Primar: Gheorghe Stancu
Viceprimar: Nicolae Mihai Bundă
Secretar: Nicoleta Furtunescu
Suprafaţă: 3895 ha
Populaţie: 1140 locuitori
Personalităţi: Ion Diaconescu (lider politic de anvergură), Constantin Istrătescu (şeful AJVPS Argeş), Dinu Gh. Constantin (scriitor)
Comuna Boţeşti este situată în partea de est a judeţului Argeş, la o distanţă de 25 km nord de Topoloveni şi la 45 km nord-est faţă de Piteşti. Se învecinează la nord cu comuna Hârtieşti, în partea nord – estică şi estică cu judeţul Dâmboviţa, comunele Cândeşti, Tătărani şi Ludeşti, la vest cu comunele Davideşti şi Beleţi-Negreşti, iar la sud cu comuna Dobreşti. Este traversată de DJ702 Topoloveni – Cândeşti care face legătura cu DN7 Piteşti –Topoloveni – Bucureşti. Reţeaua stradală s-a dezvoltat de o parte şi de alta a drumului judeţean şi a celor comunale, prin străzi de categoria tehnică a III-a şi a IV-a, cu două sau cu o singură bandă carosabilă.
Primarul, pe şantier
Şi pentru că drumul e baza infrastructurii, pe primarul Gheorghe Stancu l-am găsit pe coaja încinsă a asfaltului, urmărind modul cum se execută lucrările pe unul din drumurile comunale. Este un proiect important cu finanţare prin PNDL. Edilul mărturiseşte însă că într-o comună ce, neoficial, are mai puţin de 1.000 de locuitori, implementarea unor proiecte de infrastructură importantă este o misiune foarte dificilă.
Guvernului îi pasă de comunele mici?
…Ridicăm această întrebare fiindcă descoperim anumite prevederi legale ce, la momentul actual, nu fac altceva decât să îngroape comunităţile care nu au avut norocul să „crească” pe lângă marile oraşe, să fie cunoscute de investitori importanţi şi, prin urmare, să devină eficiente din punct de vedere economic. Bugetul e sub nivelul de subzistenţă, iar banii pentru proiecte sunt blocaţi în baza unor criterii absurde. Finanţarea unităţilor de învăţământ după modelul cost per elev este şi ea contestată.
„Vrem să facem canalizare, avem un proiect în acest sens, dar de şase ani insistăm degeaba la Ministerul Dezvoltării pentru finanţare. Suntem refuzaţi deoarece comuna noastră are sub 2.000 locuitori. Noi actualizăm de la an la an datele, ne luptăm cu birocraţia şi alergăm după avize. Cred că abia după anul 2020 vom reuşi să implementăm acest proiect” – spune Gheorghe Stancu.
Transportatorii de lemne – un coşmar!
„Momentan urmărim finalizarea lucrărilor de asfaltare şi vrem să determinăm firmele care exploatează pădurile din zonă să transporte lemnul după un grafic precis, în aşa fel încât să nu mai strice drumurile. Ele nu contribuie cu nimic la reparaţii. Pentru iarna care se apropie, vrem să achiziţionăm un utilaj pentru deszăpezire. Un alt proiect important pentru noi este construirea unei săli de sport” – a continuat primarul de la Boţeşti.
În România, străinii dictează regulile
„Localnicii sunt oameni ambiţioşi, muncitori, dar au o mare tristeţe. Munca lor rămâne nerăsplătită. Deşi cultivă fructe (prune, mere, pere) pe suprafeţe însemnate, întâmpină mari probleme la valorificarea producţiei. Ceea ce se întâmplă este, de fapt, un factor determinant pentru a renunţa la agricultură: nu au oportunităţi de desfacere şi singurii care profită sunt intermediarii; aceştia cumpără fructele la preţuri derizorii. Preţul mic este influenţat şi de importurile masive, iar rezultatul îl vedeţi la hipermarket unde cu greu mai găseşti fructe româneşti” – ne-a mărturisit viceprimarul Nicolae Mihai Bundă.
„Am pierdut şi depozitul de fructe, în urma unui litigiu cu fostul primar; acesta a câştigat în proces terenul pe care era construit depozitul. Acum e terenul lui şi ar trebui să-i plătim o chirie de 600 milioane lei vechi pe an! Nu ne permitem aşa ceva. E nevoie de o strategie de valorificare a producţiei, altfel rămânem cu nimic” – a completat Gheorghe Stancu.
