Nu ştiu dacă ştiţi, dar Rolland Garros nu este numai numele unui pilot militar care şi-a pierdut viaţa într-o luptă aeriană în Primul Război Mondial. Este şi numele celebrului turneu parizian de tenis. Până acum câteva zile nu avea nimic în comun cu săptămânalul câteodată satiric „Le Canard Enchaîne”. De-acum, da. Jean Gachassin, preşedintele Federaţiei Franceze de Tenis, s-ar afla în inima un uriaş trafic de bilete de intrare la Roland Garros. Poliţiştii de la Biroul central francez de combatere a corupţiei şi infracţiunilor financiare au investigat comerţul acesta. Imediat după ce a fost ales preşedinte în 2009, Jean Gachassin a început să vândă la preţ de cost sute de locuri unei agenţii de voiaj, Midi Olympiques Voyages, care le transforma în „packages VIP”, foarte scumpe, cuprinzând hotel, restaurante, navete şi alte privilegii.
De meserie portărel, preşedintele nu putea ignora ilegalitatea acestui sistem. Şi dacă uita cumva, este indicat clar pe fiecare bilet că acestea „nu pot fi revândute sau transferate în orice formă în scopuri comerciale”.
Copleşitoarele dovezi împotriva lui apar într-un e-mail din 25 ianuarie în care secretarul general al Federaţiei, Bernard Giudicelli (candidat pentru preşedinţia Federaţiei), a denunţat practicile şefului său şi a adăugat că „Jean a făcut în fiecare an acelaşi lucru”. Această acuzaţie împotriva preşedintelui este interesantă dat fiind faptul că a folosit el însuşi respectiva practică, în fruntea Ligii Corsica de tenis, al cărui conducător este încă.
După audieri şi cercetări, anchetatorii au găsit documente care dovedesc că în anii ’90, mai mult de 300 de locuri au fost vândute societăţii Massenet. Această pungăşie vine după altele despre care v-am informat, mai ales în fotbal şi în atletism. Prin anii 2000, Federaţia Franceză de Tenis a vărsat o „alocaţie” către cei care acceptau să înceteze traficul de bilete. Dar acesta nu a încetat şi suntem astăzi, din nou, noi cei care iubim sportul, pe banca acuzaţilor.
Recunosc, aveam speranţa că astfel de proceduri s-au terminat, cel puţin în Europa Occidentală. Dar m-am înşelat.
Alex HOROVEANU