Din dragoste şi responsabilitate pentru copii este argumentul care, de ani buni, stă la baza simpozionului „Împreună pentru o generaţie sănătoasă” organizat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) filiala Argeş, în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie Piteşti. Evenimentul, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, este organizat pentru a marca Ziua Internaţională a Copilului. Invitaţi speciali, la simpozionul care a reunit aproximativ 250 de asistenţi medicali, au fost: directorul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti, Adina Enescu, preşedintele OAMGMAMR Argeş, Estera Stămoiu, medicul pediatru Cristina Iordache, medicul de familie Dana Tudan şi Diana Grigore, reprezentantul companiei care a sponsorizat evenimentul.
În discursul său, directorul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti, Adina Enescu, a felicitat echipa care a organizat manifestarea, dar şi pe asistentele medicale care au pregătit lucrări ştiinţifice. În plus, aceasta le-a mulţumit colegelor sale pentru că au fost receptive la propunerile pe care le-a făcut pentru a avea succes în desfăşurarea activităţii medicale din cadrul respectivei unităţi sanitare.
Preşedintele asistenţilor medicali argeşeni, Estera Stămoiu, a scos în evidenţă necesitatea unei astfel de manifestări care aşază în prim plan sănătatea celei mai tinere generaţii. „Ne aflăm la cea de-a şaptea ediţie şi doresc să îi mulţumesc doamnei director Adina Enescu pentru că este alături de noi într-un asemenea demers, dar şi vicepreşedintelui Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş, Neli Homeghiu, care este motorul acestui eveniment. De asemenea, le mulţumesc tuturor asistentelor medicale care au redactat lucrări, tema aleasă fiind de o deosebită importanţă şi de maxim interes pentru toţi profesioniştii din domeniul medical. Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş va continua să păstreze tradiţia organizării unor astfel de proiecte sau campanii care au ca scop principal sănătatea semenilor noştri”, a mai spus Estera Stămoiu.
Anul acesta, tema abordată în lucrările prezentate în cadrul sesiunii ştiinţifice a avut în prim plan „Rolul asistentului medical în depistarea semnelor de urgenţă în afecţiuni pediatrice”. Cei prezenţi au audiat, pe parcursul a două ore, lucrări ştiinţifice care au abordat subiecte extrem de importante din domeniul medical: „Profesia de asistent medical – O profesie nobilă” (asistent medical Flori Stoica), „Rolul asistentului medical în efectuarea triajului pacienţilor în urgenţă” (asistent medical Carmen Lică), „Rolul asistentului medical în depistarea semnelor de urgenţă”, „Rolul asistentei medicale în depistarea semnelor de urgenţă ale insuficienţei respiratorii acute” (asistent medical Leca Alina), „Rolul asistentei medicale în observarea semnelor clinice de urgenţă în afecţiuni ale aparatului cardiovascular” (asistent medical Anca Bârzotescu şi Claudia Moisoiu), „Rolul asistentei medicale în depistarea semnelor de urgenţă în SDA – Sindromul de deshidratare acută”, „Rolul asistentei medicale în observarea semnelor clinice de urgenţă în afecţiuni ale sistemului nervos”. Tot despre importanţa rolului asistentului medical a vorbit şi medicul pediatru Cristina Iordache subliniind faptul că sunt esenţiale comunicarea şi colaboarea în echipa formată din medici şi asistenţi. De altfel, Cristina Iordache i-a îndemnat pe asistenţii medicali prezenţi să fie mici detectivi în activitatea de zi cu zi tocmai pentru a eficientiza actul medical chiar şi în situaţiile mai complicate. Medicul de familie Dana Tudan a ales să promoveze şi cu această ocazie hrana sănătoasă a bebeluşului, adică laptele matern pe care l-a numit „arma de aur pe care mama o oferă pruncului său”.
Neli Homeghiu, vicepreşedinte al Ordinulului Asistenţilor Medicali Argeş şi asistent medical în cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, a explicat că „acest proiect este unul de suflet care a reuşit să devină tradiţie datorită implicării tuturor factorilor care l-au sprijinit. De asemenea, prin acest proiect mi-am propus să recunoaştem adevărata valoare atât a celor cu experienţă ca mine, cât şi a celor mai tineri. Ne bucurăm că avem cui preda mai departe ştafeta. Sunt tineri foarte bine pregătiţi în faţa cărora nu pot să spun decât «Jos, pălăria!»”.
La finalul evenimentului, sponsorul principal a organizat un concurs şi le-a oferit tuturor celor prezenţi materiale promoţionale, dar şi flori pentru cei care au susţinut lucrări şi discursuri.