Antrenorul principal al formaţiei de ligă a III-a SCM Piteşti, fostul fotbalist Nicolae Dică, a ţinut să-şi arate încrederea în capacităţile noului antrenor al echipei naţionale a României, germanul Christoph Daum, de a scoate echipa din groapa de potenţial în care a intrat de ceva vreme şi care a culminat cu ruşinoasa înfrângere în faţa modestei Albanii, la turneul final al Campionatului European, recent încheiat.
„Personal, dacă mă întrebaţi, mi-aş fi dorit să vină un antrenor român la naţională; dar dacă cei din Federaţia Română de Fotbal au optat pentru un antrenor străin, noi sperăm să reuşească să califice echipa la Campionatul Mondial. Din ce am văzut eu la conferinţa de presă, ocazionată de prezentarea sa oficială, mie mi-a plăcut Christoph Daum. Arăta că are personalitate, că este un antrenor care poate să se impună în vestiar. Am văzut că şi-a asumat anumite lucruri. A fost întrebat dacă va putea în două luni să facă o echipă. A spus că el a reuşit, în carieră, în numai trei sau patru zile, să facă o echipă care să câştige meciul. Este un lucru pozitiv, care mi-a dat o doză de optimism. Trebuie să-l lăsăm să-şi facă treaba şi apoi să putem să comentăm. Este un antrenor cu un CV extraordinar. Să câştigi trei campionate în ţări ca Turcia, Germania sau Austria nu este uşor şi nici la îndemâna oricui. Daum e un antrenor cu mare experienţă şi sper ca el să reuşească să realizeze ce şi-a propus cu naţionala României”, a declarat Nicolae Dică.
Critici vehemente
Numirea germanului Christoph Daum la cârma primei reprezentative a României a stârnit aprige controverse în lumea fotbalului românesc. Poate şi din cauza faptului că naţionala noastră de fotbal a fost condusă, de-a lungul vremii, de nume mari ale fotbalului autohton (Ştefan Covaci, Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Ladislau Boloni, Emerich Ienei, ca să dăm doar câteva exemple), dar niciodată de antrenori străini. Cel mai vehement critic al aducerii germanului Daum la naţională a fost Laurenţiu Reghecampf, antrenorul vicecampioanei Steaua (FCSB), un tehnician care, ca jucător, a evoluat vreo opt-nouă sezoane la echipe din primile două ligi din Germania (trupe modeste, ce-i drept). Reghecampf spunea că Daum a fost adus „de pe nu ştiu ce terasă” şi că „nu va rezista mai mult de patru sau cinci luni pe banca naţionalei”. Neamţul i-a replicat, elegant, că are nevoie şi de ajutorul lui Reghecampf pentru a construi o echipă puternică.
Nicolae Dică este primul nume cât de cât sonor din fotbalul autohton care îşi exprimă încrederea în Daum. În rest, de acolo de unde n-a primit critici sau clasicele miştouri balcanic, neamţul a fost primit cu destulă reţinere.
Christoph Daum, pe scurt
* Născut în satul Oelsnitz, lângă oraşul Aue, în fosta Germanie Democrată, în urmă cu 62 de ani;
* Jucător cu carieră scurtă, de numai şapte ani, la Eintracht Duisburg (liga a III-a germană) şi FC Koln (Bundesliga), cu care a câştigat campionatul Germaniei Federale, în 1978;
* Antrenează de trei decenii, vreme în care a condus echipe cu nume sonore, precum FC Koln, VfB Stuttgart, Beşiktaş Istanbul, Bayer Leverkusen, Austria Viena, Eintracht Frankfurth, FC Bruges şi Bursaspor.
* Ca antrenor a câştigat campionatul şi Cupa în Germania (1992, cu Vfb Stuttgart), Cupa şi campionatul în Turcia, cu Beşiktaş (1994 şi 1995), campionatul Austriei în 2002, cu Austria Viena, alte două campionate (2002 şi 2003) şi o cupă (2009) în Turcia, la timona lui Fenerbahce Istanbul.
Sorin SIMION