* Şase spitale din Argeş au declarat că nu au avut nicio infecţie nosocomială
Infecţiile intraspitaliceşti sunt dintre cele mai păcătoase. Duşmanii nevăzuţi de pe patul de spital atacă perfid şi letal fiind, de multe ori, rezistenţi la tratament. Virusurile şi bacteriile care duc la îmbolnăvire dau reacţii tot mai dure asupra pacienţilor care le contactează în unităţile medicale. Conform statisticii din 2017, pusă la dispoziţie de DSP Argeş, cele mai frecvente infecţii nosocomiale au fost (şi sunt!) din aria digestivă.
„Harta” infecţiilor din spitale
Anul trecut au fost raportate la DSP Argeş, în sistem de rutină, (doar) 138 de infecţii asociate asistenţei medicale, cele mai numeroase, 124, fiind digestive. Celelalte infecţii nosocomiale au fost, pe cauze: respiratorii (patru), cutanate (două), asociate manevrelor terapeutice/exploratorii (una), la plăgi chirurgicale (patru cazuri), la organe genitale (unul) şi de altă natură (două).
În topul unităţilor cu infecţii nosocomiale din 2017 pe primele locuri se clasează Spitalul Judeţean de Urgenţă (89 de cazuri), Spitalul de Pediatrie Piteşti (13) şi Spitalul Municipal Câmpulung (11). Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea au raportat câte cinci cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale. Spitalul Penitenciar Mioveni şi Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Piteşti – câte patru; Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice „Constantin Bălăceanu Stolnici” Ştefăneşti, trei; Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, două; Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iaşului şi Spitalul de Boli Cronice Călineşti – câte unul.
Iar în condiţiile în care, la capitolul infecţii asociate asistenţei medicale, media europeană a fost, tot în 2017, de 5,7%, alte şase unităţi din Argeş au pus cifra „0” în dreptul rubricii, declarând în acest fel că nu au nici măcar un pacient îmbolnăvit cu germeni intraspitaliceşti. Curate „ca lacrima” sunt, în mod miraculos: Spitalul de Recuperare Brădet, Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” Mioveni, Spitalul „Sfântul Nicolae” SRL şi „Muntenia Medical Competenciens” SA.
Dumnezeu e mare!
Raportul oficial privind infecţiile asociate asistenţei medicale este doar vârful icebergului. Subiectul este, în continuare, tabu. Cifrele nu reflectă realitatea. Adevărul este şi mai dureros: mult mai mulţi argeşeni se îmbolnăvesc în cursul spitalizării. Oamenii se internează ca să-şi trateze o boală şi se externează cu două!
După cifrele raportate privind infecţiile nosocomiale din Argeş ai putea crede că… argeşenii sunt „mai nemţi decât germanii” când vine vorba de respectarea indicaţiilor de sterilizare. Aparent nu există mari probleme (doar 138 de cazuri într-un an!), deşi deficienţele în sistemul sanitar argeşean se observă – chiar şi de la o poştă – în toate ariile. În unele cazuri, cuvântul „excelent” nu este de ajuns pentru a aprecia „realitatea” înscrisă în tabel. Ne referim, în primul rând, la spitalele care au raportat o prevalenţă a infecţiilor intraspitaliceşti de 0,00%! Dumnezeu e mare şi îi apără pe argeşeni!