Astăzi a avut loc ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Argeş din acest an. Ocupaţi, probabil, cu problemele generate de zăpadă şi organizarea sărbătorilor de iarnă, mulţi primari nu au dat curs invitaţiei autorităţilor judeţene de a participa la şedinţa în care a fost prezentat un bilanţ al Agenţiei de Investiţii pentru Mediul Rural condus de Diana Eftene, iar Corul Veteranilor i-a delectat pe cei prezenţi cu cântece… de sezon. Principala constatare după toate şedinţele din acest an de Colegiu Prefectural: anii trec, problemele rămân!
Unde sunt parlamentarii?
Primarii au ridicat de multe ori problema absenţei parlamentarilor de la aceste întâlniri lunare. Degeaba. Senatorii şi deputaţii îşi văd în continuare de ale lor, iar primarii se plâng că multe legi care le sunt potrivnice nu sunt modificate. Dar cine să îi asculte? Parlamentarii sunt prea ocupaţi la centru cu jocurile de putere politică pentru a mai ţine cont şi de „talpa” administraţiei locale!
Sarcini prea multe
De asemenea, primarii au spus în repetate rânduri că guvernanţii le pun în cârcă permanent noi sarcini, dar fără să aloce şi fondurile necesare sau resursa umană. În plus, controalele sunt repetate din partea autorităţilor şi instituţiilor deconcentrate care mai şi ameninţă cu amenzi, ba uneori le şi dau. Nu edilii plătesc, însă, ci cetăţenii, căci e vorba despre bani publici!
Birocraţie
Birocraţia sufocă administraţia, fie că e vorba de proiecte cu bani locali, naţionali sau europeni. Procedurile durează prea mult, licitaţiile sunt prea uşor contestate, iar investiţiile bat pasul pe loc. În plus, problema forţei de muncă în rândurile companiilor de construcţii pune o presiune în plus pe proiectele din comune şi oraşe, iar la anul va fi „vârful de sarcină”, deoarece documentaţiile au fost finalizate iar în 2019 se trece la treabă. Cine să modifice însă legislaţia? Parlamentari care sunt mai mult ocupaţi cu a plăti poliţe sau să modifice legislaţia penală astfel încât unii şi alţii să scape de pedepse?
Costuri
În fine, primarii argeşeni au arătat cu degetul de multe ori companiile de utilităţi care percep taxe uriaşe pentru branşamente sau pentru avize, deşi acestea, la rândul lor, nu plătesc mai nimic pentru reţelele pe care le au pe domeniul public. Abia acum Guvernul aduce în discuţie „taxa pe lăcomie” pentru bănci şi marile companii, dar a stârnit un viespar uriaş care nu se ştie ce efecte va avea pe termen scurt şi lung…
Sediu
Revenind la şedinţa de ieri, primarul din Albota, Ion Dumitru, a spus că asociaţia pe care o conduce (Asociaţia Comunelor din România, filiala Argeş), are nevoie de un sediu. În perioada următoare vor fi făcute demersurile pentru ca Asociaţia să obţină un spaţiu în care să poată funcţiona adecvat, mai ales că toate primăriile sunt reprezentate şi asociaţia poate susţine proiecte de interes comun.
Focar închis
Pe de altă parte, Daniel Lupu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a anunţat că focarul de pestă porcină de la Negraşi, depistat în urmă cu vreo două luni, a fost închis, iar în acest moment nu mai sunt probleme în Argeş. Proprietarul gospodăriei în care au fost găsiţi porcii morţi nu va mai avea însă voie să crească suine până în mai anul viitor, astfel încât locul să fie poată deveni steril. Totuşi, autorităţile rămân alertă: la graniţa Argeşului cu Dâmboviţa (în judeţul vecin) a fost descoperit un nou focar de pestă porcină africană, iar la graniţa Bulgariei cu România, în sud, a fost depistat şi un focar de gripă aviară!