Mare sărbătoare: mâine, 9 Mai, este Ziua Europei. De mai bine de 10 ani, şi România este membră a Uniunii Europene, deşi se pare că vorbim despre o Europă cu două viteze şi noi nu suntem cu siguranţă în prima linie. Mai mult, decalajele pe care le avem de recuperat faţă de ţările din UE cu adevărat dezvoltate par greu de surmontat, deşi toate partidele politice se laudă că fac şi dreg în acest sens…
Nu suntem legaţi de Europa…
Cum ne prezentăm astăzi la marea sărbătoare europeană? Nu prea bine, deşi cei de la guvernare ne spun că avem rezultate care ne dau speranţe. Cu excepţia câtorva tronsoane de autostradă şi drumuri mai acătării, suntem vai de noi la capitolul infrastructură. La 30 de ani de la Revoluţie nu am fost în stare să legăm România de autostrăzile din Vest, iar harta infrastructurii rutiere arată precum se vedea harta Europei înainte de 1989 din naveta spaţială a lui Prunariu: în Occident lumini şi „vene” multe, la noi (aproape) întuneric. Cine este de vină că nu avem o autostradă care să lege Constanţa de Bucureşti – Piteşti – Sibiu şi, de aici, spre vestul Europei? Toate guvernele care au fost la putere! Mai mult, pe vremea PNL s-a făcut şi studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv vital care a expirat, fiind nevoie ca PSD să dezgroape acum proiectul cu totul şi să ia toată munca de la capăt. Am avut un preşedinte de ţară care ne-a spus că „România nu are nevoie de autostrăzi”, am avut miniştri ai Transporturilor care doar au promis drumuri exprese cum este Piteşti – Craiova, dar în realitate nu se face nimic. Aşadar, la acest capitol suntem… în fundul gol în faţa Europei (nu doar din punct de vedere rutier, ci şi feroviar, că mai avem puţin şi se rup şinele de tren!).
Utilităţi
Să trecem la capitolul utilităţi. Noroc cu programele guvernamentale PNDL că ne-au mai scos din amorţeală, căci altfel ar fi fost vai şi amar! Nu doar că sunt localităţi rurale fără apă şi canalizare, dar avem şi oraşe în această ingrată situaţie. În plus, avem localităţi unde a fost introdusă reţea de apă, dar nu există canalizare, aşa încât sunt zone unde apa uzată, inclusiv cea de la toalete, este evacuată la întâmplare. Autorităţile de mediu atrag atenţia că e nevoie cât mai repede de canalizări pluviale şi pentru ape menajere în toate localităţile, altfel riscăm penalităţi de la instituţiile UE care nu mai au demult astfel de probleme de civilizaţie. Dar greu la deal cu boii mici, mai ales că încă sunt sate fără curent electric, drumuri neasfaltate în oraşe, iar introducerea reţelelor de gaze este o adevărată aventură (dacă nu ne credeţi, întrebaţi-l pe primarul Ion Georgescu din Mioveni cât s-a chinuit cu proiectul unei noi reţele de gaze la Clucereasa, deşi avea banii pe masă!). De abia în 2016 Consiliul Judeţean a început un amplu proiect privind introducerea toaletelor în şcoli, iar până la finalul anului ar mai fi 15 obiective de realizat. Foarte bine. Dar multe gospodării au toalete în fundul curţii şi UE ne-a atras atenţia că ar trebui amendaţi cetăţenii respectivi. Pentru asta, însă, e nevoie de apă curentă, canalizare şi… educaţie! Tot la capitolul utilităţi, este aproape de necrezut faptul că sunt încă localităţi rurale care, pentru a face economii, ţin iluminatul public închis. Şi se mai miră unii de ce sunt furturi şi alte probleme prin anumite zone!
