Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecţia de Artă Renault vine pentru prima oară în România în anul în care Groupe Renault aniversează 20 de ani de când a avut loc privatizarea companiei Dacia. Astfel, Grupul Renault România oferă posibilitatea publicului iubitor de artă contemporană de a o descoperi, în perioada 19 aprilie – 20 iulie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
La nivel internaţional, Colecţia de Artă contemporană Renault cuprinde 300 de lucrări ale unor artişti cu naţionalităţi diferite, consacraţi sau la început de drum. În România, vor fi expuse operele unora dintre aceştia, dintre care sunt amintiţi Yaacov Agam (Israel), Arman (Franţa), Pol Bury (Belgia), Robert Doisneau (Franţa), Jean Dubuffet (Franţa), Errò (Islanda), Wen Fang (China), Ange Leccia (Franţa), Jean-Baptiste Lorthiois (Franţa), Roberto Matta (Chile, America Latină), Henri Michaux (Belgia/Franţa), Juan Mirò (Spania), Angela Palmer (Marea Britanie), Georges Poncet (Franţa), Arslan Sukan (Turcia), Jean Tinguely (Elveţia), Victor Vasarely (Ungaria/Franţa), Heidi Wood (Australia/Franţa).
„Fie că mă aflu la Mioveni, pe platforma industrială Dacia, la Titu, unde avem Centrul Tehnic, sau la Renault Bucharest Connected, unde, de puţin timp, s-au reunit toate forţele Grupului din capitală, am şansa de a întâlni persoane diverse şi diferite forme de artă. Colecţia de Artă Renault este inspirată de cultura automobilului şi de felul în care Renault desenează, concepe şi produce maţini vândute în lumea întreagă. Această Colecţie este unică în lumea auto. Am invitat, în egală măsură, tineri artişti să se inspire în creaţiile lor din procesele noastre de a concepe şi fabrica maşini. În România, Colecţia de Artă Contemporană Renault este înscrisă în agenda manifestării culturale Sezonul România Franţa 2019, alături de alte evenimente pe care Groupe Renault le susţine în calitatea sa de partener”, a declarat Christophe Dridi, preşedinte director general Dacia şi director general Groupe Renault România.
Vă reamintim că, la sfârşitul anului trecut, arta şi industria şi-au dat întâlnire la uzina Dacia de la Mioveni, prefaţând totodată venirea Colecţiei de Artă Renault în România. Pe platforma industrială a fost inaugurată o pictură murală pe una dintre clădiri, în proximitatea Uzinei Vehicule Dacia. Aşa cum v-am informat la momentul respectiv, lucrarea a fost realizată de cinci tineri artişti români şi reprezintă un omagiu adus unora dintre semnatarii de renume mondial, Vasarely, Soto şi Tinguely.
Sezonul România-Franţa 2019 are ca vocaţie dezvoltarea imaginii şi percepţiei pe care cele două ţări le au una faţă de cealaltă şi întărirea legăturilor economice, ştiinţifice şi culturale, care le leagă în mod istoric. Secvenţa din România a Sezonului, desfăşurată între 18 aprilie şi 14 iulie, va dezvălui dinamismul şi imaginaţia creatorilor şi companiilor, ca o oglindă a societăţilor noastre, depăşind clişeele asociate României şi Franţei.