Primarii, consilierii locali şi judeţeni ar putea avea mandate mai lungi cu un an dacă un proiect iniţiat în acest sens de parlamentari ai PSD va trece de votul final. Motivul: aleşii „ar trebui să aibă un mandat de 5 ani, la fel ca preşedintele ţării, pentru a avea suficient timp să ducă la îndeplinire obiectivele asumate”.
Proceduri greoaie
Social-democraţii semnatari ai iniţiativei legislative consideră că aleşii locali trebuie „să aibă timp să finalizeze contractele cu fonduri europene”. „Procedurile sunt foarte greoaie. Repet: în 1878, pentru construcţia clădirii în care funcţionează acum Galeria de Artă din Piteşti a fost nevoie de un an. Noi avem nevoie – din cauza procedurilor – de peste 40 de luni pentru implementarea unui proiect cu fonduri europene privind reabilitarea aceluiaşi imobil”, a spus Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean.
„Aşa cum ştiţi, s-a dat undă verde în Guvern pentru proiectul sălii polivalente. Numai eu ştiu câte drumuri am făcut la Bucureşti şi de câte documente a fost nevoie pentru a se ajunge aici. Noi suntem acum în exerciţiul financiar european 2014-2020, dar de-abia începem să implementăm proiectele din cauza procedurilor”, ne-a spus, la rându-i, Cornel Ionică, primarul din Piteşti. Pe de altă parte, unii aleşi pot avea la dispoziţie şi 20 de ani, că tot nu fac mare lucru!
Alegeri din două tururi?
În altă ordine de idei, PSD a reuşit să impună alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Aşa a ajuns să aibă în Argeş peste 70 de edili din 102. Toate celelalte partide – inclusiv aliaţii PSD de la ALDE – insistă să se schimbe legislaţia, iar alegerile să aibă loc în două tururi, astfel încât şi alţi candidaţi să aibă şanse. În sistemul actual, candidatul aflat pe primul loc după alegeri, chiar dacă are cu un vot mai mult decât următorul clasat, devine primar. Încercările partidelor de a reintroduce alegerile din două tururi de scrutin au fost până acum respinse.