După toate controversele de anul trecut pe care le-a creat introducerea manualului unic şi transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în editură de stat, Ministerul Educaţiei revine la cumpărarea de cărţi şcolare prin licitaţie. Aşadar, manualul unic va dispărea de pe piaţă, aceasta fiind una dintre schimbările pe care le plănuieşte noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Erori şi… tâmpenii
Manualul unic este un experiment total nereuşit. Cel puţin asta reiese din discuţia pe care am avut-o cu mai multe cadre didactie din judeţ.
De exemplu, manualele unice de la clasa a II-a au obţinut calificativul „nesatisfăcător” din partea dascălilor. Cărţile şcolare au fost realizate în mod neprofesionist – de la conţinutul plin de greşeli şi aşezarea anapoda în pagină, până la proasta calitate a hârtiei pe care au fost imprimate lecţiile la disciplinele „Comunicare în limba română” şi „Matematică şi explorarea mediului”, arată interlocutorii.
„Manualele unice sunt pline de greşeli! Conţin tot felul de tâmpenii, eu nici nu le folosesc la predare. În plus, sunt tehnoredactate îngrozitor şi au textele băgate în cotor… Aşezarea în pagină este alambicată, oboseşte ochiul… Diverse cerinţe sunt aruncate în toate colţurile paginii, fiind puse în tot felul de chenare şi pătrăţele… În manualele unice, textele parcă ar fi îngrămădite cu furca… Experimentul eşuat ar trebui să se numească «editura unică», şi nu «manualul unic». De ce? Pentru că de fapt au fost tipărire două tipuri de cărţi la disciplina «Comunicare în limba română» şi alte trei la disciplina «Matematică şi explorarea mediului». Nicio variantă a «manualului unic» scos de editura de stat nu a primit, din partea mea, nota de trecere”, explică o învăţătoare.
De asemenea, cărţile şcolare de geografie, biologie şi matematica de clasa a VI-a, tipărite tot de editura statului, conţin erori. Mai mult decât atât, manualul unic de Geografie a fost chiar retras de pe piaţă şi retipărit în întregime…
Contracte pe patru ani
Noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a pus în dezbatere publică un ordin care prevede revenirea la procedura cumpărării de manuale şcolare prin licitaţie pe SEAP. Astfel, vor fi maximum trei manuale şcolare la fiecare materie, iar contractele cu câştigătorii vor fi încheiate pe patru ani.
Aşadar, ministerul de resort renunţă la manualul făcut de editura unică. Profesorii vor putea din nou să aleagă între mai multe cărţi şcolare realizate de edituri sau firme diferite.