Despre felul (sau mai bine spus halul) în care arată Gara Regală din Curtea de Argeş am relatat pe larg la mijlocul lunii trecute. Ne asumăm cele scrise la momentul respectiv – „O ruşine!” – criticile noastre fiind împărtăşite recent şi de presa centrală. Astfel, reporteri de la cotidianul „Jurnalul” au constatat cu ocazia unei vizite în municipiul Basarabilor că imobilul, altădată maiestuos, „arată dezolant”, „este adunat cu făraşul” şi „se duce de râpă”. Şi jurnaliştii independenţi, pasionaţi de călătorii, folosesc termeni duri la descrierea acestui obiectiv care merită mult mai mult!
Drumul către nicăieri
Atragem atenţia autorităţilor (în special celor din ministere – Cultură, Turism) că amânarea lucrărilor de restaurare, dezinteresul şi orice alte forme de nepăsare aduc un mare prejudiciu de imagine ţării, nu doar judeţului Argeş. Fiindcă Gara Regală este doar o piesă dintr-un tablou grotesc care împiedică dezvoltarea turismului în România. Sunt atâtea lucruri uitate, nefăcute sau făcute prost încât ne întrebăm, pe bună dreptate, încotro mergem?
Iată, la Cetatea Poenari accesul se face flancat de jandarmi şi la două ore fixe stabilite într-o zi! Asta deoarece problema urşilor din zonă nu pare să aibă o rezolvare.
Modernizarea Transfăgărăşanului s-a dovedit că nu goleşte de bani vistieria statului şi că ar fi necesară o sumă de aproximativ 5 milioane lei. Deocamdată vorbim doar despre studii şi lansări de licitaţii, iar asta se întâmplă de ani buni, ca şi în cazul Autostrăzii Piteşti – Sibiu.
În cazul Gării Regale, problema e găsirea unui restaurator. Apoi, cu siguranţă, vor intra în discuţie banii. Care bani, ia-i de unde nu-s…
La reabilitarea drumurilor europene firmele care se ocupă de lucrări se dovedesc a fi neserioase – vezi Azvi S.A., cea care se ocupă de DN73 Piteşti – Câmpulung – aici se vorbeşte deja despre rezilierea contractului din cauza nerespectării graficelor de lucru.
Despre Proiectul Moliviş s-a ales praful.
Între timp, tăiem panglici în toaletele şcolilor comunale…
2 Comentarii
Anonim
Bani ar fi in fiecare oras, daca nu s-ar risipi pe festivisme si proiecte inutile. Intretinerea monumentelor n-a parut niciodata importanta in ochii edililor certati cu cultura. Peste tot primeaza strict latura utilitara, pragmatica, si nici pe aceea n-o gestioneaza bine Nici macar nu inteleg cat de multi bani aduce turismul inteligent realizat, prin punerea in valoare a monumentelor locale .
Puiu
De acord cu comentariul,chiar dacă vine tot din partea unui anonim.Vreau să-i spun domnului Olteanu că noi mergem flancați ,așezați cu mâna și certați de jandarmi ,la INVIERE,dar la o cetate!?In ceea ce privește monumentele istorice,Gara Regala este doar una dintre clădirile care vor cădea sub ochii închiși de prostia care cade pe pleoapele guvernanților: foști,actuali și viitori.