Foarte mulţi aleşi din Argeş au fost declaraţi incompatibili sau în conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate. Unii şi-au pierdut mandatele în urma unor decizii judecătoreşti, alţii au atacat ordinele de demitere şi au rămas „agăţaţi” în funcţii, dar acum problema este pe cale să se rezolve. Astfel, Senatul a hotărât în această săptămână, în calitate de for decizional, ca răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară pentru faptele privind conflictul de interese sau privind starea de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de 3 ani.
Fără cale de atac
Potrivit textului adoptat, „răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice, este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”. Forma adoptată de Senat este similară celei aprobate de Camera Deputaţilor, primul for sesizat în acest caz. Iohannis nu mai are acum altă soluţie decât să promulge legea, pentru că nu mai are cale de atac.
Ionică, printre beneficiari?
Printre potenţialii beneficiari ai legii se numără şi edilul din Piteşti, Cornel Ionică. Anul trecut, Înalta Curte a emis o sentinţă definitivă, menţinând un raport ANI conform căruia Ionică se aflase în conflict de interese în urmă cu vreo 10 ani când a votat în Consiliul Local pentru un contract care îl viza pe fostul său ginere. Dosarul a fost deschis mult după trecerea celor 3 ani prevăzuţi de legea care a fost revizuită acum, deci ar rămâne fără obiect. Pe de altă parte, conflictul de interese nu figurează în legislaţie ca motiv de încetare a mandatului, ca în cazul incompatibilităţii. La finalul acestei luni, prefectul Emilian Dragnea ar trebui să decidă dacă emite sau nu ordin de încetare a mandatului lui Ionică, deoarece se vor încheia cele şase luni de la rămânerea definitivă a deciziei Înaltei Curţi, termen în care e posibil să emiţi un asemenea ordin. Oricum, şi dacă ar fi emis, ordinul ar fi contestat şi, aşa cum primarul din Aninoasa, Ştefan Benonie, a fost repus în funcţie, câştig de cauză ar avea şi edilul din Piteşti. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla în perioada imediat următoare.