Zeci de poeţi din aproape 40 de ţări de pe toate continentele şi-au lăsat autografele pe a 20-a filă a Festivalului internaţional „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş”, ambasadorii evenimentului de pus în ramă fiind doi oameni de cultură inimoşi, Carolina Ilica şi Dumitru M. Ion.
Sub clar de lună plină, la 18 iulie s-au decernat premiile ediţiei aniversare, iar fiecare participant a primit, din partea Fundaţiei şi Academiei Internaţionale „Orient-Occident”, câte o diplomă imprimată cu urale şi aplauze. În acest an, marele premiu a ajuns în Cuba.
O rimă pentru Curtea de Argeş
La gala laureaţilor cu parfum amical, festivitate găzduită de Muzeul Municipal, au luat parte – ce bine ne pare! – primarul Oraşului Regal, Constantin Panţurescu, şi al său viceprimar, Gabriel Jubleanu. „Mă onorează prezenţa şi mă obligă pentru la anul. O să fim cu porţile oraşului deschise, oricând, pentru festivalul internaţional de poezie. Îmi exprim speranţa că numele municipiului Curtea de Argeş va apărea şi în cărţile dumneavoastră”, s-a adresat poeţilor numai ochi şi urechi Constantin Panţurescu.
Premiile anului 2016
La fiecare categorie de premiere, juriul a făcut câte trei nominalizări, iar poeţii chemaţi în faţa publicului şi-au lăsat stihurile să vorbească.
La această ediţie aniversară, Rosaria Lo Russo, din Italia, a luat premiul internaţional pentru arte, aceeaşi distincţie fiindu-i acordată şi dramaturgului Mircea M. Ionescu. Fostul comentator şi jurnalist sportiv ne-a reamintit tuturor că, la 18 iulie 1976, Nadia Comăneci a devenit simbolul, fetiţa de numai 14 ani din Oneşti fiind, în urmă cu 40 de ani, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de profil.
Premiul european de poezie i-a fost atribuit unui poet din Turcia, Hasan Erkek, iar marele premiu naţional pentru literatură i-a fost înmânat lui Vasile Dâncu.
Cel mai aşteptat moment a fost decernarea marelui premiu internaţional de poezie cucerit, la această ediţie, de Maria Elena Blanco, din Cuba.
„Sunt foarte emoţionată şi foarte surprinsă de acest premiu. Este o onoare şi o plăcere să mă aflu aici, să-i cunosc pe organizatorii festivalului, pe translatori şi pe poeţii extraordinari din lumea largă. Sunt convinsă că momentele petrecute împreună se vor transforma în prietenie şi în alte întâlniri fructuoase şi benefice”, a declarat Maria Elena Blanco.
Membri noi
Iată-i şi pe noii membri primiţi în Academia Internaţională „Orient-Occident”: Paula Popoiu, director al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, muzeu care a împlinit 80 de ani; medicul, profesorul şi eseistul Pavel Chirilă; scriitorul Joao Sevivas (Portugalia); scriitorul Peter Waught (Anglia/Austria).
De notat că organizatorii au acordat şi un Premiu de Excelenţă. Acesta i-a revenit d-nei Speranţa Anton, autoare a tratatului „Incursiune în medicina naturistă” (16 ediţii).
Roza versurilor
La jumătatea galei, două poete au citit, în română şi în engleză, o schiţă bizară scrisă de Urmuz – „Fuchsiada”. Urmuz, recunoscut ca primul creator de literatură a absurdului sau de anti-proză, este pseudonimul literar al lui Avram Leiba Esra-Zissu, alias Demetru Demetrescu-Buzău; s-a născut la 17 martie 1883, la Curtea de Argeş, şi a decedat la 23 noiembrie 1923, la Bucureşti.
Îmbrăcată într-o ie de-a noastră, o poetă din Polonia a provocat în public valuri de simpatie. Roza elogiată în versuri a fost purtată la gât de participantă la festival, care şi-a accesorizat ţinuta cu un trandafir alb prins de un… lănţic.
Mirela NEAGOE
Foto: Al. OPREA