# Este vorba de obţinerea, cu ajutorul tehnologiei nucleare, a unui produs radiofarmaceutic inovator
La sediul Ministerului Energiei, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) a semnat un Memorandum de Înţelegere cu o companie americană, Perma-Fix Environmental Inc.
Evenimentul s-a consumat în prezenţa ministrului Energiei, Anton Anton, precum şi a doi argeşeni: directorul general RATEN Cristian Gentea şi secretarul de stat în Ministerul Enerigiei Robert Tudorache.
Acest memorandum ar putea, după cum ne-a declarat Cristian Gentea, plasa ICN Mioveni într-o poziţie de invidiat pe frontul luptei împotriva cancerului.
Tehnică de ultimă oră
Memorandumul dintre cele două companii vizează „metoda de obţinere a generatoarelor Tc 99 în celulele fierbinţi ale RATEN ICN, un proces ecologic care va susţine producţia radioizotopului Mo-99 în medicina nucleară”.
Ne explică directorul Gentea că, de fapt, în spatele acestor chestiuni tehnice care par seci se află, de fapt, o tehnologie de importanţă vitală.
„Este o tehnologie pentru tratamentul cancerului. Reactorul ICN de la Mioveni va ajuta la obţinerea produsului radiofarmaceutic care este de mare ajutor în lupta împotriva tumorilor. În Europa este deja o criză în acest sector, deoarece se închide un reactor în Olanda care produce aşa ceva. La noi vor urma proceduri de omologare şi validare, iar dacă vom trece aceste proceduri va însemna enorm pentru ICN Mioveni şi nu numai. Din cauza timpului de înjumătăţire, medicamentul trebuie să ajungă rapid la spitale, deci acest memorandum deschide calea inclusiv pentru amenajarea unui heliport la Mioveni pentru transportul rapid”, ne-a declarat Cristian Gentea.
Maladie necruţătoare
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în Argeş şi în întreaga lume. Dacă ne raportăm la judeţul nostru, peste 18.000 de persoane sunt în prezent diagnosticate cu tumori maligne. Pe acelaşi front de luptă împotriva acestei maladii, Consiliul Judeţean a început, de asemenea, procedurile pentru amenajarea – cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii – a două linii de radioterapie în Piteşti. În prezent, bolnavii de cancer din Argeş fac radioterapie în alte zone ale ţării care dispun de aparatura necesară.
Până la apariţia altor metode de tratament, aşadar (cum ar fi vaccinurile la care se lucrează), ICN Mioveni ar putea deveni furnizorul principal de izotopi medicinali din Europa.
Buget
Pe de altă parte, Cristian Gentea ne-a declarat că a reuşit să convingă guvernanţii să aloce fondurile necesare pentru buna funcţionare a instituţiei pe care o conduce. Recent, Gentea spunea că are informaţii legate de faptul că bugetul ar urma să fie mai mic cu 40% decât anul trecut, motiv pentru care s-a zbătut să schimbe situaţia. „Şi am reuşit. Cu insistenţă, cu argumente am reuşit. Am obţinut toţi banii necesari pentru RATEN, adică 84,3 milioane euro! Este pentru prima dată în istorie când RATEN primeşte toţi banii de care are nevoie, nu s-a mai tăiat din buget”, ne-a declarat Cristian Gentea care este consilier local la Piteşti.
4 Comentarii
Anonim
Frlicitări
Anonim
Felicitari D-le Cristian Gentea.pentru ceea ce faceti .
Anonim
Felicitari D-le Cristian Gentea.pentru ceea ce faceti .
Tuturici Ioan Liviu
Obiectiv vechi-reusita actuala! „Metoda de obţinere a generatoarelor Tc 99 în celulele fierbinţi ale RATEN ICN, un proces ecologic care va susţine producţia radioizotopului Mo-99 în medicina nucleară”. Felicitari RATEN ICN, felicitari LEPI, felicitari Cristian Gentea!