Brexit-ul a fost luat în glumă…
… Asta ne-a declarat piteşteanul Eugen Niculae, care de aproape un an lucrează ca şofer pe tir în Marea Britanie. Înainte de a vă spune cum a resimţit el efectele Brexit-ului, vă reamintim că la referendumul din 23 iunie, 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, iar 48% au fost pentru rămânerea în UE. Pe 3 iulie, peste 40.000 de oameni au protestat în faţa Palatului Buckingham, reşedinţa oficială a reginei Elisabeta a II-a, exprimându-şi nemulţumirea faţă de premierul demisionar David Cameron, pentru că a organizat referendumul. Au fost fluturate drapele europene şi s-a scandat „Te iubim UE”.
Tinerii, nemulţumiţi
„Într-un anume fel oamenii au dreptate, pentru că Brexit-ul a fost luat în glumă, nimeni nu l-a tratat cu seriozitate, iar premierul Cameron nu a făcut altceva decât să-şi ţină promisiunea când a spus că, dacă va fi desemnat prim-ministru, va scoate Marea Britanie din UE. Cei mai nemulţumiţi sunt tinerii, care nu au ieşit la vot şi acum regretă. Se consideră frustraţi că persoanele de vârsta a doua şi a treia au decis viitorul lor şi al ţării. Acum s-au strâns peste patru milioane de semnături pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Petiţia va fi dezbătută la toamnă de Camera Comunelor, dar decizia finală va aparţine Guvernului de la Londra, în contextul în care Theresa May, viitorul premier, a precizat că nu va organiza un alt referendum pe această temă”, ne-a spus Eugen Niculae.
Nu a avut probleme
„Eu lucrez ca şofer pe un transcontainer în portul Liverpool şi fac transporturi pe întreg teritoriul Marii Britanii. Am venit să lucrez în Anglia cu acte în regulă printr-o firmă din ţară, am contract de muncă încheiat în condiţii legale. Vreau să vă spun că, în zona Liverpool şi Manchester, unde sunt mulţi români care lucrează legal, nu ne-am confruntat cu probleme, nimeni nu ne-a întrebat de sănătate, cum se zice, toată lumea îşi vede de treabă, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Au fost însă câteva cazuri izolate, când români stabiliţi de foarte mulţi ani în Marea Britanie au avut conflicte cu vecinii, care le-au cerut să plece, deşi plătesc taxe şi impozite ca orice alt englez. Chiar cunosc o femeie stabilită de 12 ani în Anglia care a primit telefoane şi mesaje de ameninţare, i-au fost sparte geamuri de la locuinţă şi de la magazin, dar situaţia a fost rezolvată prin intervenţia autorităţilor. Brexit-ul a creat disensiuni între reprezentanţii diverselor comunităţi englezeşti şi sunt discuţii între locuitorii din Londra, Ţara Galilor, Irlanda, care nu concep să iasă din UE, şi restul regatului”, a continuat piteşteanul.
Temeri
„E drept că, deocamdată, nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile, ceea ce produce o oarecare îngrijorare şi în comunităţile de români. Cu excepţia unor situaţii izolate, nici eu, nici colegii mei, nici vecinii de pe stradă – polonezi, indieni, lituanieni – nu am avut nici cea mai mică problemă cu autorităţile. Eu voi veni la sfârşitul acestei săptămâni în ţară pentru un scurt concediu, pentru că-mi expiră permisul de conducere. Angajatorul, care de când lucrez s-a purtat ireproşabil şi cu mine, şi cu colegii, a insistat să revenim la lucru la începutul lunii august. A apreciat faptul că, faţă de alţi şoferi cu care a lucrat, noi am avut grijă de autocamioane şi ne-a promis că luna viitoare ne va da maşini noi. Deocamdată nu ştiu dacă mă mai întorc sau nu în Anglia. Rămâne să discut cu familia.
Aş dori să vă mai spun că nici britanicii, care sunt foarte orgolioşi şi se dau atoatecunoscători, nu ştiu exact cum va evolua viaţa lor după ce vor ieşi efectiv din UE. Se tem foarte tare că vor trebui să suporte taxe, că economia va intra în regres, că vor fi probleme cu vizele, cu exporturile, cu importurile ca orice stat extracomunitar. Tocmai de aceea se insistă pe organizarea unui nou referendum”, ne-a declarat Eugen Niculae.
Val. NICOLAU