* Oamenii plătesc deja…cum să mai vină alţii de la noi după bani?!
În ultima vreme ne-a fost semnalat de către mai mulţi cetăţeni din Găvana că anumiţi indivizi care susţin că lucrează la „gunoi” sună pe la uşi şi solicită sume de bani în contul „Omenia”, specificând că ei nu deranjează decât odată pe an. Şi cum ştim că nu este prima dată când se întâmplă astfel de lucruri, am luat legătura cu reprezentanţii firmei care asigură serviciile de salubritate în zona de nord a Piteştiului.
Salubris nu cere bani…la uşă!
Gabriel Sabie, directorul Salubris SA, confirmă faptul că astfel de incidente au mai avut loc, inclusiv în legătură cu intrarea în casele oamenilor, cu scopul de furt, a unor „închipuiţi” gunoieri. Astfel de aspecte au fost cercetate de poliţiştii piteşteni şi s-a stabilit că aceste incidente nu au avut nicio legătură cu angajaţii Salubris SA.
„Nu există aşa ceva. Oamenii plătesc deja facturi pentru gunoi…cum să le mai ceri şi alţi bani?! Nu sunt angajaţii noştri…tehnic nu au cum să facă aşa ceva din moment ce echipele noastre sunt formate din trei oameni – şofer şi doi lucrători pe maşină. Există monitorizare prin GPS, o maşină de gunoi nu staţionează mai mult de 10 minute la o platformă de gunoi iar şoferul nu ar permite celorlalţi colegi să umble pe la uşi. Sfătuiesc cetăţenii să nu ofere niciodată bani unor astfel de indivizi şi să anunţe imediat Poliţia! Nici măcar atunci când aceşti indivizi încearcă să fie „simpatici” susţinând că strâng fonduri pentru Ziua Gunoierului”, ne-a declarat Gabriel Sabie, directorul Salubris SA Piteşti.
Reamintim cititorilor că în urmă cu fix un an, un echipaj al Poliţiei Locale Piteşti aflat în patrulare prin cartierele municipiului a depistat doi cetăţeni care, sub pretextul că sunt lucrători la serviciul local de salubritate, cereau bani locatarilor.
Cei doi au fost identificaţi, fiind vorba despre Nicolae Gheorghe, în vârstă de 66 de ani, respectiv Ştefan Miloş, de 67 de ani, ambii din comuna Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa, care băteau pe la uşi şi cereau bani de la proprietarii apartamentelor. Pentru fapta comisă, împricinaţii, asupra cărora au fost găsite şi sumele primite, au fost amendaţi de poliţiştii locali cu câte 200 lei, totodată fiind obligaţi să părăsească oraşul.
Dispărută o bună perioadă de vreme, metoda falşilor gunoieri revine în actualitate şi este aplicată în special în cartierele de blocuri din Piteşti. Presupuşii gunoieri apar, de regulă, în preajma sărbătorilor şi pentru a da o notă de credibilitate sunt echipaţi în haine asemănătoare salopetelor. Modalitatea după care aceştia acţionează este cea clasică: indivizii sună la interfon spunând că sunt de la gunoi, după care iau la rând apartamentele şi pretind diverse sume de bani pentru presupuse „servicii”, care în realitate n-au fost prestate.
Şi noi îi atenţionăm pe cetăţeni să fie atenţi la cei care le bat la uşă şi, dacă pretind că sunt lucrători la gaze, apă, electricitate, gunoi şi pretind bani, să-i legitimeze şi să sesizeze instituţiile abilitate, întrucât au de-a face cu escroci. Angajaţii operatorilor de servicii publice nu fac încasări, deoarece toate prestaţiile către persoane fizice sau juridice sunt plătite exclusiv pe bază de factură.