Astăzi, în plină săptămână a patimilor, a avut loc o şedinţă a Colegiului Prefectural. Cum evenimentul a „picat” în ziua Sfântului Gheorghe, mulţi edili au lipsit. Vreo 20 dintre cei 102 aleşi poartă numele sfântului. Dar mulţi nu au venit supăraţi fiind că vocea lor nu este auzită de cine trebuie. Iar plecarea din PSD a deputatului Nicolae Georgescu i-a făcut pe unii să fiarbă în suc propriu.
Unii la muncă, alţii la… beneficii
Primarul din Albota, Ion Dumitru, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din Argeş, era pornit rău. „Niciodată în 29 de ani la PSD Argeş nu s-a întâmplat aşa ceva!”, spunea el. Un alt edil social-democrat comenta situaţia, în timp ce mai-marii judeţului vorbeau despre Paşti şi despre măsurile ce trebuie luate în acest sens. „Toţi îşi văd interesul, iar noi suntem luaţi drept slugi!”, a spus acesta cu obidă. „La ce să alergăm prin comună pentru unii candidaţi care ne trădează?”, a întrebat retoric un altul. Când e vorba de PSD Argeş, cu peste 70 de edili în funcţie, astfel de poziţii trebuie luate în seamă!
O propunere
Plecarea lui Nicolae Georgescu la partidul lui Victor Ponta a dus la… o şedinţă de urgenţă a Comitetului Executiv al PSD Argeş, în care preşedintele executiv al filialei, Cristian Gentea, a adus în discuţie statutul parlamentarilor.
„Un consilier local sau judeţean sau un primar care pleacă din partidul pentru care a candidat şi a fost ales îşi pierde automat mandatul, fiindcă aşa prevede legea aleşilor locali. De ce să nu se aplice acelaşi lucru şi pentru parlamentari? Eu am cerut asta în Comitetul Executiv şi sper să se ţină cont”, ne-a declarat Gentea.
Dar ca o astfel de măsură să devină activă, trebuie modificată legislaţia, ceea ce înseamnă că s-ar ajunge tot la mâna parlamentarilor. Care, apropo, pot face şi afaceri, ceea ce edilii nu au voie. Adică unii sunt mai… aleşi decât alţii? Nu e de mirare că mulţi primari sunt supăraţi…
Atenţie!
Rând pe rând, reprezentanţii Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Poliţiei, ISU şi Jandarmeriei au adus în atenţie măsuri ce trebuie luate în perioada premergătoare şi în timpul Paştelui: atenţie la foc, atenţie la alimente, atenţie la siguranţa publică! Daniel Lupu, şeful DSVSA Argeş, a spus că în Argeş pot fi sacrificaţi miei doar în patru dintre cele şapte abatoare autorizate: în Câmpulung, Rucăr şi Bascov (două). „Niciun primar nu ne-a solicitat amenajarea unor puncte temporare de sacrificare a mieilor, aşa că nu există astfel de puncte în judeţ”, a spus Lupu. La rândul lor, reprezentanţii ISU le-au cerut clericilor şi personalului neclerical să fie cu ochii în patru în noaptea de Înviere şi să verifice la plecare dacă nu cumva au lăsat lumânări aprinse în zone de risc, inclusiv în altar.
Pestă
Daniel Lupu a mai atras atenţia că, dată fiind apariţia unui nou focar de pestă porcină africană la Corbeni (după cel de la Negraşi), se va acorda o atenţie sporită circulaţiei şi comercializării animalelor în târguri. „Dacă vom găsi animale în târguri fără documente de provenienţă, atunci le vom confisca, le vom sacrifica şi le vom incinera, conform legii!”, a spus Lupu. Iar prefectul Emilian Dragnea a precizat că virusul pestei porcine a apărut la Corbeni pe fondul transportului pe drumurile din judeţ a unor animale contaminate.
Accidente de muncă
Pe de altă parte, Cristian Baboi, director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş, a prezentat o situaţie a incidentelor de anul trecut. Conform raportului, numărul accidentelor de muncă a scăzut de la 137 în 2017 la 132 în 2018, dar au fost mai mulţi accidentaţi – de la 143 la 189 (din cauza unor accidente colective). Dar, faţă de 2017, când s-au produs opt accidente mortale de muncă, anul trecut s-au înregistrat numai patru astfel de evenimente. Cele mai multe accidente au fost în silvicultură şi în industria auto. Se remarcă o scădere a incidentelor în construcţii, acolo unde, de regulă, erau cele mai mari probleme. În altă ordine de idei, 14% dintre accidente au implicat persoane cu vârste între 19 şi 25 de ani, iar 29% persoane cu vârste între 40 şi 50 de ani. Experienţa în câmpul muncii este, de asemenea, vitală: doar 1,15% dintre angajaţii implicaţi în accidente la locul de muncă au avut peste 20 de ani vechime, în vreme ce 70% dintre persoanele cu vechime mai mică de cinci ani au suferit accidente! În 125 de cazuri anul trecut s-a declarat incapacitate temporară de muncă pentru unii angajaţi accidentaţi, iar într-un caz – incapacitate permanentă.