„Ilie Balaci a fost fratele mai mic al lui Nicolae Dobrin”. A spus-o zilele trecute Cornel Nistorescu în „Cotidianul”. Era la fel ca Messi, ca Maradona, ca Pele. Umplea mijlocul terenului. Făcea, ca şi „Gicu” al nostru, magie pe arenele de fotbal. Clipele de bucurie dăruite de ei ne-au hrănit şi, da, ne-au salvat în acele vremuri. Marţi, la înmormântarea de la Craiova, ne-am adus aminte, printre altele, cât de mult şi-a dorit Ilie Balaci ca „Ştiinţa”, echipa lui de suflet, să renască, iar Bănia să aibă un stadion pe măsura patimii uriaşe a suporterilor pentru zeul Fotbal.
De aici pornim: de la patima pentru fotbal şi pentru culorile unui club. În memoria legendei noastre, Nicolae Dobrin, şi în numele suporterilor echipei alb-violete, întrebăm încă o dată: ce facem cu FC Argeş? În urmă cu două săptămâni scriam că legea nu-i permite unui club de drept public – cum este cel din Trivale – să promoveze în Liga I, ci doar a unuia privat. În acest context, ca ziar, făceam un apel către iubitorii de fotbal, către autorităţi locale şi investitori pentru a găsi o cale prin care acest club să-şi regăsească identitatea. De fapt, să-şi dobândească un statut juridic adecvat.
De atunci am vorbit cu câţiva oameni, unii pricepuţi, alţii doar pasionaţi de subiect. Foarte aplicată, plină de miez, ni s-a părut însă o scrisoare primită de la Victor Slăvescu, din Piteşti. Expeditorul ne-a readus în atenţie o idee lansată cu vreo opt ani în urmă de grupul „Memorial Dobrin”, de constituire a unei societăţi pe acţiuni prin subscripţie publică. Piteştenii auziseră la acea vreme despre intenţia construirii unui nou stadion la Craiova şi nu concepeau ca oraşul nostru, al celui mai mare fotbalist din România, să rămână în urmă, cu o arenă în paragină. Drept urmare, a fost făcut un studiu, teoretic se stabilise şi amplasamentul – în Găvana, unde acum este „Dedeman”-ul – se vorbea despre o arenă în genul celei din Harcov (Ucraina), cu spaţii comerciale sub tribune, numai că oamenii de afaceri au abandonat ideea, fără să dea explicaţii.
În situaţia actuală, ideea societăţii pe acţiuni prin subscripţie publică, relansată prin intermediul ziarului nostru graţie unor articole semnate de Traian Ulmeanu, ar trebui din nou luată în calcul – în opinia d-lui Slăvescu. De ce? Fiindcă – aflăm de la Primărie – niciun patron nu vrea deocamdată să bage bani în echipa FC Argeş. Da, dar Primăria nu spune un lucru important: că marca „FC Argeş” e folosită şi de echipe şi de sportivi din alte discipline decât fotbalul, de care investitorii nu sunt interesaţi. Ca atare – ne scrie Victor Slăvescu – o primă măsură ar fi separarea secţiei de fotbal de celelalte sporturi, prima devenind club de sine stătător, ca societate pe acţiuni – cu acţionar Consiliul Local – iar celelalte să refacă vechiul SCM.
După această desprindere, societatea ar trebui să scoată la vânzare prin subscripţie publică un procent din capitalul social, atenţia fiind îndreptată în primul rând către oamenii de afaceri, dar şi către suporteri, condiţia fiind ca valoarea nominală a unei acţiuni să fie suportată de orice buget personal.
Îi mulţumim cititorului nostru pentru interesul său aplicat în această problemă, care, iată, rămâne deschisă. Îi aşteptăm şi pe alţii cu sugestii, propuneri şi comentarii. În definitiv, noi, argeşenii, trebuie să avem ambiţie, precum oltenii, să construim un frumos stadion şi, pe lângă el, o mare echipă de fotbal. Din respect pentru Nicolae Dobrin şi pentru „fratele lui mai mic” Ilie Balaci. Din respect pentru noi!