KPMG, o companie specializată în studii economice, a publicat „Povestea familiei”, o analiză a costurilor fiscale care răspunde la două întrebări esenţiale pentru români: câţi bani plătim la stat pe parcursul vieţii şi ce se întâmplă cu aceşti bani? Este prezentat cazul a doi oameni obişnuiţi şi veţi vedea că, din păcate, statul gestionează cât se poate de prost banii luaţi de la noi prin taxe şi impozite!
O viaţă
Andrei şi Andreea pot fi oricine: vecinii tăi, colegii tăi de muncă, cei care stau în autobuz lângă tine dimineaţa. Sunt o familie de tip mediu, doi adulţi şi un copil, din România, care locuieşte într-un oraş nici mic, nici mare (de exemplu, Piteşti). După studii, ea se angajează la stat, el la privat. În ceea ce priveşte consumul, ne vom raporta la coşul de cumpărături mediu de-a lungul întregii vieţi a indivizilor. Acesta va acoperi nevoile de bază ale familiei (mâncare, îmbrăcăminte, transport public, cheltuieli legate de sănătate, întreţinere locuinţă, electricitate, apă curentă, gaz etc.).
Pentru a putea reflecta realist nivelul cheltuielilor acestei familii, am adăugat o sumă suplimentară pentru consumul de combustibil, de tutun şi de alcool. Astfel, nivelul cheltuielilor lunare pentru o familie de două persoane ar fi 3.804 lei, în timp ce cheltuielile lunare ale unei familii de trei persoane ar fi 5.079 lei. La aceste sume, se vor adăuga alte cheltuieli cu caracter ocazional sau temporar, cum ar fi chiria, ratele de leasing, ratele de credit, costuri de asigurare, impozite şi taxe locale, precum şi alte ajustări în primii ani de activitate în ceea ce priveşte cheltuielile cu combustibilul. Cheltuielile lunare ale familiei sunt cele obişnuite: Andrei fumează moderat (nu depăşeşte 10 ţigări pe zi) şi împreună cei doi au un consum mediu de alcool, familia cumpără mâncare şi îşi achită utilităţile. După ce se pensionează, atât Andrei, cât şi Andreea vor câştiga pensia medie lunară de 1.172 lei.
Taxe
Familia noastră are, de-a lungul vieţii, numeroase activităţi ce determină plata către stat a unor sume de bani. În exemplul analizat de noi, totalul taxelor şi impozitelor plătite către stat este de aproximativ 3 milioane lei într-o viaţă de om! Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reţinute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane lei. Din acest total, aproximativ 600.000 lei reprezintă CASS, numai această sumă fiind suficientă pentru a finanţa 4 nopţi de spitalizare pentru 307 de persoane într-un spital privat sau achiziţia a 3 ambulanţe. TVA plătită pe parcursul întregii vieţi este de aproximativ 400.000 lei, sumă suficientă pentru achiziţia unei autospeciale de pompieri sau dotarea a 6 şcoli cu calculatoare şi licenţe software. Deloc de neglijat este suma aferentă accizelor pentru consumul de alcool, tutun şi combustibil, respectiv aproximativ 67.000 lei. Sume deloc de neglijat se plătesc şi către impozitele şi taxele locale.
Ce s-ar putea face şi ce se face…
Din taxele plătite de-a lungul vieţii de către Andrei şi Andreea, statul ar fi putut investi suma totală în: reabilitarea a trei secţii de pediatrie în spitale de stat; 4 nopţi de spitalizare într-un spital privat pentru 1.525 oameni; construirea unui compartiment de urgenţe într-un spital de stat; modernizarea a 4 km de drum judeţean; furnizarea a 13 ambulanţe pentru autostradă; cumpărarea a 5 autobuze urbane noi; achiziţia de 6 autospeciale pompieri; modernizarea a 5 şcoli din comune; dotarea a 46 de şcoli cu calculatoare (inclusiv licenţe software); reabilitarea a 2 baze sportive (săli de sport şi terenuri de sport); proiectarea şi execuţia a două săli de sport într-o şcoală de stat; susţinerea salariului a 4 profesori din învăţământul pre-universitar pentru 10 ani. Cu toate acestea, nu se face mare lucru. Nu avem autostrada Piteşti-Sibiu, ne chinuim să facem câte o parcare mai de Doamne ajută, nu avem spitale moderne şi abia cârpim infrastructura pe care o avem. Şi atunci, unde se duc banii noştri? Nu doar în salariile şi pensiile (mărite) de la stat, desigur. Ci, din păcate, şi prin unele buzunare pe care le tot scutură DNA, dar fără prea mare eficienţă…
3 Comentarii
misha
E frumos sa copiati si nici macar sa puneti sursa ?
Clar si raspicat : autorul studiului este KPMG
George Olteanu
Pus
misha
Asa da ! Multumim !