Ploile care de o săptămână nu mai contenesc au creat şi, probabil, vor mai crea probleme în diverse zone ale judeţului.
În urma precipitaţiilor abundente căzute marţi şi miercuri, mai multe gospodării din judeţ au fost inundate, necesitând intervenţia pompierilor ISU Arge, pentru evacuarea apei. Astfel, la Stâlpeni au fost afectate trei curţi, o anexă şi trei beciuri. La Mihăeşti au fost afectate două beciuri, la Băiculeşti o curte şi un beci, la Boţeşti a fost afectată camera unei centrale termice şi s-a acţionat pentru decolmatarea unui canal de scurgere a apei pluviale, la Buzoeşti a fost afectată o curte, la Vedea o curte şi o anexă. De asemenea, la Călineşti au fost afectate trei curţi şi un beci şi s-a realizat un dig de protecţie din saci de nisip, la Miceşti a fost afectat un beci, iar la Beleţi Negreşti a fost monitorizată o viitură care a inundat strada şi câteva zeci de gospodării. Acolo, echipaje ale ISU Argeş, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale au realizat, cu ajutorul unui buldoexcavator, un dig pentru dirijarea apei către pârâul Cârcinov. Aşa cum am relatat şi în numărul de ieri al ziarului nostru, la Piteşti, unde au fost afectate o curte şi un beci şi s-a acţionat pentru prevenirea inundării unor locuinţe prin refularea apei din canalizarea subdimensionată. Totodată, s-au realizat recunoaşteri şi monitorizări ale principalelor cursuri de apă şi a fost asanată o fântână publică din Stolnici.
„În acest moment nu mai sunt intervenţii în desfăşurare, dar rămân active, pentru monitorizarea situaţiei din teren, Grupa operativă a ISU şi Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei”, a precizat ISU Argeş.
Lacurile de acumulare, pline aproape de capacitate
Din datele furnizate de Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (ABAAV) rezultă că, în intervalul 3 – 4 iunie, în bazinul hidrografic Argeş-Vedea au căzut din nou mari cantităţi de precipitaţii. Această situaţie a dus la depăşirea pragului critic la staţiile hidrometrice Vultureşti pe râul Argeşel, Berevoeşti, pe Bratia, Ciumeşti, pe Râul Doamnei, şi Buzoeşti, pe Vedea, unde în doar 20 de minute s-au înregistrat şi peste 21 l/mp. „Din această cauză s-au produs scurgeri importante pe versanţi şi au fost reactivaţi torenţi, apa acumulându-se în zonele joase. Personalul nostru acţionează pe pârâul Budeasa Mică din comuna Budeasa, pentru stoparea unei eroziuni a malului. Cu ajutorul unui excavator cu braţ lung se efectuează lucrări de protecţie a malului drept şi pentru protejarea a aproximativ 10 gospodării. În data de 4 iunie, în principalele lacuri de acumulare din judeţ era stocat un volum de 696 milioane mc de apă, ceea ce reprezintă un grad de umplere de 93,8%. În următoarele ore debitele râurilor vor fi în creştere. În continuare sunt posibile scrugeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, ne-au informat reprezentanţi ai ABAAV.