* Povestea a doi musceleni care au luptat în Primul Război Mondial, o nouă piatră de temelie pe care se sprijină istoria reală
Un scurt fragment al documentarului „Jurnal de război” – o producţie 100% a argeşenilor, de la scrierea cărţii cu acelaşi nume şi până la turnarea filmului – a delectat publicul care a sărbătorit, la Mioveni, Ziua Armatei Române, participând la evenimentul organizat de Asociaţia „Ordessos”, în parteneriat Primăria şi Centrul Cultural.
Acasă la ofiţeri
Tulburătoarea poveste a celor doi studenţi musceleni care au luptat în Primul Război Mondial, în prima linie a frontului, a fost transpusă pe peliculă în Anul Centenar al Marii Unirii. Proiectul este o nouă piatră de temelie pe care se sprijină istoria reală şi netrunchiată a poporului nostru, de acum 100 de ani.
Sufletul documentarului este profesorul universitar Remus Petre Cârstea – doctor în cinematografie – care le predă studenţilor din Piteşti (de la Jurnalism). Printre personajele care joacă în „Jurnal de război” – încercând reproducerea cât mai fidelă a consemnărilor lui Gheorghe Bădescu şi Nicolae Şuţa – se numără profesori, medici, studenţi, oameni de afaceri, dar şi rude ale celor doi eroi de carte şi de război. Iar unele scene au fost filmate chiar în locurile natale ale celor doi ofiţeri care au luptat în Primul Război Mondial. Consemnările lor au fost descoperite într-un beci şi au fost aduse în lumina tiparului prin grija unui om care a intuit valoarea documentară a acestora, poetul argeşean Dan Drăgoi.
Volumul lui Dan Drăgoi reuneşte două jurnale de front, unul al ofiţerului Gheorghe Bădescu din Slănic Muscel, erou al Primului Război Mondial, şi celălalt al sublocotenentului Nicolae Şuţa, din Domneştii Muscelului, cu însemnări din campania 1916-1917.
Eroi de război, de carte şi de film
Gheorghe Bădescu a devenit un simbol al sacrificiului pentru ţară după ce un stră-strănepot a publicat, în anul Centenarului, jurnalul de război al tânărului, plecat de pe băncile Facultăţii de Drept să lupte pentru întregirea neamului în bătăliile de Mărăşti-Mărăşeşti. Poetul şi scriitorul muscelean dr. Dan Drăgoi, stră-strănepot al lui Gheorghe Bădescu, cel care a făcut posibilă publicarea acestor însemnări, a muncit împreună cu familia sa câţiva ani la transcrierea manuscriselor.
Locotenentul Gh. Bădescu din Slănic a murit după ce a fost lovit de un obuz. „E greu să mi-l închipui pe Bădescu mort, care respira atâta viaţă. A fost printre puţinii studenţi pe care-i admiram fără rezerve (…). Era uşor de prevăzut ce avea să devină Bădescu, un avocat de o speţă nouă. Fără a confunda avocatura cu samsarlâcul, ar fi ajuns în foarte scurt timp fruntaş între avocaţi Muscelului. Avocat cinstit! (…) A murit înainte de vreme, lăsându-ne în minte modelul viu a ceea ce ar trebui să fie studentul român”, scria, pe 20 septembrie 1917, în jurnalul său, Nicolae Şuţa.
Nicolae Şuţa a supravieţuit războiului. A fost jurist, militant politic şi parlamentar de Muscel, membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc, şef de cabinet şi prieten al liderului ţărănist Ion Mihalache. În 1947 a fost arestat de Securitate şi condamnat la închisoare, unde s-a îmbolnăvit grav. În 1948 a fost eliberat. A murit acasă, în 1949, pe 16 ianuarie. Nicolae Şuţa este şi unchiul eroinei Elisabetei Rizea, simbolul Rezistenţei anticouniste din munţi…
Concurs
În cadrul evenimentului a fost organizat şi un concurs dedicat Zilei Armatei Române, adresat cursanţilor Centrului Cultural Mioveni. La secţiunea pictură au fost premiaţi: Carmen Corbeanu (locul I), Corina Musătoiu (locul al II-lea), Ana-Maria Portaru (locul al III-lea), Maria Meşca şi Alexandra Stan (menţiuni). La secţiunea modelaj în lut, toţi copiii au fost declaraţi câştigători. Premiile au fost oferite de „Ordessos” şi Primărie. Lucrările câştigătoare sunt expuse până la 25 noiembrie, la Centrul Cultural Mioveni.