# Prefectul a emis azi dimineaţă un ordin de încetare a mandatului pentru Cornel Ionică.
# Apostoliceanu ales primar în urma unei şedinţe cu caracter urgent care a avut loc după-amiază.
Mai devreme decât se aşteptau mulţi, azi a avut loc o şedinţă cu caracter urgent pentru desemnarea unei persoane care să preia, temporar, atribuţiile de primar ale Piteştiului. Singura propunere a fost viceprimarul Sorin Apostoliceanu, acesta fiind susţinut atât de grupul PSD condus de Cristian Gentea, cât şi de grupul ALDE. Pentru Apostoliceanu au fost 19 voturi, doi consilieri votând împotrivă. Alţi doi consilieri au absentat.
Agitaţia a început încă de la ora 8:00 a dimineţii, când Prefectul Emilian Dragnea a emis ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Cornel Ionică, înainte de termen. Edilul-şef al Piteştiului ne-a declarat că se va consulta cu avocaţii săi şi este posibil să conteste ordinul în instanţă. Dacă va proceda astfel, are şanse să revină în funcţie. Cu o zi înainte, Ionică organizase o conferinţă de presă în care spunea, foarte încrezător, că va lupta până la capăt. Acum vreo cinci ani, la Piteşti se desfăşurase prima Simfonie a Lalelelor fără primar în exerciţiul funcţiunii, edilul de atunci, Tudor Pendiuc, având probleme cu legea. Acum, situaţia s-ar putea repeta, în sensul că ediţia cu numărul 42 a „Simfoniei” este programată peste o lună.
Un articol şi consecinţe
Vestea că prefectul a ordonat încetarea mandatului lui Ionică s-a răspândit ca fulgerul. Emilian Dragnea ne-a confirmat informaţia, spunând că a emis ordinul în baza articolului 25 din Legea 176/2010. Culmea, Ionică îşi pierde mandatul (cel puţin în acest moment) din cauza unei fapte (conflict de interese) din anul 2009, în condiţiile în care Agenţia Naţională de Integritate, înfiinţată în 2010, a constatat situaţia primarului Piteştiului de abia în 2016, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut raportul ANI printr-o hotărâre luată în urmă cu şase luni.
Se ştie deja: Ionică – pe atunci viceprimar şi consilier local – a votat pentru unele hotărâri privind firme în care erau acţionari ginerii săi.
„Nu mi-a spus nimeni nimic, nu mi-a atras nimeni atenţia că nu ar fi trebuit să votez. Nici nu ar fi trebuit să ajungă în Consiliu acele hotărâri”, ne-a spus Ionică.
PSD avea majoritate şi la acea vreme şi ar fi votat proiectele oricum, deci votul lui Ionică nu a fost decisiv, motiv pentru care instanţa nu a reţinut niciun prejudiciu în contul său.
Revenind la ordinul prefectului, Emilian Dragnea ne-a mai spus: „Nu e nicio bucurie să emit un astfel de ordin, indiferent despre ce primar ar fi vorba. Dar legea aşa prevede şi ne conformăm. Era un termen de şase luni în care trebuia să emit un ordin în cazul domnului Ionică, iar cele şase luni ar fi expirat la finalul lunii martie 2019”. Ulterior, subprefectul Adrian Bughiu a invocat şi raportul de evaluare al ANI nr. 13908/G/II – 2016 privindu-l pe Ionică, precizând că primarul are termen 10 zile (nouă de azi) pentru a ataca ordinul prefectului la Tribunalul Argeş.
Decăzut din drepturi
Ce prevede, aşadar, articolul în baza căruia a fost demis Ionică? Iată textul de lege: „(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni. (2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate. (3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. (4) Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment”. Aşadar, dacă decizia va fi menţinută până la capăt, primarul Ionică nici nu ar mai putea candida în 2020 pentru un nou mandat!
„Mă voi consulta cu avocaţii”
Cornel Ionică era dimineaţă la primărie, ca de obicei, când a aflat de ordinul emis de către prefect. În acest context, Ionică ne-a declarat:
„Mă voi consulta cu avocaţii mei şi voi lua o decizie pe care o voi anunţa în cel mai scurt timp. Mai întâi să primesc decizia de la prefect şi apoi văd ce fac. Oricum, dacă nu votam cum am votat în 2009 nu mai aveam atâta bătaie de cap, aşa că e greşeala mea pe care mi-o asum şi voi suporta consecinţele legale!”.
Unul dintre avocaţii lui Ionică este Nicolae Zărnescu, fost consilier local PSD şi fost decan al Baroului Avocaţilor Argeş. Mai mult ca sigur că Ionică şi avocaţii săi vor ataca ordinul prefectului, mai ales că şi alţi aleşi au procedat la fel şi unii dintre ei au avut câştig de cauză.
Ce crede Sofianu?
În urmă cu numai câteva zile, consilierul local PNL Narcis Sofianu făcea demersuri la prefect să grăbească demiterea primarului declarat în conflict de interese de ANI. Vestea că prefectul a emis ordinul mai devreme decât se aştepta l-a bucurat, dar consideră că Ionică mai are şansa de a întoarce lucrurile în favoarea sa.
