Toti soferii stiu ca in anotimpul toamna-iarna este important sa intri cu masina personala pusa la punct. Bineinteles ca motivul este acela de a te feri de problemele care ar putea aparea in caz contrar. Una dintre acestea poate fi legata de antigelul masinii ce protejeaza cu succes motorul si il ajuta sa faca fata temperaturilor extrem de scazute.
Unii soferi incepatori cred ca totul este in regula doar pentru ca automobilul lor are deja antigel, dar ei nu stiu ca lichidul acesta isi pierde treptat proprietatile si ca s-ar putea sa nu mai faca fata vremii. Evident ca vor trebui sa schimbe antigelul pentru masina cu unul nou pentru a face fata iernii geroase. Nu e nevoie de un drum la service, aceasta operatiune poate fi facuta simplu, de catre orice sofer, chiar de unul amator.
Iata 7 informatii esentiale despre antigelul masinii!
Antigelul este un lichid al carui rol este sa protejeze motorul. Cand este nou, acesta ar putea ingheta la -60 de grade Celsius, dar dupa 4-5 ani incepe sa nu mai aiba acelasi efect pentru ca aditivii incep sa se evapore in timp. Din fericire pentru soferii si asa supusi la tot felul de cheltuieli legate de masina de cand incepe toamna, antigelul este un lichid longeviv, dar care are cateva secrete pe care orice proprietar de autoturism ar trebui sa le cunoasca foarte bine.
- In comert se gaseste in forma concentrata si este nevoie sa-l diluezi cu apa distilata. Proportiile le afli de la producator, asa ca nu trebuie sa-ti faci mare grija cu privire la acest aspect. Indicatiile le poti afla citindu-le pe ambalaj.
- Antigelul il poti folosi si vara, nu doar in anotimpul rece. Se pare ca lichidul protejeaza instalatiile de rugina si reuseste cu succes sa impiedice cresterea temperaturii motorului care ar putea duce la arderea garniturii de chiulasa. Deci chiar daca temperaturile de vara sunt ridicate, poti folosi fara grija antigel pentru masina ta.
- Trebuie sa fie compatibil cu materialul din care este confectionat motorul masinii tale. Daca lichidul de racire este unul neadecvat, atunci te poti trezi ca motorul va suferi daune ireparabile si ca vei fi nevoit sa-l schimbi sau vei distruge circuitul si pompa. Adica vei avea parte de costuri enorme si doar pentru ca nu ai fost atent la ceea ce trebuie sa cumperi.
- Verificarea nivelului de antigel al masinii tale se va face numai dupa ce ai lasat motorul sa se raceasca. Daca nu faci acest lucru, atunci te-ai putea trezi ca lichidul iti va sari pe fata si pe corp, ceea ce ar duce la arsuri foarte grave chiar. Poti completa cu lichid de racire gata preparat, dar inainte ai putea verifica daca exista eventuale scurgeri in sistem.
- Poti sa schimbi antigelul si singur, fara sa intampini mari probleme. Deschide un tutorial pe internet si vei gasi acolo toti pasii pe care trebuie sa-i faci in aceasta directie. Pe viitor nu te vei mai duce la service pentru aceasta operatiune simpla.
- Dupa ce ai facut schimbul de antigel, nu abandona fluidele sau nu le arunca in acelasi loc cu gunoiul menajer. Poti provoca un mic dezastru ecologic deoarece sunt nocive. Ia-le si du-le la un centru specializat in colectarea lor.
- In comert exista numeroase marci cu nuante diferite. Nu cumpara niciodata mai multe tipuri si nu le amesteca! Trebuie sa stii ca antigelul verde este conceput pentru motoare cu bloc de otel, cel roz protejeaza mai bine motoarele care sunt din aluminiu, cel albastru sau mov rezista mai mult in timp pentru ca este un hibrid ce confera o buna protectie anti-coroziva.
In concluzie, daca a trecut ceva timp de cand nu ai verificat starea antigelului masinii tale, ar fi timpul sa o faci pentru a preintampina problemele ce ar putea aparea in sezonul rece. Desi acest lichid se schimba destul de rar, totusi nu trebuie sa uiti ca este vital pentru starea buna de functionare a autoturismului.