Întâmplarea face ca eu să locuiesc la 8 km de Paris, exact în prelungirea celui mai prestigios bulevard din lume, Champs Elysees. Defilarea din Ziua Naţională a Franţei, 14 iulie, va începe cu zborul avioanelor militare, iar asta este o plăcere. Pentru că trec cu precizie pe deasupra grădinii mele, unde încep să se desfacă formaţiile. Astfel, am văzut ieri celebra Patrouille de France, o formaţie aeriană perfectă. Zboară în triunghi sau în diamant şi emite fum care formează culorile tricolorului Franţei, albastru-alb-roşu. Ei vor deschide parada cu opt Alfajet, aliniate în formă de Turn Eiffel, ca suport la candidatura Parisului la organizarea J.O. din 2024. După mexicani în 2015, armatele Australiei şi Noii-Zeelande vor fi onorate drept mulţumire pentru participarea lor la bătălia de la Somme, în 1916, cea mai teribilă din Primul Război Mondial.
Defilarea va prezenta pentru prima dată un omagiu celor care lucrează în umbră, dar aduc o contribuţie decisivă binelui: vameşii care nu fac parte din armată, deşi poartă uniforme. În total, vor defila 3.239 bărbaţi şi femei pe jos, 241 călare pe cai, 212 vehicule, 55 avioane şi 30 elicoptere. Pe asta n-o ştiaţi: soldaţii vor avansa cu o viteză de 115 paşi pe minut pentru trupele care merg pe jos, 88 paşi pe minut pentru Legiunea străină, cu lopeţi pe umăr, nu cu arme, 240 metri pe minut pentru trupele motorizate.
Printre unităţile ce vor defila, am ţinut să numim câteva care cred că merită puse în evidenţă: forţele de reacţie la atentate (RAID, GIGN, BRI), Şcoala politehnică, Şcoala militară de la St. Cyr, Şcoala de medicină a armatei, portavionul „Charles de Gaulle” (echipajul, nu vasul). Şi, desigur, Legiunea străină, care a fost ieri-dimineaţa încurajată de ministrul Armatelor, ce s-a deplasat cu noaptea în cap.
Nu pot decât să vă poftesc să veniţi, pentru că merită, dar dacă nu reuşiţi, ar fi foarte agreabil să vă uitaţi la televizor. Spectacol rar, o dată pe an.
Alex HOROVEANU