# Urbanismul, extremă urgenţă la Piteşti!
# Premieră în Consiliul Local
Ultima şedinţă a Consiliului Local al municipiului Piteşti, cea de joia trecută, prima după mult timp fără Cornel Ionică la timonă (prefectul a emis ordin de încetare a mandatului pentru conflict de interese) a fost plină de evenimente interesante. A fost prima şedinţă pe care Sorin Apopstoliceanu a coordonat-o în calitate de viceprimar cu atribuţii de primar. Edilii au tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care se construieşte în oraş, urbanismul fiind, alături de trafic, urgenţele-urgenţelor în municipiu!
Şi cu domeniul public luat, şi cu despăgubiri plătite?
În timpul şedinţei a reieşit faptul că sunt mulţi care construiesc fără autorizaţii, după care se ajunge în instanţă unde doar li se cere să intre în legalitate. Aşa se face că primăria doar le dă amenzi şi apoi le emite şi autorizaţi de construcţie. Dacă instanţele ar fi dat curs legii care prevede şi demolarea unor construcţii ilegale, poate nu s-ar fi ajuns la haosul urbanistic de acum. Un caz uluitor a fost dezvăluit de Sorin Apostoliceanu. Este vorba despre o firmă care deţine vreo 70 de hectare de luciu de apă (se ocupă cu piscicultura) prin Stolnici, dar derulează şi proiecte imobiliare. Aşa a ajuns să aibă prin Găvana, în Piteşti, un bloc şi vreo cinci vile. Numai că blocul a fost construit fără ca primăria să emită autorizaţie, deoarece o parte din terenul pe care se lucra era domeniu public. Şi uite aşa s-a ajuns în instanţă, iar instanţa a dat apoi un verdict uluitor: primăria să emită titlu de proprietate şi să plătească şi despăgubiri de două milioane euro pentru firma Orentex SRL, motivul fiind invocat de aceasta fiind de… noaptea minţii: dacă ar fi avut autorizaţie, ar fi vândut locuinţele din bloc, ar fi obţinut circa un milion euro, bani cu care ar fi făcut apoi investiţii care i-ar mai fi adus un milion euro. Şi aşa s-a ajuns la despăgubiri de două milioane euro! Consiliul Local a decis în ultima şedinţă să angajeze o casă de avocatură din afara Piteştiului (oare de ce nu are încredere în avocaţii de aici?!) pentru a încerca să preîntâmpine plata despăgubiri printr-o cale excepţională de atac. Specialiştii spun că sunt slabe speranţe să se întâmple acest lucru…
Uluială
Seria dezvăluirilor a fost continuată de liderul consilierilor PSD din Consiliul Local, Cristian Gentea, şeful comisiei de urbanism. „Vă spun sincer că sunt stupefiat de ceea ce se întâmplă. Am văzut că pe strada Rahovei, chiar la intrare, se construiesc nişte ziduri. Înţeleg că tot fără autorizaţie. Este o investiţie şi în raza unui monument istoric, înţeleg că primăria a şi făcut plângere la Parchet pe această temă. Iarăşi, noroc că nu am introdus în plen un plan urbanistic de detaliu privind intenţia de construire a unor case prin Găvana. A fost domnul viceprimar pe acolo şi casele erau deja construite! Este incredibil! S-au învăţat dezvoltatorii imobiliari: construiesc fără autorizaţie, iau apoi o amendă şi li se emite autorizaţie, că nu mai ai ce face. Trebuie ca lucrurile să se schimbe!”, a spus Gentea. În acelaşi registru se înscrie şi ce se întâmplă în buricul oraşului, pe teren privat aparţinând societăţii Muntenia: deşi primăria nu a dat autorizaţie, s-au amplasat fel de fel de construcţii provizorii şi s-au făcut extinderi, iar acum se aşteaptă ca Parchetul – la care s-a făcut plângere – să rezolve cumva situaţia, că aşa e legea la noi în ţară!
„Când introducem taxa de habitat şi în Piteşti?”
