Pentru prima dată în lume, sunetele muzicii electronice s-au auzit din vârful unei turbine eoliene. Alex Parker, un tânăr DJ român, a mixat de la înălţimea de 100 de metri, pe o turbină din cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. Evenimentul a avut loc în parcul eolian CEZ şi a marcat atât colaborarea cu festivalul Neversea, cât şi începutul unui parteneriat „verde” între festival şi Grupul CEZ.
Alex Parker este DJ-ul care a acceptat provocarea de a mixa mai mult de 5 ore într-un loc inedit. Fără teamă, cu entuziasm şi motivat de dorinţa de a fi primul DJ din lume care duce muzică la înălţimea unui parc eolian, el a reuşit să unească energia verde şi muzica. Atmosfera unică a fost susţinută şi de echipele tehnice ale Parcului Eolian CEZ şi Neversea, care au asigurat desfăşurarea în deplină siguranţă a „concertului” de la înălţime.
Urcarea echipamentelor, pupitrului şi a mixerului DJ-ului s-a realizat cu o macara din turbina eoliană, cu o capacitate de 700 de kg, pe o înălţime de până la 100 de metri. Deplasarea persoanelor şi a altor aparate de mici dimensiuni s-a realizat cu ajutorul liftului din turbină, care doar în acea zi a parcurs o distanţă cumulată de peste 3 km.
Întregul experiment a fost filmat şi poate fi urmărit aici
Grupul CEZ în România este pentru al doilea an consecutiv partener al festivalului Neversea, iar prin această colaborare îşi propune să crească gradul de conştientizare în rândul generaţiilor actuale şi viitoare asupra importanţei utilizării surselor alternative de producere a energiei electrice.
„Generaţia Neversea se declară hotărâtă să adopte un stil de viaţă prietenos cu mediul, iar noi nu facem altceva decât să le susţinem planul. Parcul eolian CEZ este, de acum, mai mult decât o amenajare tehnică impresionantă, este dovada că putem face lucruri extraordinare într-un mod sustenabil, dacă îndrăznim să acţionăm diferit.”, a declarat Ondrej Şafar, CEO-ul CEZ România.
Neversea va deveni în 2020, primul festival de muzică din lume alimentat cu energie verde, de la Parcul Eolian al Grupului CEZ în România
Alături de Grupul CEZ în România, Neversea îşi propune să devină în 2020, primul festival de muzică din lume alimentat cu energie verde, care va proveni din Parcul Eolian Fântânele-Cogealac-Grădina al Grupului CEZ, situat în judeţul Constanţa. Încă de la începutul anului, organizatorii au demarat procedurile pentru implementarea unui festival „verde”, acestea reprezentând un prim pas îndeplinit în conturarea obiectivului comun.
„Parteneriatul CEZ & Neversea este un exemplu de bune practici la nivel internaţional care demonstrează că două companii din industrii total diferite pot obţine rezultate extraordinare împreună prin punerea la comun a unor resurse care transformă în realitate idei şi iniţiative extrem de curajoase, menite să contribuie la protejarea noastră şi a mediului înconjurător pe termen mediu şi lung”, a declarat Bogdan Rădulescu, Head of Partnership al Neversea.
Pentru ediţia Neversea 2019, zona CEZ va fi prima zonă 100% verde din cadrul festivalului. Aceasta va fi în totalitate alimentată cu energie regenerabilă şi va adopta măsuri pentru a preveni, reduce şi compensa orice efect advers asupra mediului: colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea lor; înlocuirea tacâmurilor şi veselei de plastic de unică folosinţă cu paharele de sticlă sau din carton reciclabil; eliminarea paielor de plastic; selecţia elementelor de decor care se pot reutiliza.
Energia eoliană – cea mai potrivită sursă de energie alternativă pentru un sfert dintre români
Potrivit studiului „Percepţia romanilor despre un viitor «verde»”, iniţiat de CEZ România odată cu lansarea campaniei de comunicare „The wind of green generation”, peste jumătate dintre respondenţi (57,75%) consideră că energia solară ar fi cea mai bună alternativă pentru înlocuirea surselor de generare actuale, iar un sfert (26,75%) au ales energia eoliană că sursa alternativă.
Acelaşi studiu arată că jumătate dintre respondenţi (62,72%) încearcă să aibă un impact pozitiv asupra mediului prin acţiunile lor de zi cu zi, iar o treime au această grijă doar parţial (33,85%).
Dintre românii care sunt responsabili faţă de mediu, 7 din 10 au grijă să nu arunce gunoaie în spaţii nepermise, 6 din 10 reciclează selectiv gunoiul, iar 54,69% încearcă să reducă consumul de apă şi energie.
Românii considera că cele mai grave trei probleme cu care se va confrunta mediul înconjurător în viitor sunt: poluarea (86,4%), utilizarea excesivă a resurselor naturale (76,68%) şi gunoiul (71,71%). Trei sferturi dintre respondenţi cred că peste 20 de ani lumea va fi mai poluată. 48,76% dintre români sunt de părere că peste 20 de ani lumea va fi mai puţin verde, iar 38,74% mai periculoasă.
71,42% dintre respondeti spun că lipsa infrastructurii de reciclare din ţară îi împiedică să aibă o atitudine mai „verde”, iar 20,39% spun că nu au timp suficient să dezvolte o atitudine mai atentă la mediul înconjurător.
Studiul a fost derulat în perioada 2 – 6 mai 2019 pe platforma ivox.ro, pe un eşantion de 1368 de respondeti din mediul urban, reprezentativi din punct de vedere statistic.