În perioada 30-31 octombrie, o delegaţie a OAMGMAMR Argeş a participat, la Sinaia, la cel de-al treilea focus grup organizat în cadrul proiectului „Servicii medicale îmbunătăţite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă – POLMED”.
Delegaţia argeşeană, formată din cinci asistenţi medicali cu experienţă în domeniu (Neli Homeghiu, Aura Rizescu, Carmen Zamfir, Valentina Ghiold, Marinela Bădulescu), s-a alăturat delegaţiilor din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Participanţii s-au implicat activ şi au oferit informaţii complementare pentru realizarea anchetei referitoare la situaţia actuală din România cu privire la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşe.
Obiectivul principal al proiectului constă în dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenţi medicali şi moaşe, în beneficiul relaţiei personal medical-pacient. Obiectivele secundare ale acestuia urmăresc creşterea capacităţii organizaţiei de a formula propuneri de politici publice în sectorul medical şi derularea unui proces participativ de elaborare a unei propuneri de politică publică alternativă care face referire la profesiile de asistent medical şi moaşă.
Despre participarea la acest focus grup, vicepreşedintele OAMGMAMR Argeş, Neli Homeghiu, a declarat: „În centrul discuţiilor noastre au fost valorile profesiei de asistent medical care ne ghidează în activitatea de zi cu zi. Le regăsim în setul de principii şi valori care stau la baza Codului de etică şi deontologie profesională, iar analiza noastră a avut în vedere măsura transpunerii în practică precum şi îmbunătăţirea acestora în acord cu evoluţia profesiei, cât şi a unui standard adecvat timpurilor noastre. Cu siguranţă, documentul final va fi corolarul unui set de valori capabil să îmbunătăţească, astfel, calitatea actului de îngrjire medicală.
De asemenea, participanţii au avut ocazia să se exprime deschis şi au adus în atenţie şi dificultăţile pe care le întâmpină în activitatea desfăşurată. În plus, s-au făcut sugestii pentru ca sistemul de sănătate din România să se îndrepte către unul centrat cu adevărat pe pacient. Consider că un astfel de proiect este binevenit pentru sistemul nostru de sănătate unde este esenţial să putem pune în practică strategii menite să dezvolte benefic relaţia dintre pacienţi şi personalul medical”.
Proiectul „Servicii medicale îmbunătăţite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă – POLMED” este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 şi se va implementa pe o perioadă de 16 luni, respectiv iunie 2018 – octombrie 2019. Valoarea totală a proiectului este de 999.853,36 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 979.856,29 lei, iar contribuţia Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România fiind de 19.997,07 lei.