La Piteşti, unul dintre motivele pentru care restanţele asociaţiilor de proprietari la termoficare în Piteşti se tot măresc este şi faptul că nu există – decât cu puţine excepţii – contorizare individuală, pentru fiecare apartament. Este mult mai dificil să iei o măsură coercitivă (stoparea furnizării căldurii, de exemplu) împotriva unei întregi asociaţii decât împotriva unui locatar.
De aici şi problemele: s-a ajuns la datorii către SC Termo Calor Confort de peste 2,6 milioane lei. Un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Energiei ar putea schimba datele problemei, dar este el oare fezabil?
20.000 de apartamente
Toate apartamentele din ţară care sunt alimentate de la o sursă centrală vor avea obligaţia de a monta contoare în vederea individualizării consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă. În Piteşti sunt peste 20.000 de apartamente branşate, prin asociaţii, la sistemul centralizat de termoficare, iar reprezentanţii SC Termo Calor Confort susţin că ar fi bună contorizarea individuală, dar este foarte dificil de realizat şi foarte costisitoare.
Directivă utilă?
Prin această Ordonanţă, ministerul vrea să repare o serie de greşeli pe care le-a făcut România în transpunerea unei directive europene privind eficienţa energetică, pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement. Astfel, în cazul în care încălzirea, răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau de o sursă centrală care alimentează mai multe clădiri, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică sau de apă caldă în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare. Directiva UE stabileşte astfel obligaţia de a monta contoare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie sau a repartitoarelor de costuri. Dar cât de fezabilă este oare propunerea respectivă?
Cine suportă costurile?
Viorel Dionise, purtător de cuvânt al SC Termo Calor Confort, ne-a declarat că soluţia contorizării individuale ar scuti lumea de multe probleme. Dar nu societatea de termoficare trebuie să facă investiţiile.
„Contorizarea va trebui să fie făcută individual. Costurile vor fi suportate de către locatari, de către asociaţie. Trebuie să fie modificată şi instalaţia interioară, deci nu este o lucrare uşoară. Deocamdată, în Piteşti sunt doar 90 de apartamente branşate individual la sistemul nostru de termoficare”, ne-a declarat Dionise.
Aşadar, legea ca legea, cum se spune, dar lipsa banilor ne omoară! Căci mai sunt legi şi pentru reabilitarea clădirilor, de exemplu, sau pentru consolidare în cazul riscului seismic, dar degeaba, pentru că banii nu cad din pom!