# Pentru a nu vi se face rău, mâncați cel mult șapte gălbenușuri pe săptămână și oricâte albușuri vreți!
Tradiția ciocnitului de ouă vopsite de Paște vă poate da… ficatul peste cap, dacă pofta e prea mare și întreceți măsura la consum.
Dacă nu vă știți cu diabet zaharat, puteți mânca oricâte albușuri și până la șapte gălbenușuri pe săptămână – recomandă specialiștii.
Albușurile sunt compuse practic doar din proteine și în principiu pot fi consumate independent, în abundență. Dilema privind influențarea stării de sănătate vine de la gălbenușuri, care sunt foarte bogate în colesterol. În ultimii ani s-a dovedit că alimentele care conțin în structura lor colesterol nu duc la creșterea valorilor colesterolului în sânge (acest lucru întâmplându-se mai ales în urma consumului de grăsimi saturate – mâncăruri prăjite).
Mai mult decât oul în sine, modalitatea de a-l prepara este cea care dăunează. Consumul propriu-zis de ouă fără ulei (de exemplu, fierte) nu crește riscul cardiovascular. Oul fiert rămâne cea mai bună metodă de a-l prepara, atât pentru a lua toate vitaminele conținute în el, cât și pentru a evita probleme, precum creșterea colesterolului.
Riscul crescut de boli cardiovasculare este mai strâns legat de mâncărurile care acompaniază de obicei ouăle: cârnații, șunca și uleiul folosit pentru prăjit.
Consumul de până la șapte ouă pe săptămână poate oferi protecție cardiovasculară, sugerează unele studii. Problema este diferită, însă, pentru persoanele cu diabet zaharat, la care consumul a șapte ouă pe săptămână poate crește riscul cardiovascular.