La şedinţa de vineri a Colegiului Prefectural Argeş, câţiva primari (nu prea mulţi, dată fiind ziua Sfântului Dumitru) au îndurat citirea unor rapoarte ale instituţiilor deconcentrate, după care au vorbit despre problemele cu care se confruntă, solicitând sprijin de la parlamentari. Cu excepţia deputatului Ionuţ Moşteanu (USR), aceştia au lipsit însă de la întâlnirea cu edilii, fiind probabil foarte ocupaţi cu „clasicele” deplasări în teritoriu de la final de săptămână.
„Toţi vor bani!”
Ion Dumitru, edilul din Albota, preşedinte al Asociaţiei primarilor de comune din judeţ, a spus că pentru orice lucrare, cât de mică, autorităţilor locale şi cetăţenilor li se cer avize peste avize, toate instituţiile năpustindu-se asupra lor pentru a „ciuguli” câte ceva. „Oare de ce e nevoie ca avizele acestea să fie date pe bani la toate instituţiile şi firmele? La unele mai înţeleg, dar la toate? Păi, nu sunt în slujba comunităţilor, a cetăţenilor? Toţi vor bani, bani, bani! Cetăţenii sunt pur şi simplu jecmăniţi! Iar administraţiile locale sunt obligate, auzi!, să facă proiect şi pentru mutarea unui indicator la intrarea în localitate! Unde sunt parlamentarii să vorbim cu ei când e nevoie?”, a spus Ion Dumitru. Mai mulţi edili i-au dat dreptate, vociferând aprobator sau având luări de poziţie similare.
Sterilizare cu… interese?
Şedinţa a debutat însă cu o prezentare a asociaţiei germane de protecţie a animalelor PETA privind un program de sterilizare gratuită. Arătând că de la o căţea nesterilizată pot rezulta în şapte ani circa 250.000 de urmaşi (!), specialiştii germani au spus că sterilizarea va fi gratuită pentru câini şi pisici, urmând să fie încheiate protocoale cu primăriile pentru a stabili exact perioada de desfăşurare a campaniilor. Conform legii, sterilizarea animalelor cu stăpâni, care nu sunt folosite pentru reproducerea rasei, este obligatorie, iar amenda pentru cei care nu se conformează este de până la 10.000 lei. Aiurea! Cine să dea amenzi? Unii primari şi-au manifestat scepticismul în privinţa programului, sugerând că la mijloc ar fi şi niscaiva interese financiare, iar sterializarea ar fi… apă de ploaie. Mai mult, unii s-au arătat indignaţi de faptul că iniţiatorii proiectului propun şi programe educaţionale în şcoli, iar copiilor să li se dea teme despre protecţia animalelor, de parcă nu ar avea destulă treabă!
Pesta porcină
La rândul său, Daniel Lupu, inspector-şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a spus că au fost făcute mii de analize pentru pesta porcină clasică la porci mistreţi şi domestici din Argeş, dar şi sute de teste pentru pesta porcină africană: niciunul nu a ieşit pozitiv. Pentru a menţine judeţul „curat”, inspectorii DSVSA şi poliţiştii vor face controale în trafic, pentru a depista eventuale mişcări neautorizate de animale, dar şi în târgurile săptămânale. În momentul de faţă sunt 15 judeţe cu pestă porcină africană, inclusiv la graniţa cu Argeşul (Dâmboviţa, Teleorman). Prefectul Emilian Dragnea le-a cerut primarilor să ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii, iar specialiştilor silvici şi de vânătoare să aibă grijă la fondurile cinegetice.
Iarnă
Vine iarna, aşa că prefectul a anunţat că a fost adoptat, tot vineri, planul de măsuri pentru combaterea efectelor sezonului rece. Pe lângă apelul ca primarii să asigure măsuri de deszăpezire a tuturor arterelor importante, prefectul le-a cerut acestora să înfiinţeze centre speciale de adăpost şi îngrijire a persoanelor vulnerabile (oameni ai străzii, bătrâni, bolnavi etc.). Doar câteva localităţi urbane (Piteşti, Câmpulung Muscel, Mioveni şi Curtea de Argeş) au astfel de centre.
Veşti bune din agricultură
În fine, a fost rândul specialiştilor din agricultură să spună ce au făcut până acum. Şeful APIA din judeţ, Marius Stroescu, a anunţat că până acum s-au făcut plăţile directe în avans pe suprafaţă pentru circa 18.000 de fermieri argeşeni, iar până la jumătatea lunii noiembrie banii vor fi viraţi către toţi cei circa 22.000 de fermieri înregistraţi. Iar Vasile Roman, şeful Direcţiei Agricole Argeş, a punctat faptul că avem, totuşi, un an agricol bun, cu producţii record la porumb, de exemplu. În judeţ sunt înregistrate la această oră peste 3 milioane de animale în gospodării şi ferme, dintre care cele mai multe efective sunt de păsări (2,5 milioane), ovine (209.000), porci (168.000), bovine (70.000).
Dumitru
Şi cum a fost o zi de sărbătoare, Dumitru Voicu, primarul din Miceşti, a venit la Colegiul Prefectural încărcat cu daruri. A „făcut cinste” cu două coşuri pline cu covrigi şi mere, iar prefectului Emilian Dragnea şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Dan Manu, le-a prezentat noua stemă a localităţii pe care o conduce. După care, că tot era sărbătorit, şi-a invitat colegii primari la „o sarma” la Miceşti…