Gentea a pus din nou şi problema mult-discutatei taxe de habitat. Este vorba despre o taxă pe care o vor plăti la primărie toţi contribuabilii, luând locul taxei pentru gunoi. Banii astfel strânşi ar ajunge apoi în contul societăţilor de salubritate care, prin sistemul actual de contractare direct cu beneficiarii, au două mari probleme: pe de-o parte, sunt mii de piteşteni nedeclaraţi la întreţinere pentru care nu se plăteşte tariful pentru gunoi (acesta este acum stabilit pe persoană); pe de altă parte, societăţile de salubritate au de recuperat sume uriaşe de la clienţi, peste 4 milioane de lei (ambele – SC Salubritate 2000 SA şi SC Salubris). „Când introducem taxa de habitat şi în Piteşti? A fost introdusă la Ştefăneşti, a ajuns la Mărăcineni, la noi de ce nu se poate?”, a întrebat Gentea. I s-a spus că e vorba de prevederi legale neclare momentan şi că, oricum, o astfel de taxă trebuie dezbătută şi introdusă prin vot cu un an mai devreme, deci până la 1 ianuarie 2020 nicio şansă în acest sens… Taxa de habitat ar rezolva atât problema celor care nu sunt declaraţi acum la societăţile de salubritate (căci ar fi plătită de toată lumea), cât şi cea a datoriilor.
Tarif eliminat la Apă Canal
În următoarea şedinţă a Consiliului Local al municipiului Piteşti se va lua o decizie aşteptată de mulţi piteşteni: va fi eliminată taxa pentru apa pluvială care era încasată o dată pe an de către SC Apă Canal 2000 SA Piteşti. Este un prim pas în încercarea de a reduce tarifele pentru apă şi canal în Piteşti, în condiţiile în care demersurile de până acum făcute la Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie au rămas fără răspuns. Fără acordul BERD, care a alocat câteva milioane euro pentru un proiect al Apă Canal de modernizare şi extindere a reţelelor, nu se pot reduce tarifele pentru serviciile prestate. În schimb, la propunerea lui Cristian Gentea, consilier local PSD, s-a luat decizia eliminării tarifului pentru canalizarea pluvială, în paralel cu suportarea de către SC Apă Canal 2000 SA a unei părţi din costurile cu branşamentele. „După ce am luat decizia de suportare a unor costuri numărul branşamentelor a crescut cu 1.000. Deci, în acest fel, intră mulţi în legalitate. Sunt acum în Piteşti 53.0000 de abonaţi, iar 75% au apometre cu citire la distanţă, ceea ce e un lucru foarte bun. În ceea ce priveşte costurile, eliminarea tarifului de canalizare pluvială este un prim pas, încă aşteptăm răspuns de la BERD pentru o eventuală reducere a tarifelor generale”, a spus Gentea.
Proiect… liberal, adoptat
Un proiect de hotărâre iniţiat de grupul consilierilor locali PNL a trecut joi la vot în Consiliul Local Piteşti. Este vorba despre suportarea de către primărie a costului cu masa şi cazarea pentru elevii din învăţământul dual piteştean. Mai rar ca un proiect al liberalilor să fie votat, în condiţiile în care PSD şi ALDE au majoritatea. Dar când este vorba despre ceva util pentru municipiu, de ce nu? Ce rost ar avea ambiţiile politice? Conform spuselor liberalului Florin Gardin, fost inspector şcolar general al judeţului, proiectul prevede decontarea pentru elevi a cheltuielilor cu masa şi cazarea, în limita a 3.400 lei pe an per elev (60 lei pe lună pentru cazare şi 14 lei pe zi pentru masă în internate şi cantine ale unităţilor de învăţământ). Decontarea ar urma să se facă doar pe perioada cursursurilor şcolare şi cu condiţia ca elevii să frecventeze orele de curs. Învăţământul dual pune accent şi pe pregătirea teoretică, dar şi pe cea practică pentru diverse meserii care au căutare pe piaţa muncii. Acesta implică semnarea unui contract între elevi, unitatea de învăţământ şi un operator economic, practic tinerii având locul de muncă asigurat după absolvirea cursurilor.
Investiţii
A fost aprobată şi lista provizorie a investiţiilor pentru anul în curs. Aceasta – cu eventuale completări – va deveni definitivă din aprilie, după ce bugetul municipiului va fi adoptat de Consiliul Local. Cât priveşte lista aprobată ieri de Consiliul Local, pe aceasta se regăsesc investiţii precum reabilitări şi extinderi de unităţi de învăţământ, proiecte cu bani europeni precum achiziţia de autobuze electrice, modernizarea staţiilor de autobuz, montarea de noi camere de supraveghere pentru principalele străzi, implementarea unui sistem de management al traficului, crearea de piste de biciclete şi noi parcuri etc., dar şi reabilitări şi modernizări de străzi. O parte dintre investiţii sunt multianuale (fiind începute deja – cum sunt pieţele Găvana şi Trivale), iar altele sunt noi sau în stadiul de depunere a documentaţiilor pentru obţinerea finanţărilor.