Sistemul sanitar suferă din multe puncte de vedere: subfinanţare, dotări minime, personal insuficient, condiţii precare de cazare, masă şi asistenţă medicală. În ciuda majorării salariilor cadrelor medicale, lucrurile nu merg bine. Nici nu au cum, în condiţiile în care numărul asiguraţilor este uriaş, iar al plătitorilor efectivi de contribuţii este mai mic de jumătate!
Date care dau fiori
Plecarea din ţară a multor români apţi de muncă nu a lăsat în dificultate doar sistemul de pensii, ci şi sistemul public de sănătate. Astfel, numărul asiguraţilor se situează la 17,4 milioane de persoane, în timp ce al persoanelor care plătesc contribuţii este de 6,7 milioane. În Argeş, situaţia se prezintă astfel: avem 521.451 de persoane asigurate, dar numai puţin peste 200.000 plătesc contribuţii. Concret, sunt asiguraţi în baza contribuţiilor salariale 197.112 argeşeni şi 21.542 cu plată directă. În Argeş, din 100 de asiguraţi, doar 42 plătesc contribuţii de sănătate, arată datele oficiale! Îngrijorător este faptul că numărul pensionarilor scutiţi de contribuţii la sănătate este mai mare decât al copiilor şi tinerilor care îşi continuă studiile.
Cele mai mari dezechilibre sunt în judeţele din nordul Moldovei, Suceava şi Botoşani, singurele în care, din 100 de beneficiari, mai puţin de 30 sunt şi contributori la sistemul de sănătate. Mai mult de 40 de contributori la 100 de beneficiari de asigurare sunt în Vâlcea, Timiş, Braşov, Sibiu, Cluj, Argeş, Arad şi Ilfov, în timp ce doar Bucureştiul trece la nivel naţional peste pragul de 50 de plătitori din 100 de beneficiari. Printre beneficiarii de asigurări de sănătate scutiţi de plata contribuţiei se numără copiii până la vârsta 18 ani, tinerii de 18-26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti, precum şi persoanele aflate în întreţinerea unei persoane asigurate – soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii.