Comuna Vedea este situată în partea de vest a judeţului Argeş, la o distanţă de 33 km de municipiul Piteşti, ocupând o suprafaţă de aproximativ 68 km pătraţi. Comuna numără 19 sate şi nouă cătune. Cel mai vechi document este de la 1498, în legătură cu atestarea satului Plopu care astăzi nu mai există. Primul sat atestat documentar este Vaţa. El figurează în actul din 8 decembrie 1628 prin care judeţul şi pârgarii din Bucureşti întăresc lui Manolache trei locuri de casă. Printre martori apare şi un oarecare Grama din Vaţa.
Vedea este legată de reşedinţa judeţului prin drumul naţional Piteşti – Drăgăşani (DN67B), parţial modernizat. La Vedea, acest drum se intersectează cu şoseaua judeţeană DJ703B, care duce spre nord la Uda şi Morăreşti (unde se termină în DN7) şi spre sud în judeţul Olt la Bărăşti şi înapoi în judeţul Argeş la Lunca Corbului (unde se termină în DN65).
Primar: Niculaie Dochinoiu
Viceprimar: Costel Vărşescu
Secretar: Mona Burcioiu
Contabil: Cristina Duican
Dacă la 1 iulie 1970 populaţia era de peste 6.200 locuitori, iată că tendinţa de depopulare s-a manifestat şi aici, dar mai puţin accentuat faţă de alte localităţi. Astfel, conform datelor de la primărie, aflăm că în 2018 sunt aproximativ 4.000 locuitori (efectivi), asta deşi în statistică figurează doar 3.600. Explicaţia este că unii dintre ei au domiciliul din buletin la Piteşti sau în alte zone, dar locuiesc totuşi la Vedea.
În economia comunei industria a fost şi este un factor important, fiind reprezentată de sondele petrolifere.
Primarul – pilot militar
La „manşa” comunei Vedea se află, din 2004, fostul pilot militar Niculaie Dochinoiu. Este un om riguros căruia îi plac ordinea şi disciplina. Mărturiseşte că a venit la Primărie fiindcă a fost obişnuit toată viaţa cu un program strict, iar după ce s-a pensionat a avut o perioadă mai dificilă în care nu s-a acomodat cu… statul degeaba. După doi ani, a hotărât că trebuie să se implice, să fie activ şi a candidat la alegerile locale din comuna sa natală. Spune că a fost cât pe ce să renunţe când a văzut cum se desfăşoară şedinţele de Consiliu (cu scântei, ca să nu spunem altfel), dar promisiunea că va schimba lucrurile a avut câştig de cauză în faţa abandonului. Ambiţia îl caracterizează de când era un puştan.
Ambiţie şi disciplină
„Tata îmi spunea răspicat: «Să înveţi carte!». Şi am învăţat. La şcoală am avut note mari, din 1966 am urmat Liceul Militar unde m-am remarcat drept «primul elev căruia Lungoci (n.r. – fost inspector general şcolar al judeţului) i-a dat 10 la teză». La Academie am intrat al doilea şi am terminat primul. A fost practic o rocadă între mine şi colegul care fusese admis pe locul I. Am avut voinţă şi am fost disciplinat. Desigur, era şi instituţia care te obliga la disciplină, însă erau şi vremurile când toţi elevii purtau uniformă”.
„Dacă reuşeşti să aduni o echipă de oameni foarte bine pregătiţi, poţi avea realizări. Totul e mai bine în echipă! Problema e să ai cu cine, de asta m-am lovit când am început activitatea la primărie. Totuşi, am avut cu cine să mă sfătuiesc şi uşor-uşor lucrurile au intrat pe făgaşul normal. Proiectele au fost conturate vorbind cu localnicii. Am mers din poartă în poartă şi i-am ascultat, iar ceea ce am promis am dus la bun sfârşit. Din discuţiile purtate, am făcut următoarea prioritizare: drumuri, apă, canal, Casă de Cultură” – a continuat primarul.
Lucrări de asfaltare
„Îmi aduc aminte că, în 2004, când am obţinut primul mandat de primar, am făcut o strategie la care mulţi consilieri locali priveau cu uimire. Parcă nu le venea să creadă că putem face asemenea lucruri la Vedea” – adăugat primarul.
Ce să vă spun, colegii de redacţie mai în vârstă confirmă faptul că pe drumurile comunale din Vedea te ascundeai cu maşina în gropi acum 15 – 20 de ani. Am aflat că acum sunt 10 km de drumuri asfaltate şi încă o porţiune în lucru, pe DC159. Aici, 3,2 km au fost realizaţi cu bani de la bugetul local şi mai sunt 2,3 km finanţaţi prin PNDL2. Tot acum se execută lucrări la podul care face legătura între Chiţani şi Prodani. Iluminat public există în toată comuna, apă curentă e în gospodăriile din toate cele 19 sate (plus 9 cătune), drumurile care nu sunt încă asfaltate sunt pietruite, iar datorită acestor condiţii oamenii au început să-şi ridice case noi.
Despre Chiţani, că tot am pomenit de acest sat, putem spune că este un loc cu un statut mai deosebit. Aici s-a născut actualul primar al Piteştiului, Cornel Ionică. Cam atât la capitolul lucruri inedite. Vedea, să recunoaştem, e departe de a fi o atracţie turistică.
