Astăzi, la sediul IPJ ARGEŞ, oficiali ai poliţiei argeşene au prezentat noutăţi legislative în cazul intervenţiilor legate de violenţa domestică. Astfel, de la 28 decembrie 2018, poliţiştii au dreptul să scoată agresorii din apartament, în baza unui Ordin de Protecţie Provizoriu de care beneficiază victimele.
După ce i se aduc la cunoştinţă autorului prevederile legale, acesta este invitat să părăsească locuinţa, indiferent că este proprietar, co-proprietar, chiriaş sau cu altă calitate.
Noutatea este, aşadar, dreptul poliţistului de a-l evacua din propriul apartament pe agresor, chiar la momentul producerii evenimentului. I se acordă momente doar pentru a-şi ridica bunurile strict necesare (haine, telefon, medicamente ş.a.m.d.), apoi este evacuat.
Dacă individul încalcă acest ordin, el săvârşeşte o infracţiune care este prevăzută în Legea 217, art. 32, pedeapsa fiind de la o lună la un an de închisoare. Ordinul de Protecţie intră în vigoare în momentul eliberării. Dacă după audiere şi înmânarea ordinului agresorului, dacă acesta încalcă prevederile, va fi cercetat pentru infracţiune.
Este posibil ca respectivul conflict să escaladeze, iar proprietarul, în loc să se calmeze, să aibă un acces de furie şi să comită acţiuni reprobabile mult mai grave… – a fost una dintre problemele ridicate în timpul conferinţei.
„Impactul emoţional asupra agresorului ar trebui să funcţioneze în aşa fel încât să nu mai aibă un astfel de comportament pe viitor. ” – a spus Georgescu Corina, şefa compartimentului de Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Argeş.
„Ceea ce se întâmplă astăzi este un subiect dezbătut de poliţie în urmă cu 10 ani. Atunci se punea în dezbatere acest Ordin de Protecţie Provizoriu. Considerăm că este binevenit în apărarea victimelor violenţei în familie. Va da un plus de siguranţă cetăţenilor. Până acum, judecătorul emitea ordinul de protecţie, acum poliţistul – primul care intervine în asemenea cazuri, are acum la dispoziţie acest instrument al legii, dând linişte şi siguranţă membrilor familiei. Acest ordin scoate agresorul din mediul familial, fără ca victima să fie nevoită să se deplaseze în centre specializate. Se întâmplă şi la noi ca în ţările civilizate, unde protecţia victimelor violenţei domestice este ridicată. Noi, ca poliţişti, dorim să anunţăm cetăţenii că există instrumente de lege pe care le pot folosi în asemenea cazuri. Nu este un joc de-a „da” şi „nu”, este un mijloc care trebuie folosit astfel încât să diminuăm incidenţa şi gravitatea cazurilor de violenţă domestică.” – a adăugat Georgescu Corina.
„Perioada de valabilitate a ordinului de protecţie asigură victimele până la sesizarea instanţei şi luarea unei măsuri de prevenţie. Acest ordin acoperă fix acea perioadă de cinci zile până la emiterea unui ordin definitiv al instanţei. Poliţistul realizarea evaluarea situaţiei şi dacă se întrunesc condiţiile de risc iminent, pune în aplicare ordinul. A fost un caz de violenţă exercitată de fiu împotriva mamei, acesta fiind cunoscut cu probleme de natură psihică. Ordinul a fost confirmat de către procuror şi s-a mers mai departe către instanţa de judecată. Există posibilitatea ca victima să-şi retragă pretenţiile sau să se împace, aşa cum se întâmplă în anumite cazuri.” – a precizat Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.
„Poliţiştii argeşeni au fost instruiţi de către colegii de la IGPR. Au fost puse la punct detaliile tehnice, cazuistica şi am ajuns la un acord pentru a pune eficient în aplicare aceste măsuri, atunci când e cazul. În mai puţin de o lună de la intrarea în vigoare a ordinului, am avut şapte cazuri semnalate, patru din mediul urban şi trei în mediul rural” – a spus Comisar-şef Leonard Bâlă, şeful Serviciului de Ordine Publică.
„Evaluarea situaţiei de risc va fi făcute de un poliţist, în baza unui chestionar realizat la locul evenimentului. Intervenţiile poliţiştilor se pot face din oficiu (în urma observării, de pildă, în patrulare, a cazurilor) sau pe linia apelului de urgenţă – 112. Poliţistul poate scoate agresorul din mediul respectiv, solicitându-i găsirea unui alt loc unde să stea sau prin intermediul Serviciilor de Asistenţă Socială.” – a conchis Leonard Bâlă.