Recent, la Asociaţia „Lasă-mă să-ţi aud glasul” din Albeştii de Argeş (preşedinte, Iuliana Florentina Iancu) a fost lansat proiectul „Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA”. Proiectul a fost promovat în luna iulie de Asociaţia Help Autism, care luptă pentru recuperarea şi integrarea copiilor afectaţi de tulburare de spectru autist (TSA).
Asociaţia Help Autism îşi propune, prin acest nou proiect, să formeze o reţea largă de ONG-uri şi instituţii publice din toată ţara care să producă alternative la politicile existente şi să facă din TSA o problemă prioritară pentru domeniile educaţie, sănătate şi muncă.
Astfel, vor fi puse bazele unei reţele naţionale prin aderarea a 40 de ONG-uri, în cadrul căreia vor fi implicate 120 de persoane, 80 de reprezentanţi ai ONG-urilor şi 40 de angajaţi ai autorităţilor publice, din opt regiuni.
Înfiinţarea reţelei va avea loc în primele luni ale proiectului şi va presupune informarea, recrutarea, selectarea şi încheierea acordurilor de parteneriat cu actori interesaţi.
Odată constituită, reţeaua va dezvolta în primul rând forumuri şi grupuri de lucru interne în care vor fi puse la punct proceduri, protocoale şi metodologii de funcţionare şi dezvoltare a activităţilor. Membrii reţelei vor beneficia de formarea competenţelor necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente în domeniul TSA. În fiecare dintre cele opt regiuni de implementare vor fi organizate cursuri de advocacy cu aplicaţii specifice şi training-uri de evaluare a impactului reglementării (RIA). În activităţile ulterioare, membrii reţelei se vor întâlni cu decidenţi politici în cadrul a trei grupuri interministeriale, ocazii cu care vor prezenta rezultatele analizelor şi evaluărilor făcute şi vor pune pe agenda oficială politicile alternative concepute şi selectate.
Proiectul are o valoare totală de 999.137,19 lei, din care finanţare nerambursabilă de 978.589,97 lei şi 20.547,22 lei finanţare beneficiar.
Implementarea proiectului a început la nivel naţional pe 10 iulie 2018 şi va dura 16 luni, cu scopul final de a formula şi promova minimum o politică alternativă la politicile publice iniţiate de Guvern.
Au participat la lansare, pe lângă reprezentanţii asociaţiei, copii care beneficiază de serviciile din Centrul de Orientare, Consiliere şi Asistenţă Educaţională, părinţii lor, studenţi şi profesori de la Universitatea din Piteşti (specializarea Asistenţă Socială), precum şi reprezentanţi ai Centrului Regional de Excelenţă pentru Studii şi Cercetare (CRESC) – preşedinte prof. univ. dr. habil. Maria Constantinescu – care a încheiat cu acest prilej un protocol de colaborare cu asociaţia.