„Consider că este un act de normalitate şi de intrare în legalitate. Vom vedea căruia dintre cei doi viceprimari îi vom da votul de încredere pentru a conduce ca interimar primăria. Voi discuta în acest sens cu colegii mei. Totuşi, din punct de vedere legal, domnul Ionică poate să conteste ordinul prefectului şi, cu norocul inexplicabil pe care uneori l-a avut de-a lungul timpului, parcă văd că va obţine în instanţă o hotărâre de suspendare temporară a ordinului şi să rămână, astfel, în funcţia de primar”, ne-a declarat Narcis Sofianu.
Valeca speră
L-am contactat şi pe preşedintele PSD Argeş, senatorul Şerban Valeca, pentru a ne spune punctul de vedere cu privire la lovitura primită în cea mai importantă organizaţie, cea a municipiului reşedinţă de judeţ.
„Îmi pare rău de faptul că i-a încetat mandatul domnului primar Ionică din cauza unei greşeli ce vine din trecutul îndepărtat. Reglementarea privind efectul asupra mandatului în curs al unui ales local este la promulgare. Eu sper ca în următoarea perioadă, prin căile legale pe care le are la dispozitie, domnul Ionică să-şi reia mandatul, deoarece echipa de la Primăria Piteşti condusă de dumnealui şi-a îndeplinit obligaţiile de până acum, dar rămân câteva idei care trebuie transformate în proiecte viabile. Dacă ar fi să dau numai două exemple, aş menţiona un nou pod peste râul Argeş şi centura de vest a municipiului. Din câte ştiu, pentru aceste proiecte şi nu numai domnul primar era aproape săptămânal pentru detalii, avize şi aprobări la Bucureşti”, ne-a declarat Şerban Valeca.
Fără (prea multe) comentarii
Am dorit să stăm de vorbă şi cu fostul primar Tudor Pendiuc, dar acesta a spus că nu doreşte să facă vreun comentariu pe această temă. Pendiuc şi Ionică au făcut ani la rând echipă în primărie. Nici şeful PSD Piteşti şi liderul consilierilor locali PSD, Cristian Gentea, nu doreşte să facă prea multe comentarii până când nu se va consulta cu colegii săi şi cu membrii PSD Piteşti, dar şi până când nu vede ce acţiuni va întreprinde Ionică în continuare.
„În acest moment ştiu că domnul Ionică ar fi delegat atribuţiile de primar celor doi viceprimari. Va fi însă nevoie de o hotărâre de consiliu în acest sens”, ne-a spus Gentea.
Un Comentariu
Dan
Nu-i mare pagubă dacă a plecat Ionică. Sper să nici nu mai revină in funcție.
Din punctul meu de vedere, cea mai mare „realizare” a lui este că a contribuit
din plin la continuarea procesului de sufocare a orașului, Firește, nu a făcut asta
de unul singur, ci în deplină armonie cu marea majoritate a Consiliului Local.
Pentru cine are ochi de văzut, este evident că, în Pitești, s-au vânat spațiile libere dintre blocuri și, intr-un timp relativ scurt, au răsărit o grămadă de blocuri. Asta înseamnă, automat alte sute, mii de mașini care vor circula pe aceeași infrastructură de mult depășită, cu tot ce decurge de aici, aglomerație, poluare și mai mare, nervi întinși la maximum în trafic. Personal, nici nu cred că toate aceste puneri în posesie au fost
„curate”. Nu mai vorbesc de faptul că disciplina în construcții este vraiște. Angajații
Inspectoratului de Stat pentru Construcții, părerea mea, nu-și prea merită salariile, nu
cred că fac muncă de teren. La multe clădiri aflate în construcție lipsesc cu desăvâr-
șire panourile cu referire la perioada de execuție, perioada de autorizare. M-aș bucura
să fie altfel, respectiv ca ISC Argeș să-i fi penalizat drastic pe cei care au încălcat dis-
ciplina în construcții. Evident, glumesc, nu cred să existe astfel de amenzi.
Mulți ar spune că orașul nostru crește, populația se mărește și, normal, trebuie
ridicate alte și alte locuințe. Corect, dar pâna unde poate continua ridicarea de imobile
în același areal? De ce nu se pot ridica, spre exemplu, cartiere inspre Albota, inspre București, de-a stânga și de-a dreapta autostrăzii? Spații generoase pentru amenajarea
de cartiere noi, cu parcuri, locuri de joacă pentru copii, locuri de parcare pentru toată
lumea. E greu pentru „gospodarii” noștri să gândească astfel. La câte excursii au
făcut pe-afară ar fi trebuit să se inspire și ei asupra a ceea ce înseamna urbanism.
Dar oamenii mici nu pot gândi decât lucruri mici.
P.S. Parcul Ștrand are la intrare doua mizerii de gherete. Ce ne pot spune despre ele
„gospodarii” orașului ? M-aș bucura ca reporterii ziarului „Argeșul” să insiste
pe lânga oficialități asupra acestui subiect.