Diana-Andreea Ilie are 19 ani şi este elevă la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti, profilul Ştiinţe ale naturii bilingv. Nu cu mult timp în urmă, atunci când a avut loc Olimpiada la biologie, obiectul de care este pasionată, Diana a obţinut rezultate demne de laudă. Am reuşit să discutăm cu ea, Diana povestindu-ne cu un mare entuziasm despre interesul pe care îl are pentru biologie.
„Totul a început în clasa a IX-a, odată cu alegerea profilului. Biologia este o ştiinţă fascinantă, o provocare a minţii în cunoaşterea lumii şi a miracolului vieţii. Studiind biologia, am conştientizat complexitatea din spatele structurilor microscopice, ghicind acolo prezenţa unui infinit «la fel de mare» ca acela al macrocosmosului. Am participat la olimpiada de biologie în toţi cei patru ani de liceu, am obţinut premiul I în fiecare an la etapa judeţeană, dar la etapa naţională am reuşit să ajung în clasele a XI-a şi a XII-a. În clasa a XI-a am obţinut Menţiune MEN la nivel naţional, materia studiată fiind anatomia umană. Apoi mi-am dorit o continuitate cu partea de genetică, studiată în clasa a XII-a, pentru a mă iniţia în înţelegerea omului ca întreg.
De la «nevoia de mirare» am ajuns să studiez cu pasiune până la a mă transpune cu totul în informaţiile, mecanismele, fenomenele pe care încercam să le asimilez. Timpul meu se compunea din molecule de ADN, cromozomi, celule, mesaje biochimice, reconstituind perpetuu arhitectura care ne defineşte. Aşa am reuşit, după cele două probe, teoretică şi practică, să obţin premiul al II-lea la etapa naţională de la Oradea şi calificarea în lotul lărgit de pregătire al României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie 2019 în urma unei probe separate.
Am avut şansa de a întâlni un om şi un profesor adevărat, dedicat, deopotrivă, elevilor şi acestei ştiinţe nobile, doamna Gabriela Voica, care a intuit în mine acea «nevoie de mirare», descătuşându-mi dorinţa de cunoaştere şi de autodepăşire”.
În afară de rezultatele din prima fază a Olimpiadei, Diana s-a calificat la lotul lărgit, lucru la care a visat îndelung.
„Acesta a fost visul meu de a-mi testa cunoştinţele acumulate de-a lungul celor patru ani de liceu, având în vedere că proba de selecţie constă în întrebări care vizează întreaga materie. La această testare au putut participa toţi elevii claselor IX-XII, care au obţinut premii şi menţiuni la etapa naţională de anul acesta, fiind selectaţi în lotul lărgit primii douăzeci de elevi, în ordinea punctajelor. A urmat apoi o pregătire teoretică, în perioada 5-15 mai, la Cluj, în cadrul Facultăţii de Biologie a Universităţii «Babeş-Bolyai».
A fost o experienţă extraordinară, la cel mai înalt nivel academic, fiind îndrumaţi de profesori universitari care au adăugat la cunoştinţele noastre noi conexiuni, noi orizonturi şi un alt mod de a privi ştiinţa şi viaţa. Cursurile predate au fost din domeniile: Fiziologie şi Anatomie vegetală, Anatomie comparată, Biologie celulară, Microbiologie, Etologie, Anatomie şi Fiziologie umană, Genetică şi Evoluţionism, Ecologie. Am avut, de asemenea, şansa de a mă împrieteni cu alţi elevi olimpici pasionaţi de biologie din ţară, de a ne împărtăşi idealuri şi idei de viaţă.
Perioada de pregătire s-a finalizat cu testarea pentru alegerea lotului restrâns care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Biologie 2019. Îi felicit pe colegii mei care s-au clasat pe primele patru locuri şi sunt sigură că vor avea rezultate frumoase, la fel ca pasiunea lor pentru biologie!”
După ce aţi citit toate acestea, probabil că vă întrebaţi care este secretul tinerei, cum reuşeşte să înveţe şi să menţină şi o dorinţă de a face asta…
„Prima «tactică» e pasiunea, urmată de alcătuirea unor scheme de învăţare logice care să mă ajute să întrevăd conexiunile dintre informaţii. Sursele de bibliografie sunt numeroase, orice noţiune descoperită e binevenită în construirea puzzle-ului. Biologia înseamnă logică, imaginaţie, provocare. Olimpiadele au menirea de a deschide orizonturi, de a forma oameni, de a ne învăţa să învăţăm. Anul acesta, echipa de «biologi» de la CN «Zinca Golescu» a venit de la Olimpiada Naţională cu două premii şi trei menţiuni MEN. Sunt fericită să observ evoluţia colegilor mei mai mici, amintindu-mi că şi eu cândva am fost «o colegă mai mică», motivată de exemplul elevilor mai mari. Sfatul meu pentru cei care doresc să participe la olimpiade este să creadă în şansa şi în potenţialul lor şi să îşi amintească mereu că iau parte la aceste competiţii pentru că iubesc cu adevărat ceea ce fac”.
Pentru final, tânăra ne-a împărtăşit planurile ei, dorinţele pentru viitor, care, desigur, au legătură cu biologia, dar şi cu scrisul, un alt interes pe care îl nutreşte.
„Visul meu este să devin medic. De aceea, în baza premiilor obţinute la Olimpiada Naţională de Biologie, voi urma Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF «Carol Davila» Bucureşti. Îmi doresc să pot înţelege omul atât din perspectiva viitoarei profesii, cât şi spiritual. De aceea, voi continua să scriu. Scrisul este o altă mare pasiune a mea, pe care până acum am reuşit să o materializez prin publicarea a două romane la Editura Paralela 45, «Zbor prin lucarna spartă» şi «Cealaltă „acasă”». În formarea mea în domeniul literaturii şi în a excela în general au fost esenţiale sprijinul şi devotamentul doamnei profesoare de limba română, Corina Oprescu, dumneaei insuflându-mi curajul de a crede în puterea cuvintelor şi în mine. Pentru ceea ce sunt, pentru toate visurile împlinite şi pentru toate lecţiile de cultură, libertate în gândire, încredere, fair-play, le mulţumesc tuturor profesorilor mei, adevărate modele de viaţă, doamnei diriginte, profesoară de fizică, Iuliana Roman, care întotdeauna avea ceva pregătit în ceea ce priveşte legătura dintre fizică şi biologie pentru clasa dumneaei de «medicinişti». Sunt mândră că am studiat la «Zinca Golescu».”