Ziua Comunei – o premieră
„Nu am fost adeptul festivismelor şi tăierilor de panglici. Vom organiza începând de anul viitor Ziua Comunei, dar nu-mi doresc o manifestare cu grătare şi băutură, ci un eveniment orientat către tradiţie, cultură şi sport” – spune primarul.
Printre activităţile propuse remarcăm promovarea costumului popular românesc, reînvierea tradiţiilor populare (de pildă, dansul Căluşului) şi implicarea tinerei generaţii în acţiunile comunităţii locale. La parada de costume va fi premiată cea mai frumoasă ie cusută manual. Ziua Comunei, programată în prima zi a Rusaliilor, va fi animată şi de întreceri sportive (atletism, fotbal), expoziţii de obiecte vechi, precum şi alte activităţi.
„Şoseaua e numai pentru cine are treabă, ne gândim să amenajăm locuri pentru comercializarea a diverse produse. Nu suntem într-o zonă turistică, avem însă petrol, spital, un liceu tehnologic performant şi oameni activi” – apreciază edilul.
Forţa de muncă
Forţa activă e undeva la 50% (adică 2.000 locuitori), ceea ce reprezintă un procent însemnat dacă ne raportăm la faptul că multe comune din ţară sunt aproape părăsite. Oamenii lucrează la brutărie, la moară, la fabrica de sobe, sunt cadre didactice sau angajaţi ai OMV-Petrom. Restul lucrează la Piteşti sau la Mioveni. Am aflat că la Vedea există totuşi un sat mai „special”, în sensul că la momentul actual are… un singur copil. Deci şi aici aducem în discuţie îmbătrânirea populaţiei, practic una din marile probleme ale satului argeşean şi românesc.
Spitalul din Vedea
Comuna este cunoscută mai cu seamă datorită Spitalului de Psihiatrie „Sf. Maria”, o unitate extrem de importantă şi necesară în contextul în care bolile psihice sunt pe locul trei ca incidenţă în judeţ. Statistic, avem peste 30.000 de persoane cu asemenea afecţiuni, însă numărul lor real e mult mai mare. Din acest motiv, spitalul este împărţit în două pavilioane unde lucrează peste 100 de salariaţi. Chiar şi aşa, sunt perioade când aceştia abia fac faţă numărului mare de bolnavi aduşi la internare, cu sau fără voia lor. În aceste condiţii, la Spitalul „Sfânta Maria” din Vedea vor începe în curând lucrări de extindere, viitorul corp de clădire urmând să aibă subsol, parter şi două etaje. Şi actualul corp de clădire va fi reabilitat. Primăria Vedea beneficiază de venituri datorită activităţii spitalului, din impozitele pe salarii.
O altă activitate importantă care aduce venituri la bugetul local este extragerea ţiţeiului. Ca şi la Poiana Lacului, la Vedea se găsesc zăcăminte importante de petrol, exploatate acum de către grupul OMV-Petrom.
Agricultura nu mai este în prim-plan, ea fiind practicată pe suprafeţe mici şi pentru consum propriu. Oamenii au mai cu seamă livezi de pruni şi meri. Care meri, vă facem o mărturisire, fac nişte fructe gustoase şi mari de abia le ţii într-o mână.
Puncte tari
– Zăcăminte importante de petrol – în exploatare;
– Spitalul de psihiatrie de pe raza comunei;
– Drumuri comunale asfaltate sau pietruite;
– Iluminat public în toată comuna;
– Apă curentă în 19 sate şi 9 cătune;
– Reţea de gaze, aproximativ 12 km;
– Liceu tehnologic cu sală de sport şi bază de sport reabilitată (prin fonduri de la OMV);
– Brutărie şi moară;
– Supermarket comparabil cu cele de la Piteşti.
Oportunităţi
– Orientarea tinerilor către activităţi culturale şi sportive;
– Promovarea activităţilor şi realizărilor pe pagina de internet a primăriei;
– Realizarea unui parc în zona centrală (unde există un lac cu insulă);
– Amenajarea de spaţii pentru comerţ stradal;
– Ridicarea unui Monument al Eroilor din Primul Război Mondial;
– Reabilitarea dispensarului comunal.
Ameninţări
– Anumite sate depopulate ar putea dispărea.
3 Comentarii
Anonim
Nu mai lăudați acești mincinoși. Să faceți stânga în centrul comunei și o sa vedeți cum este șoseaua, adevărate cratere în asfalt. Dl primar nu a făcut absolut nimic în comuna. E o gașca în primărie, amantlacuri,nepotisme…
Anonim
Îmi place foarte mult Casa de Cultura! Am vrut sa întru dar nu am mai găsit loc disponibil!
Anonim
Numai in perioada 2016 – 2020, in comuna Vedea s-au realizat urmatoarele obiective: –
-reabilitarea Liceului Tehnologic, asfaltarea drumului principal din satele Virsesti, Fratici, Prodani.
– construirea podului peste pariul Vedita in satul Prodani, reabilitarea Dispensarului Medical.
– construirea scenei linga noul sediu al primariei si organizarea Zilei Comunei in anul 2019, asfaltarea pantei drumului din satul Fata, amplasarea in comuna a unor statii pentru transportul scolar si cetatenesc etc.