Sună după ajutor dacă poţi!
Sătenii din Boţeşti trebuie să facă faţă şi animalelor sălbatice care distrug culturile, livezile. E vorba de mistreţi (dar şi căprioare sau iepuri sălbatici) care ajung până în apropierea casei lor! Pagubele produse culturilor sunt însemnate. Ca în proverbul „la omul sărac, nici boii nu trag”, localnicii fac mari eforturi să ţină legătura la distanţă, din pricina faptului că operatorii GSM nu au găsit încă suficiente motive pentru a monta o antenă mai de doamne ajută în zonă. Astfel, am remarcat că semnalul este extrem de slab, atât de slab încât nici nu am putut purta o convorbire telefonică – fapt confirmat şi de viceprimar: „În zonă avem probleme cu telecomunicaţiile (n.r. – nu e semnal, sau e semnal foarte slab), am încheiat însă un contract cu un operator pentru a avea acces la mobil şi internet în cadrul instituţiilor”.
„Şcoala are laborator de informatică (10 calculatoare + server) cu acces la internet” – a completat Ion Irinel Vasilescu, directorul Şcolii Gimnaziale „Ilie Stoenescu” din Boţeşti. Tot dânsul ne-a precizat că unitatea dispune de un teren de sport în aer liber şi de un loc de joacă generos pentru copiii de la grădiniţă.
„Cadrele didactice de la Şcoala« Ilie Stoenescu» sunt calificate 100%. Avem înscrişi 112 copii, din care 82 elevi. Unitatea noastră are aviz sanitar de funcţionare, toalete interioare, apă curentă şi centrală termică pe lemne. În 2017 am reabilitat sistemul de iluminat la interior şi folosim becuri cu LED. Astfel, am redus consumul considerabil şi a sporit securitatea elevilor. Tot în 2017 am înlocuit tâmplăria din lemn a ferestrelor cu tâmplărie PVC. Până la sfârşitul anului va fi gata şi proiectul de sistematizare a apei pluviale, menit să elimine infiltraţiile de la demisolul clădirii. Este un proiect în valoare de 100.000 lei cu finanţare de la CJ Argeş. Un lucru pe care poate nu l-aţi observat este livada şcolară, unde acum trei ani am plantat meri şi pruni. Anul acesta pomii au dat primele roade. Şi noi ne-am dori să culegem mai multe roade, problema e că finanţarea pe principiul cost per elev nu asigură suficient pentru salarii şi nici pentru cheltuielile necesare întreţinerii unităţii de învăţământ” – ne-a transmis directorul şcolii.
Puncte tari
- Reţea de apă potabilă în ambele sate (Boţeşti şi Moşteni-Greci);
- Electrificare pentru toate gospodăriile;
- Iluminat public cu becuri LED;
- Reţea de transport în comun;
- Microbuz şcolar;
- Dispensar comunal (urgenţele sunt preluate de o ambulanţă SMURD care vine de la Topoloveni şi transportă pacienţii la SJU Piteşti).
Puncte slabe
- Lipsa oportunităţilor de procesare a producţiei agricole (viceprimarul sugerează deschiderea unor mici întreprinderi de producţie a sucurilor naturale);
- Lipsa reţelei de gaze;
- Acoperirea foarte slabă a operatorilor de telefonie mobilă;
- Lipsa agenţilor economici, a investitorilor.
Oportunităţi
- Continuarea lucrărilor de modernizare a drumurilor comunale;
- Obţinerea finanţării pentru implementarea proiectului de canalizare;
- Valorificarea culturilor agricole prin atragerea unor investitori privaţi care să proceseze fructele de la Boţeşti.
Ameninţări
- Declinul demografic accentuat, concretizat printr-un spor negativ de 20% doar în ultimul an!
- Doar 30% populaţie activă. Restul sunt pensionari (50%) şi copii (20%).
Un Comentariu
Anonim
Fostul primar Iulica….un hot a fost si cât timp a fost primar si vad ca si acum culege roade dupa hotiile pe care le-a facut,chiar nu se gaseste nimeni sa-l dovedeasca pe hotul asta nesatul!?