Economie
Sărbătorim Ziua Europei fără (prea multă) industrie. Ne-au invadat hipermarketurile, băncile străine domină piaţa de capital, iar capitalul autohton este sufocat de marile corporaţii din „afară”. Nu mai avem ARO şi Grulen la Câmpulung Muscel, nu mai avem Rolast, Fabrica de Bere la Piteşti, platforma Arpechim trage să moară după ce atâţia ani tot felul de miniştri, în frunte cu argeşeanul Andrei Gerea care a trecut pe la Economie şi Comerţ, ne-au promis că o salvează. Noroc cu Dacia care încă merge bine, altfel ar fi fost Valea Plângerii în Argeş! Preţurile la utilităţi au ajuns ca în Vest, dar salariile sunt… de România! Ne-au invadat alimente şi produse de mâna a doua, ca şi cum am fi noi cetăţeni europeni, dar nu avem… burtă pentru trufandalele pregătite pentru francezi, germani, olandezi sau italieni. În acest timp, producătorii noştri autohtoni se chinuiesc să supravieţuiască, politicienii promiţând că fac depozite pentru legume şi fructe, fabrici pentru astfel de produse, ba chiar şi magazine dedicate produselor româneşti, dar în realitate nu fac mare lucru. În plus, au început să se abată peste noi şi urgii naturale nemaiîntâlnite până acum, aşa cum sunt tornadele care au făcut pagube uriaşe. Avem potenţial agricol enorm, dar importăm masiv alimente; avem potenţial turistic uriaş, dar schiem la bulgari, pentru că nu suntem în stare să facem pârtii de schi, aşa cum e cazul proiectului eşuat de la Moliviş; avem inteligenţă nativă şi şcoala încă mai produce valori, aşa năucită de tot felul de „reforme” ale celor „n” miniştri care au trecut pe la Educaţie, dar ne confruntăm cu un deficit acut al forţei de muncă pe fondul migraţiei externe. Economia gâfâie, deşi statisticile (mai mult sau mai puţin coafate) arată bine…
Birocraţie
Un lucru am luat cu deplin avânt de la Europa de Vest (care, între timp, s-a mai dezvăţat de… nărav): birocraţia. Recent, primarul din Rucăr, Ionel Dulamă, răsufla uşurat că a reuşit să obţină ultimul dintre cele 25 de avize necesare pentru reabilitarea unui drum! La noi, „procedurile” durează cu anii, aşa încât am început să vorbim despre autostrada Piteşti – Sibiu prin 2008 şi nici acum nu suntem gata! Ba, nici măcar nu am început lucrările! Opt ani i-a luat primăriei din Piteşti să ducă la capăt construcţia pasajului rutier de la Podul Viilor! De nenumărate ori s-au reluat licitaţiile din cauza contestaţiilor sau a lipsei documentaţiilor pentru te miri ce proiecte. Iar acum, când sunt proiecte cu duiumul, e criză pe piaţa muncii şi nu prea mai au cu cine să facă treabă firmele de construcţii! Informatizarea mult promisă e blocată de sistemele de calcul depăşite sau de softurile care nu funcţionează cum trebuie, deşi au fost achiziţionate pe bani mulţi, aşa încât contribuabilii trebuie să se descurce cum pot. Birocraţia ne mănâncă zilele!
Sănătate
În fine, avem un sistem de sănătate bolnav. E minune mare că la Mioveni este aproape gata, totuşi, un spital nou! Consiliul Judeţean ne promite că reabilitează, modernizează şi dotează şi spitalele de Urgenţă şi Pediatrie din Piteşti, dar vom trăi şi vom vedea. Până atunci, mulţi argeşeni iau calea Bucureştiului pentru a căuta medici şi echipamente mai bune, iar alţii pleacă în străinătate să îşi trateze afecţiunile. Unde ajung să dea şi peste medici şi asistente plecaţi din România! Foarte mulţi pacienţi sunt nevoiţi să dea bani grei în sistemul privat de sănătate, deşi plătesc asigurări la stat, pentru că statul nu poate, uneori nici nu vrea să se ocupe aşa cum trebuie de ei. Dar ce te faci cu cei mulţi care nu au această posibilitate? Să ne mai mirăm că am ajuns o naţie bolnavă, la propriu, cu afecţiuni care au explodat pur şi simplu? Plus o modă a negării şi combaterii vaccinurilor care ne-a făcut să avem cea mai mare epidemie de rujeolă din Europa, cu un număr însemnat de morţi. De ce nu luăm şi noi modelul Germaniei care a decis să amendeze cu 2.500 euro pe cei care nu îşi vaccinează copiii?
Urmează, aşadar, o zi de sărbătoare. Zi care pică în plină preşedinţie a României la Consiliul Europei.
După expresia „chiori în ţara orbilor”, putem parafraza spunând că suntem şefi săraci în Uniunea bogaţilor…
3 Comentarii
Anonim
Doamne, Dumnezeule, îți mulțumim că această sărbătoare n-a fost, şi ea, decretată …”zi nelucrătoare” în România ! Dar nu e târziu niciodată ! Din „sărbătoare” în sărbătoare (zile nelucrătoare) pt. admistrație, Parlament, spitale (medicii au „liber”, bolile şi bolnavii , NU !), şcoli de toate gradele (să bucurăm „loazele” , copiile lui Băsescu , „scolerul”-marinat ! că ăştia votează/vor alege !)
România e blocată , sleită, iar românii sărăciți (când nu sunt omorâți ,de-a dreptul !) …”de sărbători”!
Biserica îşi aduce „obolul” ei, atât de gustat şi apreciat de babe (pensionari) şi de popi (care lucrează „din plin”!)…Trăiască turismul şi turiştii …cu banii lor, cu tot ! …Vai de noi !!!
Geo
Singurii vinovati de faptul ca nu am recuperat decalajele fata de vest sunt politicienii romani. Ni s-au pus resurse la dispozitie si nu au fost in stare sa le acceseze.
mihnea
Spania,Irlanda,Polonia,Ungaria…Toate au accesat banii UE si s-au dezvoltat…Cine este vinovat de faptul ca Romania nu vrea banii europeni preferand parteneriat public- privat.