Piteşti, nu intră în top 10, cu toate că în 2018 a ajuns la afaceri de 7,2 miliarde lei. Companiile străine au generat doar o treime (34,5%) din profitul total al sistemului de companii din România în 2016. Industria prelucrătoare şi comerţul sunt domeniile care aduc cele mai mari profituri investitorilor străini. Multinaţionalele controlează 49% din businessul din România, conform datelor pe 2017. Conform unei analize a profesorului de economie Cezar Mereuţă, companiile multinaţionale din România şi-au triplat profiturile obţinute în România în trei ani, de la 8,2 miliarde lei în 2014 la 23,8 miliarde lei în 2016.
Rezistă…
Revenind la Argeş, capitalul românesc este reprezentat în doar câteva companii cu adevărat mari, iar în rest acesta este disipat în firme mici. Gheorghe Badea, de la Grupul Industrial Componente, este cel mai mare „jucător” român din Argeş pe o piaţă a industriei de piese auto pe care şi-au făcut loc zeci de firme cu capital străin. Badea contează şi pe piaţa imobiliară, dar şi în cea de turism şi energie. În transporturi, în Argeş se găsesc cei mai mari operatori de pe piaţă, cu capital românesc, vorbind aici de afacerile familiilor Lazăr şi Dolofan. În construcţii încă mai sunt firme în Argeş deţinute de oameni de afaceri locali care au succes, precum Comesad, iar fraţii Dumitru au reuşit să aducă în Piteşti brand-ul Ramada care a ridicat ştacheta în industria hotelieră. Sunt oameni de afaceri autohtoni care rezistă şi o fac bine pe o piaţă dură. O piaţă ai cărei „dinţi” i-a simţit din plin, la un moment dat, un fost mare investitor din Argeş – familia Penescu – care a „îndrăznit” să se ia la trântă cu marii „rechini” din domeniul comerţului de tip retail prin hipermarketurile PIC, acum abandonate…
Un Comentariu
NIR
– „… iar mai nou putem adăuga şi platforma platforma Arpechim aflată în moarte clinică…” ? Este moarta de-a binelea !
– Se mai zice despre unii, ca au indraznit sa se ia la tranta cu rechinii; … pe bune ?!
Dar, fratii Dedeman de unde sunt, de pe Luna ?!
Lucreaza corect omule si afacerea iti va merge !