După cum v-am informat în precedenta ediţie a ziarului nostru, peste 100 de firme din state europene au fost ţepuite de falşi transportatori, majoritatea fiind argeşeni, iar prejudiciul depăşeşte suma de două milioane euro şi zeci de suspecţi au fost duşi la audieri.
ULTIMA ORĂ: AVEM NUMELE INFRACTORILOR DE PE TIR!
Descinderi
În Argeş, 20 de percheziţii au avut loc la locuinţele unor persoane din Răteşti, considerate a fi liderii grupării, şase la Piteşti, patru la Vedea, trei la Curtea de Argeş şi câte una la Mioveni, Câmpulung, Topoloveni, Dragoslavele, Ţiţeşti, Lereşti şi Budeasa. De asemenea, alte patru descinderi au avut loc în Dâmboviţa, iar câte una în Ilfov şi Olt.
Din cercetări a rezultat că, în perioada octombrie 2017-februarie 2019, folosindu-se de adrese de e-mail asemănătoare cu cele ale unor firme cunoscute în domeniul transportului intern şi internaţional de mărfuri, cei în cauză ar fi contractat diferite cereri de transport prin intermediul burselor de transport de mărfuri naţionale şi europene.
Preţuri subevaluate
Ulterior, folosindu-se de documente falsificate şi de vehicule cu numere de înmatriculare false, membrii grupării ar fi preluat mărfuri pe care nu le-au mai dus la destinaţie, ci le-au valorificat în interes personal, de regulă în afara României, în spaţiul european, la preţuri mult sub valoarea de piaţă. „În fapt, s-a reţinut că 11 suspecţi, folosindu-se de datele mai multor societăţi comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naţionale şi europene, vizualizând diferite cereri de transport.
Apoi, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăţi comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediţie care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos. Ataşând e-mail-urilor transmise fişiere cuprinzând înscrisuri falsificate, suspecţii au determinat casele de expediţie să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identităţi de unde, folosind ansambluri auto având montate plăcuţe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinaţie, valorificându-le în interes propriu.
În acest mod, suspecţii au ridicat de la societăţi comerciale din spaţiul Uniunii Europene, în principal, metale (lingouri de cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar şi alte tipuri de mărfuri (alimente, haine, panouri solare, produse chimice, anvelope etc). S-a reţinut faptul că, prin folosirea a şapte adrese de e-mail spoof, în perioada 2017-2019, au fost săvârşite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 euro. Pe numele suspecţilor au fost emise mandate de aducere”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.