În septembrie 1989 am revenit la Piteşti după prima vacanţă petrecută în Europa de Vest: cu Dacia personală am făcut aproximativ 6.000 km prin Iugoslavia, Austria, RFG, Franţa şi Italia. N-am simţit niciun fel de oboseală! Nu-mi mai încăpeam în piele de fericire. Doar peisajele erau ca pe la noi, restul, infrastructura rutieră, oamenii, civilizaţia, catedralele, oraşele, satele, muzeele şi magazinele, cu totul şi cu totul altfel. Am trăit fiecare zi cu intensitate maximă, cu frenezia turistului, fotografului şi reporterului care nu vrea să rateze nimic, dar care nu s-a gândit o singură clipă să nu se mai întoarcă acasă.
Trăia tatăl meu şi prima întrebare pe care mi-a pus-o a fost: „Cum a fost, tată?” Nu ieşise decât o singură dată din ţară. Când soldat fiind a ajuns până aproape de Cotul Donului. În zilele următoare le-am povestit alor mei cum este dincolo de ferecatele noastre graniţe spre Vest. Dar atunci, primul răspuns a fost: suntem şi vom fi în următoarele decenii departe de Europa, iar în multe privinţe trăim ca într-un Ev Mediu târziu.
La 30 de ani după decembrie ’89 şi la 100 de ani de la Marea Unire, constat cu regret că nu am greşit şi confirm că-i adevăr în remarca: un pesimist este un optimist bine informat. Parlamentul European a emis recent o rezoluţie prin care cere ţărilor membre ale UE să adopte măsuri standard pentru diagnosticul de laborator şi tratamentul bolii Lyme. Se estimează că boala, apărută în urma înţepăturilor de căpuşe, ar afecta aproximativ un milion de europeni. Am consultat în ultimii ani zeci de persoane înţepate de căpuşe. Doar în două situaţii analizele de sânge au impus începerea unui tratament de scurtă durată.
Ca medic cu o carieră de peste patru decenii, recomand Parlamentului României să adopte o rezoluţie ce să conţină doar câteva recomandări de bun simţ pentru toţi românii. Nu sfaturi preţioase, nu lasere, rezonanţă magnetică şi chirurgie robotică. Ci spălatul pe mâini, pe la fund şi pe dinţi. Apoi control medical făcut de specialişti avizaţi, nu tratamente după ureche cu medicamente aflate pe net din reclamele TV şi după ce sunt iresponsabil vândute în farmacii fără o recomandare asumată şi parafată de medici.
2 Comentarii
Goargăș
Cineva care apare la TV, dacă vă citește recomandările corecte, calificate și de bun simț, n-o să vă spună niciodată ,,vă pup pe suflet!”.
Anonim
Respect, domnul doctor !