Ultima dintre cele patru manifestări desfășurate în cadrul Conferinței ”Zilele Asistentului Medical Argeșean”, ediția a VII-a, a avut loc la Hotel Victoria din Pitești. După un tur de forță la Mioveni, Curtea De Argeș și Câmpulung, echipa de conducere a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Filiala Argeș, a organizat și gala acestui eveniment care, din 2012, are loc anual. Aproximativ trei sute de asistenți medicali, împreună cu invitații speciali, au celebrat aniversarea a 18 ani de la înființarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și i-au sărbătorit pe profesioniștii din sistemul medical argeșean care, anul acesta, vor ieși la pensie. La propunerea președintelui OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu, cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria unui profesionist plecat prea devreme către îngeri: Marilena Bădulescu, asistent medical în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești și educator perinatal SAMAS. Evenimentul, cu tema ”Asistenții medicali, fundația sistemului de îngrijiri medicale”, i-a avut ca invitați speciali pe: consilierul pe probleme de sănătate al președintelui Consiliului Județean Argeș, Anci Ionescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, Daniel Mușat, managerul Spitalului Județean de Urgență, Adriana Molfea, managerul Spitalului de Pediatrie Pitești, Florina Gheorghe, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni, Marian Clipici, profesorul Eugenia Gogel de la Liceul Teoretic ,,Ion Cantacuzino”.
La vremea discursurilor, consilierul Anci Ionescu, a precizat că este la curent cu toate problemele din sistemul sanitar și a menționat că fiecare zi pe care asistenții medicali o petrec alături de pacienți este la fel de importantă și pentru întreaga administrație județeană care caută soluțiile optime unor servicii de calitate. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, a subliniat că le vorbește celor prezenți în calitate de colegă sau de cadru didactic, nu din cel de director și i-a rugat pe asistenții medicali să nu uite că fac parte din elita societății și să nu uite că, prin prisma profesiei, îți însoțesc semenii de la naștere până la deces.
Alături întotdeauna de asistenții medicali, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, Daniel Mușat, le-a mulțumit acestora pentru activitatea pe care o desfășoară în slujba celor peste șase sute patruzeci de mii de asigurați argeșeni. La rândul său, managerul Spitalului de Pediatrie Pitești, Florina Gheorghe, a subliniat faptul că ,,profesia de asistent medical nu este o simplă misiune, ci un scop nobil în folosul semenilor aflați în dificultate. Asistenții medicali sunt recunoscuți ca o forță reală care contribuie la fortificarea sănătății populației prin promovarea unui mod de viață sănătos și prin activitatea desfășurată permanent în sistemul de sănătate fără de care buna funcționare a acestui sistem ar fi imposibilă”. Profesorul Ecaterina Gogel, care a format zeci de generații de asistenți medicali, a dezvăluit calitățile necesare unui bun asistent medical care, în opinia domniei sale, trebuie ,,să știe, să fie și să facă asta însemnând cunoștințe, atitudini și aptitudini”.
,,Împreună pentru sănătate” – Un trofeu cu însemnătate
Conducerea OAMGMAMR Argeș a oferit Instituției Prefectului Argeș, Consiliului Județean Argeș, Direcției de Sănătate Publică Argeș, Casei Județene de Asigurări de Sănătate Argeș, precum și profesorului Eugenia Gogel, Trofeul ,,Împreună pentru sănătate” ca mulțumire pentru susținerea acordată și pentru demersurile făcute în beneficiul asistenților medicali și al pacienților argeșeni. Același trofeu a fost acordat de președintele Estera Stămoiu celor doi vicepreședinți și consilierilor județeni care fac parte din echipa de conducere a OAMGMAMR Argeș. Într-un mesaj special, Estera Stămoiu, le-a mulțumit acestor pentru implicarea și devotamentul cu care își desfășoară activitatea în beneficiul asistenților medicali pe care îi reprezintă. De altfel, sub titlul ”18 ANI DE ORDIN – 18 ANI DE PROVOCĂRI ȘI ÎMPLINIRI SPRE EXCELENȚĂ”, Estera Stămoiu le-a expus, în câteva cuvinte, asistenților medicali aflați la aniversare, drumul parcurs între momentul de început, cel al viziunii și al stabilirii misiunii, și cel din prezent când, după consolidarea profesiei și instituției, gândul se îndreaptă și spre generațiile viitoare de asistenți medicali.
,, În optsprezece ani, am dezvoltat parteneriate care au condus la consolidarea profesiei de asistent medical și, implicit, a instituției. Am avut reușite spectaculoase la care, în urmă cu 18 ani, doar am fi putut visa, iar aceste reușite ne-au motivat să continuăm știind că Ordinul nu este al nostru, ci al tuturor asistenților medicali. Cu acest gând, ne-am asumat răspunderea de a îngriji ceea ce avem ca să putem lăsa o moștenire solidă generațiilor viitoare! Pentru a reuși este însă nevoie de eforturile tuturor, pentru că această realizare nu poate fi decât a unei echipe bine sudate care are un scop comun. Succesul este al celor care merg pe principiul <<Întotdeauna împreună, niciodată singur!>> așa cum se întâmplă cu echipa pe care o conduc” a precizat liderul asistenților argeșeni, Estera Stămoiu. Aceasta a fost însă surprinsă chiar de echipa sa care i-a acordat două distincții importante: o cupă și un trofeu în semn de prețuire și de respect pentru modul în care a știut să managerieze toți aceșști optsprezece ani către creșterea calității condițiilor de activitate oferite asistenților medicali argeșeni, dar și pacienților.
Profesioniștii în prag de pensionare, omagiați de OAMGMAMR ARGEȘ
Cele mai emoționante momente ale evenimentului au fost însă cele în care conducerea OAMGMAMR Argeș a acordat trofeul ”ASISTENTUL MEDICAL, EROUL DIN UMBRĂ” celor șase asistenți medicali piteșteni care, în acest an, vor ieși la pensie și care au fost prezenți în sală: Neli Homeghiu, Maria Săndulescu, Angela Smarand, Anica Sima, Mariana Zărnescu, Gheorghe Ciobanu. Acest trofeu va ajunge însă și la ceilalți asistenți medicali viitori pensionari care nu au putut participa, din motive obiective. Astfel a ales echipa condusă de Estera Stămoiu să îi răsplătească pe cei care și-au dedicat cea mai importantă parte din viață profesiei pe care și-au ales-o în urmă cu mai bine de patru decenii. După discursuri și emoții firești, care au încununat mometele de înmânare a trofeelor, asistenții medicali și-au asortat starea de spirit cu bucuria momentelor artistice care au încheiat ediția cu numărul șapte a Conferinței ”Zilele Asistentului Medical Argeșean”.