În urmă cu 29 de ani, înainte de căderea oficială a regimului comunist a apărut curajos primul ziar independent din România postcomunistă, „Argeşul liber”. În mănunchiul de speranţe care ne ardea în 1989 era şi cea legată de nevoia libertăţii de expresie şi de exprimare.
„Argeşul” pune borne; vorbim despre ziarul nostru care împlineşte, la 23 decembrie, 29 de ani de existenţă – serie nouă. A demonstrat asta în urmă cu 29 de ani, când regimul politic din România s-a schimbat, a demonstrat-o în urmă cu 21 de ani, când a organizat prima gală a Premiilor de Excelenţă, o demonstrează şi în anul Centenarului, când a pornit „Monografia comunelor din Argeş – schiţe monografice”.
În faţa telespectatorilor de la „Antena 1” Piteşti ieri s-au prezentat, la emisiunea „Subiect de presă”, realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, şefii „diviziilor” print şi online ale ziarului de cursă lungă. Altfel spus, în platoul de teleziune i-au ţinut companie directorului nostru, Mihai Golescu, redactorul-şef Gabriel Lixandru şi redactorul George Olteanu.
22 decembrie 1989, la redacţie
Directorul ziarului nostru, Mihai Golescu, cel care a împlinit o jumătate de veac de carieră jurnalistică, a dat ceasul timpului înapoi, povestind din momentele facerii primului număr al ziarului „Argeşul liber”, textele fiind scrise la redacţie în ziua de 22 decembrie 1989.
„La 22 decembrie 1989 am ieşit pe teren în oraş… M-am întors la sediu la ora 16. Majoritatea celor din redacţie erau acolo. Ce facem? Am stat de vorbă, am scos ziarul, am scris fiecare ce am simţit noi atunci. Am luat pulsul evenimentului care a fost, poate, cel mai fierbine din câte au existat în presă… În primul număr al ziarului «Argeşul liber» fiecare a scris ce a crezut. Un singur lucru nu ne-am asumat: semnătura. Am avut curajul să scoatem ziarul, dar ne-a fost frică, de ce să nu spun cinstit, să ne semnăm. Am hotărât cu toţii să-l scoatem, cu riscul că dacă se întorceau evenimentele – nu ştiu dacă ne împuşcau, dar un pic de puşcărie făceam; aşa, ca să ne învăţăm minte cu ce e aia libertatea.”
Revoluţia între autentic şi mascaradă
Cristina Munteanu: „În Piteşti a fost sau n-a fost Revoluţie? Merită sau nu merită să-i numim revoluţionari pe cei care au ieşit, în decembrie 1989, să-şi exprime bucuria?”
Mihai Golescu: „Nici vorbă! A fost un palid ecou la ceea ce am auzit la televizor sau la ceea ce am auzit pe surse… La noi au fost revoluţionari cu hârtie!”
Gabriel Lixandru: „Ani la rând, ziarul «Argeşul» s-a ocupat de acest subiect, sub rubrica «Revoluţia între autentic şi mascaradă». Redactorii noştri au vorbit cu cei care au participat la acele evenimente. Au rămas mărturie în istoria presei interviurile sau discuţiile cu aceşti oameni.”
Variantele online şi print – complementare
„Argeşul” în ediţie electronică este ca o barcă de salvare pe lângă nava amiral a ziarului tipărit. Variantele online şi print sunt complementare.
Cum văd colegii noştri anul 2019 pentru presa argeşeană şi în special pentru ziarul „Argeşul” citiţi în ceea ce urmează.
George Olteanu: „2019 pentru noi este o provocare. Am început să funcţionăm, zic eu, bine pe online, după ce multă vreme nu ne-am mişcat tocmai grozav… Cred că dacă ne mişcăm bine pe online o să fie bine şi pentru print. De ce spun asta? Avem instrumente prin care putem constitui statistici legate de subiectele de interes care merită tratate în profunzime. Mă refer la subiectele pe care le vor cititorii. Eu cred că e foarte important să le oferim oamenilor informaţiile pe care le caută. Dar o să avem grijă să venim şi cu ceea ce este de valoare incontestabilă. Adică nu o să oferim tot timpul doar ceea ce se cere pe piaţă…”
Gabriel Lixandru: „Anul 2019 îl văd şi pentru print, şi pentru online că se leagă, scriind mai departe despre oraşul în care trăim, despre viaţa de zi cu zi… Pentru că asta îi interesează, în primul rând, pe oameni: cum trăim, ce mâncăm, unde ne ducem, ce facem… Şi continuăm proiectul «Monografia comunelor din Argeş», care este un reper al presei şi un reper istoric, fiindcă în acest cumul de fişe monografice găseşti de la aşezarea geografică până la analiza swot – puncte tari, puncte slabe, oportunităţi de afaceri, ameninţări… Această carte este extraordinar de utilă în anul Centenarului, e ca o bornă a societăţii în care trăim.”
Mihai Golescu: „Contăm în continuare pe contribuţia primarilor şi pe colaborarea lor la proiectul «Monografia comunelor din Argeş». Editorial vorbind, ce vrea ziarul «Argeşul» şi ce îşi propune în continuare? Societatea merge înainte prin educaţie şi prin cultură şi prin rafinarea spiritului fiecăruia dintre noi. Suntem inundaţi în permanenţă de ştiri irelevante, de ştiri nefolositoare, care ne mănâncă timpul. Sunt unele chiar inventate… Mă gândesc că anul viitor va trebui cu şi mai mare acribie să facem selecţia între ştirile reale, de folos şi ştirile fără relevanţă, care ne inundă… Mă tem că societatea întreagă va trăi perioada asta. Lucruri fără relevanţă ne inundă viaţa şi nu ştim să ne mai ocupăm de lucrurile cele mai imporante, cum ar fi menţinerea locurilor de muncă.”