Din păcate, un studiu din România a scos la iveală fapte alarmante, observându-se că 28% din accidentele rutiere cu pietoni au ca victime copiii. Majoritatea incidentelor au loc pe trecerile de pietoni din apropierea școlilor sau a liceelor, iar rezultatul unora dintre ele este chiar decesul celor mici.
Deși s-a încercat de-a lungul timpului adoptarea unor măsuri de prevenție, numărul copiilor loviți de mașini nu a scăzut semnificativ. Există mai multe cauze care duc la aceste întâmplări nefericite, care țin atât de șoferi, cât și de mediu sau de lipsa educației în rândul tinerilor. Autoritățile încearcă în continuare, prin diferite metode, să împiedice astfel de incidente, însă este nevoie și de implicarea participanților la trafic. Așadar, este important ca orice persoană să știe cum poate avea mai multă grijă pe străzile și șoselele din România!
Persoanele apropiate ale victimelor nu știu că pot trage la răspundere persoanele care se fac vinovate de suferința copiilor
Chiar dacă despăgubirile nu pot aduce înapoi o viață pierdută, acestea pot acoperi costurile ridicate necesare unei spitalizări prelungite sau alte cheltuieli neprevăzute într-o perioadă nefastă. Pe site-ul http://jgv.ro/,părinții vor descoperi o echipă de avocați specializați în obținerea daunelor civile din accidentele rutiere grave. Un proces câștigat nu înseamnă numai o victorie financiară, dar și o lecție importantă pentru toți cei implicați și încă o șansă în plus pentru a preveni, pe viitor, situații asemănătoare. Dacă vrei să afli mai multe detalii, intra pe website și informează-te despre acest subiect!
Care sunt cauzele accidentelor din preajma școlilor și cum pot fi acestea prevenite?
Viteza excesivă
Așa cum era de așteptat, viteza excesivă din apropierea unei treceri de pietoni are ca rezultat, în foarte multe cazuri, accidentarea unor persoane nevinovate. De multe ori, pietonii circulă regulamentar, asigurându-se înainte de a trece, însă șoferii nu țin cont de acordarea priorității și de presemnalizările existente, apăsând în continuare accelerația. Evident, în acest fel se produc majoritatea incidentelor ce se soldează cu victime, frânarea bruscă pe o distanță limitată nefiind îndeajuns de eficientă pentru a se evita o tragedie. De aceea, este bine că persoanele care traversează să nu calce pe șosea până în momentul în care
Viteza excesivă
Așa cum era de așteptat, viteza excesivă din apropierea unei treceri de pietoni are ca rezultat, în foarte multe cazuri, accidentarea unor persoane nevinovate. De multe ori, pietonii circulă regulamentar, asigurându-se înainte de a trece, însă șoferii nu țin cont de acordarea priorității și de presemnalizările existente, apăsând în continuare accelerația. Evident, în acest fel se produc majoritatea incidentelor ce se soldează cu victime, frânarea bruscă pe o distanță limitată nefiind îndeajuns de eficientă pentru a se evita o tragedie. De aceea, este bine că persoanele care traversează să nu calce pe șosea până în momentul în care mașinile sunt oprite. În plus, alte măsuri care trebuie luate sunt existența unui agent de poliție, aflat în permanență în aceste zone, semaforizarea trecerilor de pietoni, amenzile sau pedepsele mult mai aspre pentru conducătorii autovehiculelor care nu acordă prioritate și montarea unor limitatoare de viteză pe șosea.
Mașinile parcate pe carosabil
Același studiu a dezvăluit faptul că mașinile oprite sau care staționează în imediata apropiere a trecerilor de pietoni din preajma școlilor (dar nu numai) sunt un alt factor responsabil de producere tragediilor. Chiar dacă șoferul are viteza adaptată condițiilor de trafic, blocarea vizibilității de către alte autovehicule îngreunează oprirea. Un copil cu o înălțime mică este foarte greu de observat și poate apărea brusc în față mașinii. În aceste cazuri, măsura de prevenție cea mai importantă constă în educarea și, ulterior, amendarea celor care își parchează automobilele ilegal în aceste zone!
- Lipsa educației în rândul copiilor
Indisciplina pietonilor se află printre cauzele accidentelor rutiere, mai ales cele cu copii. Neatenția și asumarea riscurilor inutile trebuie evitate, iar acest lucru se poate face prin educarea timpurie a micuților atât acasă, cât și la școală. De asemenea, nu este suficientă o discuție purtată o singură dată, ci subiectul trebuie dezbătut și pus în practică ori de câte ori este nevoie.