Chiar dacă în număr mic, există piteşteni care au luat decizia de a se rebranşa la sistemul de termoficare al oraşului. Au fost 30 anul trecut şi 10 în 2018, oameni care au considerat mult mai avantajos sistemul centralizat şi au revenit la acesta. SC Termo Calor Confort SA revine cu precizarea că, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte procedura de debranşare, clienţii trebuie să cunoască avantajele pe care le prezintă sistemul centralizat de termoficare, unul dintre acestea fiind faptul că este mai ieftin.
Avantaje
Costul încălzirii este redus prin subvenţiile acordate de Consiliul Local şi Primăria Piteşti (161 lei subvenţia la gigacalorie). În acest sens, pentru a încuraja populaţia să revină în sistemul de încălzire centralizată, SC Termo Calor Confort asigură gratuitate la rebranşare, cu condiţia respectării legislaţiei în vigoare şi a condiţiilor tehnice specifice.
„Persoanele racordate la sistemul centralizat plătesc cu 40% mai puţin decât utilizatorii centralelor de apartament. Sistemul de încălzire centralizată elimină riscurile şi neplăcerile pe care le poate crea montarea unei centrale de apartament: defecţiuni în timpul sezonului de încălzire, scurgeri de apă sau gaz, pericol de intoxicaţie cu monoxid de carbon, pericol de explozie, obligativitatea montării detectoarelor de gaz, a reviziilor periodice sau a altor cheltuieli”, ne-a declarat Iulian Richiţeanu, directorul general al SC Termo Calor SA.
300 de debranşări în 2018
Deşi există avantaje, sunt cetăţeni care renunţă la sistemul centralizat, fiind înregistrate anul acesta aproximativ 300 de cereri de debranşare. Prin modificările aduse cadrului legislativ, au fost sever schimbate condiţiile cu privire la debranşarea în cazul apartamentelor conectate la sistemul centralizat situate în acele condominii aflate în zonele unitare de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit ca încălzirea să se realizeze exclusiv în sistem centralizat.
Ulterior deconectării este interzisă modificarea instalaţiei interioare de încălzire a condominiului care deserveşte alţi consumatori branşaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
Investiţii mari
În momentul de faţă peste 21.000 de apartamente din Piteşti sunt branşate la sistemul centralizat, reţeaua folosindu-se de 57 de centrale de zonă sau de cvartal. Sistemul centralizat al SC Termo Calor Confort este monitorizat din punct de vedere al protecţiei mediului şi respectă cele mai stricte norme de mediu naţionale şi europene. În acest sens, societatea depune toate eforturile pentru asigurarea continuităţii serviciului de termoficare la standarde cât mai ridicate, în ultimii ani fiind realizate o serie de investiţii masive destinate modernizării sistemului de încălzire centralizată, primul pas constând în reabilitarea surselor de producţie de înaltă eficienţă. De asemenea, au demarat lucrările de reabilitare şi reconfigurare pentru reţelele de transport.
Instalaţiile de producţie de înaltă eficienţă sunt de ultimă generaţie astfel încât oferă siguranţa celor care folosesc acest sistem că vor beneficia de încălzire, fără întrerupere, în sezonul rece şi de apă caldă pe tot parcursul anului.
Deşi există cereri de debranşare de la Termo Calor – Unii piteşteni s-au rebranşat la sistemul centralizat de termoficare
Advertisement
Advertisement
6 Comentarii
cici
Pe ce se bazeaza afirmatia „costruile sunt cu 40% mai reduse”? fara calcule sunt doar prostii…
Deranshatu
Se bazeaza pe urmatoarele obiceuri:
– la Termoficare nu se porneste caldura odata cu primele nopti mai reci din septembrie, ci din a doua jumatate a lui octombrie sau de la 1 noiembrie de cand se dau ajutoare sociale. Nu vor pensionarii sa plateasca daca nu primesc si ajutor social si subventie pe gigacalorie.
– cei bransati in sistem tin unele calorifere inchise complet (sufrageria, de obicei) si lasa deschis doar caloriferul din dormitor.
– noaptea aplica metoda Ceausescu: „- Mai puneti o patura pe voi”
– dimineata nu deschid robinetele de apa calda pana pe la ora 11:00 ca sa nu plateasca apa rece din conducte.
gicu
Mai lasa-ne!
Pana la urma ce mai conteaza banii cand vrei sa scapi de turma!
Mihnea
Stai ca trebuie sa elimine subventia si atunci sa vedem.Numai in Romania statul subventioneaza caldura la toata lumea fara sa tina cont de situatia financiara.
Puiu
Sunt total de acord cu directorul.Am fost împotriva montării centralei de apartament,dar nu am avut de ales .Punctul termic de care aparțineam era complet modernizat și l-au distrus fară nicio logica.De douăzeci de ani numai de apa caldă m-am bucurat mai mult dar căldura nu am avut niciodată că inainte.Costurile sunt mult mai mari cu centrala,iar frica, trăiești cu ea tot timpul.Intamplarea a fost in Mioveni.A fost una dintre cele mai mari greșeli ale primărilor.
StiutorDeTreburi
Dar frica de aragaz cum e? Cum traiesti cu ea?
E practic acelasi lucru – ca uiti gazele aprinse la aragaz sau ca se fisureaza un furtun la aragaz sau la centrala termica – tot explozie iese.
Dar te intreb:
– de 30 de ani incoace de cand se debranseaza lumea, de cate explozii de centrale de apartament ai auzit?
Eu nu am auzit de niciuna in Pitesti, caci daca se intampla ar fi vuit presa de stanga!
In schimb am auzit de exlozii datorate aragazului uitat cu gaze aprinse.