# Iluminatul public, controlat de la distanţă
Azi a fost lansat, la Mioveni, proiectul pilot smart city. Oraşul automobilului românesc testează o modalitate smart de telegestiune a iluminatului public, prin senzori electronici care folosesc comunicaţia wireless. Soluţia permite reglarea automată şi de la distanţă a iluminatului stradal, generând astfel economii majore de energie electrică. Instalarea controlerelor a fost cuplată cu înlocuirea unui număr de 126 corpuri de iluminat existente (echipate cu sodiu) cu lămpi LED inteligente, care permit optimizarea la maxim a consumului de energie. Prin intermediul unui controler conectat la internet, fiecare stâlp de iluminat comunică cu ceilalţi şi în timp real informaţia este monitorizată dintr-un server general, pe ecranul unui laptop, printr-o aplicaţie smart ce poate fi gestionată chiar de pe un telefon mobil.
Prin intermediul soluţiei de telegestiune, sistemul de iluminat este controlat de la distanţă, cu posibilitatea setării programului de funcţionare şi a intensităţii luminii în funcţie de anotimp, condiţii meteo, trafic etc. Dispozitivele trimit alarme şi oferă informaţii în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp, dacă lampa nu funcţionează în parametrii sau alte detalii. Pe timpul nopţii, eficienţa energetică poate fi crescută cu până la 30% prin diminuarea luminozităţii în perioadele fără trafic, cum ar fi între orele 1-5. Platforma de smart city poate fi dezvoltată la nivelul întregului oraş.
Soluţia de telegestiune (control de la distanţă) a iluminatului public a fost implementată de SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni şi ZTE România pe o porţiune de 1,5 km din bulevardul Dacia, cu posibilitatea de extindere. Reprezentanţii Primăriei au lansat proiectul pilot smart city în prezenţa unei delegaţii din Republica Populară Chineză.