Gripa – inamicul public numărul 1 – a fost… tratată, ieri, la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 1” Piteşti. Cei doi realizatori, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, l-au avut ca invitat în platou pe medicul epidemiolog Adrian Stoica, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Argeş.
Nu saluţi dacă… strănuţi
Când epidemia de gripă a fost declarată oficial, cel care refuză o strângere de mână îi aduce, oare, un afront celui care face gestul uzual de politeţe sau dă dovadă de… prudenţă? Un specialist în Sănătate Publică înţelege raţiunile celui care nu răspunde la salut: mâna nu este strânsă de teama viruşilor gripali.
Adrian Stoica: „Igiena mâinii este foarte importantă în prevenirea unor boli contagioase, în general, şi a gripei, în particular, întrucât secreţii respiratorii pot să se afle pe tegumentele mâinii. Mâna este cea mai folosită; este un vehicul de germeni. Virusul gripal se găseşte în secreţiile respiratorii ale bolnavului ce pot fi proiectate în timpul vorbitului, tusei sau strănutului până la un metru şi jumătate. Cei care se află în această rază vin în contact cu secreţiile bolnavului şi aşa iau virusul. Şi suprafeţele proaspăt contaminate cu secreţii pot ocaziona transmiterea virusului gripal. Unii oameni au reflexul de a aduce mâna la nas sau la gură când tuşesc. Cea mai bună soluţie în vederea prevenirii răspândirii unor viruşi şi microbi este batista, şerveţelul igienic.”
Diferenţele dintre răceală şi gripă
Gripa are următoarele particularităţi: boala debutează brusc, cu febră înaltă de 38-39-40 de grade, tuse chinuitoare şi uscată, dureri de cap, dureri musculare şi o stare pronunţată de oboseală.
În cazul răcelii sau guturaiului, boala debutează treptat, febra şi frisoanele sunt rare, durerile musculare şi stările de oboseală sunt uşoare, tusea este productivă; bolnavul strănută şi are nasul congestionat.
Adrian Stoica: „Gripa este un caz particular de infecţie respiratorie care se manifestă mai zgomotos şi în cazul persoanelor sănătoase. Gripa e periculoasă pentru persoanele care au şi anumite boli cronice în evoluţie sau care au o imunitate compromisă, pentru copiii cu vârste sub 5 ani, pentru persoanele care au peste 65 de ani, pentru femeile însărcinate. La grupele vulnerabile, gripa poate evolua cu complicaţii care pot duce şi la deces. Recomand evitarea automedicaţiei. Orice persoană care are o simtomatologie de răceală să se prezinte la medicul de familie pentru a afla ce e de făcut mai departe; la cabinet va găsi expertiză şi consiliere”.
Îmbolnăviri şi după vaccinare
Pot ajuta la prevenirea infecţiei gripale: evitarea expunerii la aglomeraţie şi la frig, purtarea hainelor potrivite cu sezonul friguros, o alimentaţie sănătoasă bogată în fructe şi legume. Masca din farmacie ajută, este o barieră între aerul din mediul înconjurător şi căile respiratorii, cu condiţia să fie schimbată la două-trei ore, pentru că altfel se încarcă cu tot felul de particule microbiene.
Ca să prevenim îmbolnăvirea ne putem vaccina antigripal. Invitatul emisiunii a arătat că ne putem îmbolnăvi şi dacă ne vaccinăm antigripal.
Adrian Stoica: „Ce ne garantează vaccinul antigripal? Circa 50-60% dintre oamenii care se vaccinează nu mai fac boala în anul respectiv. În fiecare an e alt vaccin. Ceilalţi pot face, după vaccinarea antigripală, forme de îmbolnăvire mai uşoare sau inaparente care însă evoluează fără complicaţii. Au un risc neglijabil de complicaţii. Te-ai vaccinat, poţi să faci o infecţie respiratorie cu altceva decât viruşi gripali. Te-ai vaccinat, poţi să faci totuşi – în funcţie de reactivitatea organismului – şi o infecţie cu viruşi gripali, dar aceea foarte probabil nu se va complica şi nu va conduce la deces. De aia decesele le avem în rândul celor nevaccinaţi.”
De la emisiune am reţinut şi că antiviralele omoară viruşii, însă aceste medicamente sunt eficiente în prevenirea gripei doar dacă sunt administrate în primele 48 de ore. Ieri erau raportate 76 de cazuri de gripă în Argeş.