Recent, Filarmonica Piteşti a organizat a opta ediţie a Festivalului „Tinere talente”. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Tiberiu Oprea, au evoluat, ca solişti, Karina Uţă (pian), Larisa Nicolae (vioară), Flavius Ilie (nai), Daria Albei (pian) şi Ruben Ghidiceanu (pian). Am stat de vorba cu doi dintre participanţii la festival, Larisa Nicolae şi Flavius Ilie, ambii argeşeni.
„Cea mai puternică formă de exprimare”
Larisa este o tânără de 17 ani, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Piteşti, acolo unde studiază vioara la clasa domnului profesor Mădălin Sandu. Ea ne-a povestit de unde a pornit pasiunea pentru vioară şi de ce a ales acest instrument.
„Pasiunea mea pentru muzică nu a pornit de la un eveniment anume sau de la vreo influenţă, nu am niciun muzician în familie. Îmi amintesc doar că, atunci când eram mică, preferam jocurile care implicau şi cântatul sau găseam eu o soluţie să îl introduc în joc, deoarece credeam că muzica era cea mai puternică formă de exprimare. Avem impresia că, dacă nu cântam, tot jocul era degeaba, mai ales când venea vorba de scenete. De altfel, niciodată nu am privit muzica aşa ca majoritatea copiilor şi oamenilor din jurul meu, care o considerau doar o distracţie. Simţeam că e ceva mai profund, pentru că mă făcea să mă simt diferit. Nu am avut un motiv cert pentru care am ales vioara. Părinţii mei observaseră cât de atrasă sunt de muzică, aşa că m-au întrebat dacă nu cumva aş vrea să studiez un instrument, chiar în perioada în care trebuia să fiu înscrisă la şcoală. Am spus că vreau, aşa că am avut de ales între vioară şi pian, cele două instrumente care se studiau încă din clasele primare. M-am gândit la ambele opţiuni şi am ales vioara fără vreo ezitare, m-a atras mai mult”.
Totodată, tânăra consideră că cea mai mare reuşită a ei este legătura pe care o are cu muzica: „Consider că cea mai mare reuşită a mea este legătura profundă creată cu muzica şi cu instrumentul meu, faptul că m-am dezvoltat într-un domeniu care, din punctul meu de vedere, este cel mai frumos. Concertele alături de orchestra Filarmonicii din Piteşti au fost cele mai frumoase experienţe din viaţa mea şi au contribuit cel mai mult la evoluţia mea ca şi artist, întrucât am avut şansa să prezint publicului piesele studiate la cea mai frumoasă şi expresivă formă a lor.
Din punctul meu de vedere, reuşitele nu constă în diplome, care sunt simple hârtii, ci în ceea ce ţine de experienţe, de trăiri şi de exprimarea sentimentelor”.
„Cheia succesului? Munca!”
„Cheia succesului o constituie, desigur, munca. Este important să ai talent, dar fără muncă şi perseverenţă, acesta nu ajută cu nimic. Trebuie să lupţi pentru ceea ce îţi doreşti, să înveţi din greşeli şi să conştientizezi că atât timp cât te străduieşti nu există eşec, ci doar lecţii importante pentru dezvoltarea ta”.
Spectatorii văd ceva, dar ce simte artistul atunci când este pe scenă? „Nu pot explica în cuvinte ceea ce simt atunci când urc pe scenă, deoarece sunt copleşită de o multitudine de sentimente. Singurul lucru cert pe care îl pot mărturisi este impulsul de a da tot ce este mai bun din mine pentru a mă exprima, pentru a transmite publicului ceea ce simt”.
„Cele mai importante modele – profesorii„
„Cred că cele mai importante modele sunt profesorii, întrucât aceştia deţin cea mai mare putere de influenţă. Dezvoltarea unui elev atât ca artist, cât şi ca om i se datorează în principal profesorului. Pe de altă parte, cel mai des mă inspir ascultând violonişti internaţionali, precum: Hilary Hahn, Anne-Sophie Mutter, Itzack Perlman, Maxim Vengerov, etc… „
Larisa ne-a spus şi de ce ar trebui ca tinerii să găsească o ocupaţie în muzică: „Studiul muzicii şi învăţatul unui instrument au avut un rol foarte important în evoluţia personalităţii şi caracterului meu. Pe lângă faptul că mi-a dezvoltat imaginaţia şi creativitatea, am învăţat să fiu responsabilă, perseverentă. Copiii ar trebui să aibă mai des astfel de activităţi deoarece muzica este un foarte bun mod de a se cunoaşte pe sine, de a căpăta autocontrol, de a se exprima într-un mod diferit. Nu numai ca îşi dezvoltă cultura într-un domeniu special, dar studii făcute recent au demonstrat că învăţatul unui instrument creşte nivelul de inteligenţă al unui copil mai mult decât multe alte activităţi”.
La final, tânăra ne-a dezvăluit de planuri are în viitor: „Pe viitor, îmi doresc să devin o violonistă din ce în ce mai bună, să evoluez ca artist, să susţin cât mai multe concerte şi să urc pe numeroase scene”.
„Naiul – un instrument care te sensibilizează”
În cele ce urmează vă vom prezenta şi povestea lui Flavius Ilie, care are 18 ani, este elev la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Piteşti şi cântă la nai. L-am întrebat şi pe acesta de ce a ales naiul şi cu ce reuşite se mândreşte: „Am ales naiul deoarece este un instrument frumos, cald, un instrument vechi, un instrument care te sensibilizează. M-am îndrăgostit de el în mod întâmplător. Văzând pe cineva că interpretează, am zis să încerc şi eu, ajungând să mă dezvolt în acest domeniu. Cele mai mari reuşite sunt premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare şi Studii teoretice Bucureşti, dar şi momentul în care am cântat alături de Filarmonica Piteşti”.
Flavius consideră că talentul este unealta principală a succesului: „Cheia succesul vine din talent, de asemenea, contează şi munca pe care o depui şi faptul că ai încredere în tine. Mereu atunci când sunt pe scenă încerc să am încredere că pot şi că vreau să le ofer oamenilor o stare bună, să le transmit sentimentele mele prin muzică. Modelul meu în lumea muzicii este chiar doamna mea profesoară care m-a învăţat totul şi căreia îi mulţumesc din suflet. Este vorba de doamna profesoară Gina Sandu”.
„Să ajung cel mai bun”
„Îmi doresc să ajung cel mai bun şi să-mi termin studiile necesare. M-a ajutat foarte mult faptul că m-am implicat în activităţi muzicale, chiar le recomand tuturor tinerilor să-şi găsească o activitate pe placul lor şi să o urmeze”.