# Locuri de parcare, curăţenie, siguranţă – şi-ar dori cetăţenii. Ce au în momentul de faţă, vedeţi în acest reportaj.
Cu o imagine de coşmar şi un miros insuportabil se confruntă, aproape zilnic, mai mulţi locatari din spatele Pieţei Războieni.
Un spaţiu comercial dezafectat s-a transformat într-un focar de infecţie unde oamenii străzii se adăpostesc când şi când, în vreme ce aparatul de supraveghere video surprinde neputincios cadre cu indivizi care aruncă mizeria în stradă sau lângă ghenă. Aşa arată acest colţ de cartier unde o mână de oameni nu poate face mare brânză. Recunosc că le este imposibil să schimbe lucrurile pe cont propriu, fără a fi sprijiniţi de autorităţi.
O femeie ne-a mărturisit că a lucrat zile în şir pentru amenajarea spaţiului verde de la bloc, iar răsplata pe care a primit-o fost aceea că, în urmă cu câteva zile, zeci de flori au fost smulse din pământ şi „valorificate” la cimitir.
Iniţiativa
Urmare a acestor sesizări, o asociaţie civică din Piteşti a lansat un proiect pilot care vizează două cartiere defavorizate ale municipiului: Războieni, respectiv Turceşti.
Proiectul are la bază implementarea sistemului de buget participativ iniţiat de consilierul local PNL Narcis Sofianu. Este vorba de un sistem democratic prin care cetăţenii fiecărui cartier îşi votează efectiv proiectele pe care administraţia se angajează ulterior să le realizeze în zonele respective.
Plecând de la ideea de utilizare a banilor publici în folosul comunităţii, aplicat pe problemele semnalate de cetăţeni, iniţiatorii adună propuneri pe care le vor centraliza şi prezenta cu ocazia votării bugetului local.
„Bugetul participativ este un proiect pilot pe care vrem să-l implementăm la Piteşti. Cetăţenii îşi pot susţine proiectele pe care le vor în cartierele unde locuiesc şi am început cu cartierul Războieni, fiindcă a fost văduvit de investiţii serioase.” – a spus Narcis Sofianu.
„Cartierul Războieni are nevoie de mai multă implicare. Ne-am propus ca în decurs de câteva zile să strângem cel puţin cinci sute de semnături cu propunerile locuitorilor din zonă. Foarte mulţi au propuneri, o să facem un top al celor mai importante 10 propuneri.” – a adăugat Traian Paparete, preşedintele Asociaţiei Civice #activAG Piteşti.
Locuri de parcare
Problema locurilor de parcare se resimte acut şi în Războieni.
„Avem 32 de locuri de parcare şi sunt 76 de maşini. În faţa şi în apropierea centrelor comerciale, chiriaşii spaţiilor respective au luat şi câte două locuri. Deci, după ce că nu avem la bloc, nu avem nici în apropiere unde să parcăm. Ajunge lumea să se ia la ceartă şi nu e bine” – a spus un locatar de la blocul B3.
Poliţia Locală, chemată la raport
„Ne dorim mai multă implicare din partea Poliţei Locale. Când observă cetăţeni care fac mizerie, să-i sancţioneze. Ne întrebăm la ce au montat camere dacă nu se iau măsuri. Vara nu se poate sta din cauza mirosului. În spaţiul dezafectat de lângă bloc au izbucnit incendii din pricina oamenilor străzii care se aciuează şi scapă sau aruncă ţigara aprinsă peste hârtii. Nu suntem săraci aşa cum spun unii, problema e lipsa educaţiei la anumiţi cetăţeni.”
Protejarea spaţiilor îngrijite
„Ne dorim împrejmuirea spaţiilor verzi îngrijite, în aşa fel încât să nu mai fie călcate de hoţi şi vandali. Au furat 60 de lalelele şi s-au dus cu ele la cimitir. De la ghenă, mirosul ajunge până în apartamentele de la ultimele etaje ale blocului. Coşuri de gunoi nu sunt, punem cutii de carton că nu avem ce să facem. Noi ne gospodărim pe cât putem, dar e nevoie şi de investiţii serioase. A improviza nu este suficient” – ne-a mai spus o femeie.
3 Comentarii
Anonim
Să-mi fie iertat dar n-am încredere nici în Paparete (care mănânca pensie de la stat de tânăr) nici în Sofianu. Vom vedea, aș dori să mă înșel.
Anonim
Au trecut 2 ani și NIMIC !
Anonim
Un oras mizerabil, mi-e rusine de tara mea.