În ultima vreme, e mare fierbere printre magistraţi şi grefieri. Nemulţumiţi ba de una, ba de alta, aceştia protestează şi fac fel de fel de mofturi. Dar la drepturi nu îi întrece nimeni, iar când vine vorba despre pensii, în cazul lor nu se respectă nici măcar principiul contributivităţii care pentru noi, toţi ceilalţi e literă de lege.
Aproape 9.200 de civili au luat, în decembrie 2018, pensie de serviciu. Aceştia cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi obţin la pensie 80% din veniturile brute, realizate fie în ultima lună, fie ultimul an de muncă.
De acest privilegiu beneficiază judecători, procurori, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari. Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite preponderent de la bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii, şi doar într-o proporţie minoritară de la bugetul asigurărilor sociale.
Magistraţi
Astfel, pensia medie a magistraţilor a depăşit, în 2018, 15.000 lei brut lunar. Aceştia ar fi meritat, în baza CAS, pensie medie de peste 1.200 lei brut lunar. Asta reiese din analiza datelor pe care CNPP le-a transmis pentru „Economica”. Pensiile speciale ale magistraţilor au costat, în total, 639,13 milioane lei în 2018, cu 32,84% mai mult decât în 2017, potrivit aceloraşi informaţii. Magistraţii pensionari ar fi meritat pensii de 51,31 milioane lei anul trecut, doar în baza contribuţiei virate la pensii pe parcursul carierei.
Grefieri
Grefierii şi celelalte categorii de personal auxiliar de specialitate al instanţelor au avut, în medie, pensie de aproape 3.900 lei brut în 2018. Ar fi meritat însă, în baza contributivităţii, pensii medii de circa 1.600 lei brut lunar. Pensiile personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor – de la grefieri până la specialişti IT – au costat, în total, 84,79 milioane lei în 2018, cu 10,27% mai mult decât în 2017. Personalului respectiv i s-ar fi cuvenit, în baza contribuţiei la sistemul asigurărilor sociale, pensii de 35,37 milioane lei, de peste două ori mai mici decât au primit.
Parlamentari
Nici parlamentarii nu sunt mai prejos. lor de serviciu şi ale personalului administrativ care lucrează în Parlament au costat, în total, 39 milioane lei în 2018, cu 34,1% mai mult decât în 2017. Acestora li s-ar fi cuvenit pensii de 17,83 milioane lei în 2018, în baza contributivităţii, adică de peste două ori mai mici decât au primit de fapt.
În total, am plătit cu toţii, prin taxe şi impozite, peste 850 milioane lei în 2018 pentru pensiile speciale ale civililor. În medie, aceştia au luat pensii de peste cinci ori mai mari decât ar fi meritat în baza CAS.
Un Comentariu
Anonim
Cine împarte, parte își face.
Da, judecătorii sunt D-zei pe pământ, aceștia se subordonează doar politicului care le-a făcut salarii imense.
Concluzia: să te ferească D-zeu ca în calitate de om de rând să intri în conflict cu un om politic sau cu Statului Mafiot , să fi judecat …, că dracii te-au luat.
Balanța de la intrarea instanțelor de judecată este doar de formă, în realitate ea este dezechilibrată în totalitate.