A făcut multă vâlvă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a dat dreptate unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate conform căruia în urmă cu mai mulţi ani primarul Cornel Ionică, pe atunci viceprimar cu drept de vot, s-ar fi aflat în conflict de interese. Culmea e că votul cu pricina, pentru prelungirea unui contract în care era implicat ginerele său, nici măcar nu era decisiv, ca să nu mai vorbim că nu avea ce să caute acel proiect pe ordinea de zi a Consiliului Local (o prelungire de contract pentru un spaţiu). Cum-necum, ANI a trimis la Prefectura Argeş o adresă în care comunică decizia Înaltei Curţi şi cere prefectului să emită un ordin pentru încetarea mandatului lui Ionică (are la dispoziţie şase luni în acest sens). Problema este că fapta pentru care ANI cere demiterea primarului nu este nici măcar prevăzută ca motiv în legislaţia care reglementează astfel de situaţii!
Ce spune legea
Şi ca să vedeţi că nu vorbim din… poveşti, iată ce prevede legea 393 din 2004 privind exercitarea mandatului de primar:
– art.13 – „Primarul îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte îndatoririle ce îi revin pe întreaga durată a mandatului pentru care a fost ales”.
– art. 15, alin. 1: „Calitatea de primar… încetează la data depunerii jurământului de către noul primar”.
– art. 15, alin. 2: „Calitatea de primar… încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:
a) demisie; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială; d) abrogat; e) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate; f) punerea sub interdicţie judecătorească; g) pierderea drepturilor electorale; g1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe ale cărui liste a fost ales; h) deces”.
Aşadar, conflictul de interese, de care este acuzat primarul, nu există printre motivele care pot duce la încetarea mandatului înainte de termen. Altfel spus, nici prefectul nu are temei legal pentru a emite un ordin de încetare a mandatului! Cât despre dreptul de a candida din nou, instanţa nu a decis în niciun caz că Ionică şi-ar fi pierdut drepturile electorale! Se face confuzie majoră, aşadar, între incompatibilitatea prevăzută la litera b) şi conflictul de interese.
Ca o concluzie: constatarea unei situaţii reprezentând conflict de interese nu intră sub incidenţa dispoziţiilor legale referitoare la încetarea înainte de termen a mandatului de primar. Aşadar, cum spuneam şi cu câteva zile mai înainte, lăsaţi primarul să îşi facă treaba, că are destulă!
6 Comentarii
Anonim
Poate că ar fi util să publicați şi adresa ANI către Prefectură , privind cererea de demitere a primarului, pt. a se lămuri piteştenii dacă este întemeiată conform legislației în vigoare . Din păcate, în România există (simultan) pe aceeaşi speță legi care „se bat cap în cap”(contradictorii),încât totul/orice devine posibil !…Oare… ?!
Anonim
Aşa este ! … Legile contradictorii sunt „pâinea” care hrăneşte pe cei din justiție (de la judecători, avocați, procurori, grefieri etc. până la portari şi femei de serviciu !) , dar şi pe sociologi , popi , psihologi ,până la…ghicitoare/vrăjitoare !…
Anonim
Ați uitat pe cei din mass-media(Televiziuni, ziare… „de scandal” şi, în ultimul deceniu, partide politice ,guvern , preşedinte şi chiar…Parlament !!!…
Anonim
Mai zi sau, dacă ai terminat, închide paranteza!
Anonim
Păi te aştepta …să intri şi tu !
Anonim
Ce „pâine de mâncat” pentru toți duşmanii Justiției din România, ca un primar de municipiu mare , PITEŞTI ,să fie înlăturat din funcție, mult înainte de expirarea mandatului , prin nesocotirea legii ,chiar de către cei care ar trebui să facă dreptatea prin aplicarea legislatiei in vigoare a României în anul 2018 (şi pentru fapte care, nu sunt prevăzute în lege ca infracțiuni privitoare la obligațiile legale pentru funcției de primar in anul 2018 şi anterior ?!! )…
Ori judecătorii respectivi de la ICCJ şi cei de la ANI (evetual şi Prefectura Argeş) trebuie deferiți justiției,dacă încalcă legea , ori jurnaliştii care, eventual, „manipulează” !…Dar cu omul Cornel Ionică , cel din spatele funcției vizate de atâția, cum rămâne ?…Dar cu noi , piteştenii ?…