# Ţigările de contrabandă au rămas însă la acelaşi preţ
În timp ce scena politică a ţării este agitată de rezultatele (ne)aşteptate ale scrutinului de duminică, alegătorii de rând sunt – în continuare – frământaţi de grija zilei de mâine. În Piaţa Ceair din Piteşti circulă deja un zvon care îi îngrijorează pe comercianţi, dar şi pe cumpărători: porcul românesc este cu un … ciolan mai aproape de scumpiri.
În hala de carne din Ceair, porcul românesc deţine supremaţia în materie de vânzări, cu toate că, în acest an, preţurile au crescut la unele sortimente (au fost majorate cu aproximativ o lună înainte de Paşte). În curând, etichetele grăsunului autohton vor avea tarife modificate, valul de scumpiri fiind „mirosit” de unii comercianţi. În prima zi de după alegerile europarlamentare şi referendumul pentru justiţie, o fleică de porc putea fi achiziţionată cu 17,90 lei/kg, cotletul – cu 16,90/kg şi pulpa – cu 15,90 lei/kg.
Buzunarele oamenilor care au votat ori ba sunt găurite deja de preţurile alimentelor recomandate pentru coşul minim de consum lunar, în meniu regăsindu-se şi carnea de porc, pe cale să se scumpească.
Pentru o familie formată din mamă, tată şi copil, coşul minim de consum lunar, considerat de guvernanţi suficient pentru un trai decent, conţine: ouă (42), pâine (circa 32 kg), lapte proaspăt (aproape 15 litri), cartofi (aproximativ 13 kg), mălai (aproape 6 kg), făină (peste 3 kg), varză murată şi alte murături (3 kg), zahăr (aproape 3 kg), mere (cam 3 kg), carne de pasăre (2,800 kg), ulei (circa 2,800 litri), ceapă uscată (în jur de 2,500 kg), mezeluri (cam 2,500 kg), carne de porcine (peste 2,500 kg), telemea (aproape 2 kg), paste făinoase şi orez (în jur de 2 kg), fasole boabe (peste 2 kg), morcovi, pătrunjel, păstârnac (cam 1,700 kg), brânză proaspătă şi smântână (sub un kg), peşte proaspăt şi congelat (circa 800 grame), untură (circa 700 grame), carne de bovine (aproximativ 0,700 kg), lapte bătut, iaurt (în jur de 0,700 litri), citrice, fructe meridionale (o jumătate de kg), margarină (circa 560 grame) şi carne de oaie şi alte feluri de carne (0,421 kg). Cu alte cuvinte, o familie ar trebui să mănânce lunar aproape 3 kg de zahăr şi tot atâtea kg de murături, 2,500 kg de mezeluri, dar numai 800 grame de peşte, 700 litri de iaurt, 500 de grame de citrice şi 400 de grame de carne de oaie. Coşul minim de consum lunar conţine, după cum se observă, şi alimente care pot face mai mult rău decât bine organismului, precum margarina, zahărul sau mezelurile.
Analizând preţurile din Ceair un lucru e clar: la tariful lor actual (circa 5 lei/kg), banala ceapă, morcovul pentru ciorbă şi popularul cartof au devenit legume de… lux. Iată că niciun aliment din coşul zilnic nu mai poate fi considerat a fi „frate cu românul”.
Într-o altă ordine de idei, în mozaicul spaţiului comercial din Ceair, alegerile europarlamentare şi scrutinul pentru justiţie erau ieri, la ora pânzului, subiecte deja „fumate”, speculanţii „de serviciu” mârâind printre dinţi, nestingheriţi: „Ţigări-ţigări-ţigări!”…